VIL BLI INNENFOR: En båt med EU-tilhengere på Themsen 15.juni. Foto: Ben Stansall, Afp

Lurer du på hva brexit er? Britene er også forvirret

BRUSSEL (VG) Over halvparten av britene forstår ikke hva hva det vil innebære å forlate EU.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

23. juni er det folkeavstemning i Storbritannia. Spørsmålet er om de skal bli værende i EU eller melde seg ut.

I jungelen av påstander fra både bli- og forlatsiden, innrømmer hele 52 prosent at de er «forvirret» over hva Brexit innebærer. Det viser en undersøkelse blant 2126 briter som er gjengitt i Daily Express.

VGs store brexit-spesial: Slaget om EU kan få enorme konsekvenser for hele Europa.

De fire kvinnene VG møter på toget mellom England og Belgia kjenner på denne usikkerheten.

– Vi satt nettopp og snakket om dette. Søsteren min heller mot å gå ut av EU, men selv vet jeg sannelig ikke. Mens vi er her i Belgia vil jeg gjerne høre hva andre europeere mener om Brexit. Kanskje kan deres syn utenfra gjøre det litt klarere for meg, sier Margaret Smith til VG.

PÅ TOGET: Mellom England og Belgia suser fra venstre Jan Braund, Nicola Braund, Margaret Smith og Emma Smith. Foto: NORA THORP BJØRNSTAD

Datteren hennes Emma har også vanskeligheter med å bestemme seg.

– Alle du snakker med har jo sin egen agenda og presenterer argumentene for å få deg over på sin side. Jeg kunne ønsket meg en lettforståelig liste over hva for- og motargumentene er, sier Emma Smith.

Kommentar: Brexit-frykt: Børsras på 1300 milliarder kr på fire dager

– Patetisk

– Det slående med denne folkeavstemningen er hvor utrolig uinformert begge parter er. Verken «Leave» eller «Stay»-kampanjen har gjort hjemmeleksene sine og dykket inn i det som finnes av fakta og mulige scenarioer, sier Giles Merritt, generalsekretær i den Brussel-baserte tankesmien Friends of Europe, til VG.

Han synes de ledende politikerne fra begge sider har mislyktes i å opplyse folk hva de egentlig skal stemme på.

Politikere evner ikke å hjelpe forvirrede velgere, skriver The Guardian på lederplass

Teoriene om hva Brexit vil innebære, er snart like mange som antall velgere. Mange av disse er misoppfatninger.

Én av seks briter tror de ikke lengre vil kunne reise på ferie i Europa hvis de nå trekker seg ut av EU, skriver Daily Express.

STYREFORMANN: Giles Merritt i tankesmien Friends of Europe i Brussel. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

– Europakommisjonen har vært helt patetisk fraværende på å levere fakta og statistikk til politikere. Det finnes sikkert 25.000 mennesker her i Brussel som har utmerket tilgang til tall og fakta. Likevel har de ikke produsert noe av verdi som velgerne kan forholde seg til, sier Merritt og legger til.

– Her har Europakommisjonen etter min mening sviktet helt. Derfor er det nok mange som ikke gidder eller forstår seg nok på dette til å stemme, sier han.

En av tre er usikre

Ti dager før valget var det en tredjedel som ikke hadde bestemt seg, ifølge avisen Independent.

– Dette blir veldig jevnt. Jeg tør ikke spå utfallet, men jeg er overbevist om at svaret ligger i hvor stor valgdeltakelsen blir, sier sjeføkonom i tankesmien European Policy Centre, Fabian Zuleeg til VG.

– Dersom mange stemmer, vil nok Storbritannia bli i EU. Men dersom valgdeltakelsen blir lav og det bare er de som virkelig brenner for dette som stemmer, vil nok de som vil ut av EU vinne.

Her kan du få en oversikt over alle VGs saker om Storbritannia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder