SKJØR VÅPENHVILE: OSSE siste rapport viser at våpenhvilken i Ukraina ikke overholdes. Dette bildet av ukrainske soldater er fra i fjor. Foto: Harald Henden, VG

Økte våpenhvilebrudd i Øst-Ukraina: OSSE: Over 400 eksplosjoner på fem timer i Donetsk

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) meldte denne uken om en lang rekke brudd på våpenhvilen i Ukraina.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fire år gammel

Organisasjonen skriver i en rapport at deres observatører mellom klokken 10.00 og 15.30 torsdag 31.mars hørte 445 udefinerbare eksplosjoner, syv nedslag av ukjent våpen og 269 enkeltskudd fra håndvåpen og maskingevær i nærheten av Donetsk.

Minsk-avtalen, som er grunnlaget for våpenhvilen i Ukraina, ble i desember i fjor forlenget, etter enighet mellom Russland, Ukraina, Frankrike og Tyskland.

Selv om våpenhvilen har stilnet de kraftigste kampene som raste, har avtalen blitt brutt jevnlig.

Nå påpeker imidlertid OSSE har de opplever en økning i antallet brudd på avtalen i Donetsk-regionen.

Krigen i Øst-Ukraina skal ha kostet rundt 8.000 menneskeliv og drevet rundt en million mennesker på flukt, siden konflikten brøt ut da Russland annekterte Krim-halvøya i mars 2014.

Den tyske avisen Bild skriver i en artikkel lørdag ettermiddag at 50 personer er drept i Øst-Ukraina bare i mars.

Videre skriver avisen at den selverklærte folkerepublikken Donetsk melder at de har mistet soldater mot «ukrainsk beskytning».

– Grunnen til den plutselige oppgangen i påførte tap er at aktivitetene til terroristene har tiltatt og de benytter tungt skyts, sier en major i den ukraniske hæren til avisen.

Bakgrunn: Dette må du vite om Krim-konflikten

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder