Bare ruiner igjen av opprørshovedstaden

Disse unike dronebildene viser omfanget av de ufattelige
ødeleggelsene i den tidligere millionbyen Homs i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter snart fem år med blodig borgerkrig er det som før krigen var Syrias tredje største by lagt fullstendig i grus. Knapt et eneste hus står uskadd tilbake og gatene er nesten folketomme.

Blant de få tegnene til liv som fanges opp av dronen som flyr sakte over byen er tre barn som leker i en gate og en enslig hvit bil som kjører ned en utbombet gate.

Opprørshovedstad

Bildene er tatt av Russia Works, et selskap som skal være tett knyttet til Russlands statlige fjernsyn. Selskapet opplyser ikke når bildene skal være tatt, men videoen er første gang publisert 24. januar.

Stor oversikt: Alt du trenger å vite om Syria-samtalene

Homs var ett av de første stedene der motstanderne til president Bashar al-Assad startet det væpnede opprøret i 2011, og ble lenge regnet som opprørernes hovedstad. Byen har vært åsted for noen av de hardeste kampene i løpet av den snart fem år lange borgerkrigen, og i dag har det store flertallet av innbyggerne i den tidligere millionbyen flyktet.

RUINER: Slik så det ut i gamlebyen i Homs i begynnelsen av desember i fjor, da de siste opprørsstyrkene trakk seg ut av byen. Foto: Reuters Foto: ,

Regjeringsstyrkene gjenerobret den viktige opprørsbyen etter at de siste opprørssoldatene trakk seg ut i desember i fjor. Den siste tilbaketrekningen skjedde etter at FN fikk forhandlet fram en avtale mellom de stridende partene som innebar at 2000 opprørere og familiemedlemmer skulle få fritt leide fra området.

Evakuerte sivile

Samtidig begynte opprørsstyrkene en omfattende evakuering av sivile fra den krigsherjede byen.

Desperate syrere forteller: Folk spiser blader, katter og hunder

Kampene er likevel ikke over. Senest i forrige uke ble 22 mennesker drept og over 100 såret i et selvmordsangrep ved en veisperring i byen. Terrorgruppen IS har påtatt seg skylden for angrepet. Den fryktede gruppen skal også tidligere ha stått bak tilsvarende angrep i byen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder