TRIUMF: Tsai Ing-wen annonserte i dag seieren i presidentvalget på partikontoret til DPP (Det demokratiske progressive parti). Foto: Damir Sagolj , Reuters

Taiwan får Kina-kritisk president

Taiwans Kina-vennlige regjeringsparti erkjenner nederlag i presidentvalget. Opposisjonsleder Tsai Ing-wen blir øyas første kvinnelige president.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Den 60 år gamle favoritten Tsai Ing-wen tok tidlig en klar ledelse over det kinesiske nasjonalistpartiet KMTs kandidat da de første resultatene begynte å tikke inn kort tid etter at valglokalene stengte.

Med halvparten av stemmene telt opp, ledet hun med 58,1 prosent foran motkandidatens 32,5 prosent.

– Jeg er lei for det. Vi har tapt, sier KMTs kandidat Eric Chu under partiets valgvake i Taipei lørdag kveld.

Tsai Ing-wen leder opposisjonspartiet DPP (Det demokratiske progressive parti), som er langt mer kritisk til Kina enn regjeringspartiet KMT.

14 millioner

At Tsai Ing-wen kommer til makten vil det trolig føre til at taiwanernes bånd til Kina svekkes etter åtte år der forholdet er blitt stadig bedre.

Nærmere 14 millioner taiwanere var ventet å delta i lørdagens valg på president, visepresident og representanter til den lovgivende forsamlingen.

Mange av velgerne i Taiwan har uttrykt bekymring over de gode relasjonene til Kina. Økonomien i landet har stagnert, og mange mener at handelsavtalene med Kina ikke har kommet de vanlige borgerne til gode.

Tsai Ing-wen står overfor en av Asias vanskeligste og mest farlige jobber, skriver nyhetsbyrået Reuters. Flere tiår etter at nasjonalister flyktet fra kommunistene til Taiwan under den kinesiske borgerkrigen, har Kina fortsatt flere hundre raketter siktet inn mot øya.

Kina er fortsatt Taiwans største handelspartner. Tsai risikerer å hisse på seg den mektige naboen dersom hun forsøker å hevde Taiwans suverenitet med makt.

Mange av velgerne i Taiwan har uttrykt bekymring over de gode relasjonene som har utviklet seg til Kina under sittende president Ma Ying-jeous styre.

Åtte år

Økonomien i landet har stagnert, og mange mener at handelsavtalene med Kina ikke har kommet de vanlige borgerne til gode.

I november møttes presidentene i Kina og Taiwan for første gang siden 1949, året da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og landene ble atskilt.

Det regjerende partiet Kuomintang (KMT) har hatt makten de siste åtte årene.

I meningsmålingene i forkant av valget ledet Tsai klart foran KMTs kandidat, partileder og Taipei-borgermester Eric Chu. Det er imidlertid knyttet stor spenning til hvorvidt Tsais parti vil kunne danke ut KMTs flertall i nasjonalforsamlingen.

Les også

 1. Første møte på 66 år

  Presidentene i Taiwan og Kina møtes i morgen for første gang siden borgerkrigen delte deres land for 66 år siden.
 2. Taiwan: Politiet brukte vannkanoner mot demonstranter

  Hundrevis av demonstranter stormet natt til mandag regjeringsbygninger på Taiwan, og i morgentimene tok opprørspoliti i…
 3. Kina og Taiwan innleder historiske samtaler

  For første gang på 65 år skal Kina og Taiwan møtes til samtaler på regjeringsnivå for å bedre det betente forholdet.
 4. Asia-eksperter: Kinesernes militæropprusting skremmer japanerne

  (VG Nett) Mens øykonflikten i Østkinahavet tilspisser seg, øker sjøsettingen av Kinas nye hangarskipvidunder japanernes…

Mer om

 1. Kina
 2. Taiwan

Flere artikler

 1. Når frie kinesere velger

 2. Pluss content

  Taiwans kvinnelige president: Hun har en av Asias farligste jobber

 3. Forsker: Kina urolig etter Trumps Taiwan-samtale

 4. PEIL FORKLARER: Kina og Taiwan

 5. Hongkong: Politi kledd som demonstrant avfyrte skudd

Fra andre aviser

 1. Taiwan kan få sin første kvinnelige president

  Aftenposten
 2. Taiwan får Kina-kritisk president

  Fædrelandsvennen
 3. Taiwanerne stemte seg lengre vekk fra Beijing

  Aftenposten
 4. Tsai Ing-wen gjenvalgt på Taiwan

  Aftenposten
 5. Derfor vekker Donald Trumps Taiwan-samtale oppsikt

  Aftenposten
 6. Kina og Taiwan: Storebror med brysom lillesøster | Per Kristian Haugen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder