TRIUMF: Tsai Ing-wen annonserte i dag seieren i presidentvalget på partikontoret til DPP (Det demokratiske progressive parti).
TRIUMF: Tsai Ing-wen annonserte i dag seieren i presidentvalget på partikontoret til DPP (Det demokratiske progressive parti). Foto: Damir Sagolj , Reuters

Taiwan får Kina-kritisk president

UTENRIKS

Taiwans Kina-vennlige regjeringsparti erkjenner nederlag i presidentvalget. Opposisjonsleder Tsai Ing-wen blir øyas første kvinnelige president.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 16.01.16 14:29

Den 60 år gamle favoritten Tsai Ing-wen tok tidlig en klar ledelse over det kinesiske nasjonalistpartiet KMTs kandidat da de første resultatene begynte å tikke inn kort tid etter at valglokalene stengte.

Med halvparten av stemmene telt opp, ledet hun med 58,1 prosent foran motkandidatens 32,5 prosent.

– Jeg er lei for det. Vi har tapt, sier KMTs kandidat Eric Chu under partiets valgvake i Taipei lørdag kveld.

Tsai Ing-wen leder opposisjonspartiet DPP (Det demokratiske progressive parti), som er langt mer kritisk til Kina enn regjeringspartiet KMT.

14 millioner

At Tsai Ing-wen kommer til makten vil det trolig føre til at taiwanernes bånd til Kina svekkes etter åtte år der forholdet er blitt stadig bedre.

Nærmere 14 millioner taiwanere var ventet å delta i lørdagens valg på president, visepresident og representanter til den lovgivende forsamlingen.

Mange av velgerne i Taiwan har uttrykt bekymring over de gode relasjonene til Kina. Økonomien i landet har stagnert, og mange mener at handelsavtalene med Kina ikke har kommet de vanlige borgerne til gode.

Tsai Ing-wen står overfor en av Asias vanskeligste og mest farlige jobber, skriver nyhetsbyrået Reuters. Flere tiår etter at nasjonalister flyktet fra kommunistene til Taiwan under den kinesiske borgerkrigen, har Kina fortsatt flere hundre raketter siktet inn mot øya.

Kina er fortsatt Taiwans største handelspartner. Tsai risikerer å hisse på seg den mektige naboen dersom hun forsøker å hevde Taiwans suverenitet med makt.

Mange av velgerne i Taiwan har uttrykt bekymring over de gode relasjonene som har utviklet seg til Kina under sittende president Ma Ying-jeous styre.

Åtte år

Økonomien i landet har stagnert, og mange mener at handelsavtalene med Kina ikke har kommet de vanlige borgerne til gode.

I november møttes presidentene i Kina og Taiwan for første gang siden 1949, året da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og landene ble atskilt.

Det regjerende partiet Kuomintang (KMT) har hatt makten de siste åtte årene.

I meningsmålingene i forkant av valget ledet Tsai klart foran KMTs kandidat, partileder og Taipei-borgermester Eric Chu. Det er imidlertid knyttet stor spenning til hvorvidt Tsais parti vil kunne danke ut KMTs flertall i nasjonalforsamlingen.

Her kan du lese mer om