Titusener flykter fra Aleppo i frykt for beleiring

Titusener av syrere fortsetter å forlate Aleppo mens frykten øker for at byen snart vil være beleiret av syriske regjeringsstyrker.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge FN skal opptil 20.000 syrere stå fast ved grensen til Tyrkia fredag. Syrerne har ikke fått lov til å krysse grensen, men tyrkiske myndigheter opplyser at de vil sørge for ly og mat til dem ved grensen, hvor den allerede hardt pressede flyktningleiren Bab al-Salam ligger. Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu sier at 15.000 mennesker har nådd fram til grensen. Det er også kommet melding om at 120 mennesker, både soldater og opprørere, er drept i kamper nord for Aleppo.

Hjelpearbeidere sier at byen, som før krigen hadde 2 millioner innbyggere, snart kan være fullstendig beleiret. Det betyr at alle forsyninger til byens opprørskontrollerte områder vil stanse opp.

I løpet av de siste 24 timene har syriske regjeringssoldater og allierte fra Iran og Libanon omringet landområdene nord for Aleppo og kuttet den viktigste forsyningslinjen mellom byen og den tyrkiske grensen.

Tyrkiske myndigheter har anklaget det syriske regimet for å ville sulte ut befolkningen i Aleppo.

RUINER: Innbyggere i Aleppo ser på skadene etter et angrep mot det opprørskontrollerte bydelen Al-Shaar. Foto: Abdalrhman Ismail , Reuters

Iran meldte fredag at en av landets general er drept ved frontlinjen der han fungerte som en støtte for den syriske hæren. Meldingen er en åpen bekreftelse på den rollen som Iran spiller i krigen.

Sammen med Russland spiller Iran en viktig rollen i den storstilte offensiven som Assad-regimet nå gjennomfører nord i Syria, en offensiv som fremstår som en av de mest ambisiøse i løpet av den fem år lange krigen.

Under giverkonferansen i London tidligere denne uken, fortvilte visegeneralsekretær Stephen O`Brien over situasjonen.

– I løpet av de siste ukene har antallet områder som er beleiret og fullstendig avstengt, økt fra 15 til 19, sier han.

– Internasjonal humanitær lov brytes daglig. Det er en absolutt juridisk rettighet å få sikker tilgang. Daglig risikerer våre sjåfører sine liv ved å forsøke å forhandle seg gjennom sperringer og sjekkpunkter, meter for meter, for å komme inn med forsyninger. Det er en enorm frustrasjon, men vi slutter ikke å prøve, sier O'Brien til VGs medarbeider i London.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder