Florida-guvernøren advarer: – Denne orkanen vil drepe dere

Florida er i unntakstilstand mens folk venter på at monsterstormen «Matthew» skal feie inn over land.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Unntakstilstanden er innført av president Barack Obama for at hjelpemannskaper skal være i høyeste beredskap for å sikre liv og eiendommer og forhindre at en katastrofe inntreffer.

Orkanen «Matthew» er ventet å nå land i Florida rundt midnatt, norsk tid. – Da bør de som trenger å evakuere ha gjort det, advarer guvernør Rick Scott.

Ifølge USAs nasjonale stormsenter vil orkanen få ny fart på vei mot det amerikanske fastlandet. Det ventes at stormen vil utvikle seg til å bli en meget farlig kategori fire-orkan. Nå nærmer den seg kysten med en styrke på 70 meter i sekundet, og er forventet å bli den kraftigste stormen som har truffet USA på mer enn et tiår.

Myndighetene har oppfordret over to millioner mennesker til å komme seg vekk fra kystområdene av Florida, men delstatens guvernør kommer nå med en svært tydelig advarsel til de som ikke har fulgt oppfordringen om å evakuere:

– Dette er seriøst. Ikke ta noen sjanser. En liten bevegelse i stormen kan ha mye å si. Det er grunnen til at vi forbereder oss på at den treffer direkte. Så jeg gjentar; dersom du trenger å evakuere, men ikke har gjort det, gjør det. Denne stormen vil drepe dere! Tiden er i ferd med å renne ut, sier Rick Scott, ifølge CNN.

Nå i kveld ser det ut til at øykjeden Florida Keys ikke ble rammet av vesentlige ødeleggelser av den katastrofale orkanen «Matthew». Skoler, biblioteker og offentlige bygninger som har holdt stengt, vil åpne igjen fredag.

Frykter hungerkatastrofe i Haiti

Sjefen for Det nasjonale orkansenteret i USA, Rick Knabb, sier mye av det samme.

– Dette kan bli en ekstrem katastrofal orkan for store områder, der mange mennesker blir påvirket. Det er ikke bare snakk om å at den treffer et lite område, og så forsvinner igjen. Den kommer til å bevege seg oppover kysten, og det er gode muligheter for at den beholder styrken til en kraftig orkan, eller tett opp til det, hele veien opp. Det er fryktelig, sier Knabb.

«Matthew» er det kraftigste uværet som har rammet Karibia og USA siden «Wilma» og «Katrina» i 2005. Sistnevnte ble en gigantisk katastrofe da demningene som skulle hindre flom i New Orleans bristet. Store deler av byen havnet under vann. Tusenvis ble hjemløse, og minst 1836 personer mistet livet.

Orkanens dødelige regnskap etter herjingene i Haiti er i ferd med å gjøres opp. 136 mennesker er døde. Nå fryktes det for en omfattende hungerkatastrofe.

Orkanen kom ved daggry torsdag, og feide sine dødelige vind- og vannmasser over et land som fortsatt strever med gjenoppbygging etter det brutale jordskjelvet som rammet øystaten for seks år siden.

Mens stormen «Matthew» raste videre nordover mot Bahamas på vei mot folkerike Florida, etterlot orkanen seg den verste humanitære krisen siden jordskjelvet i 2010.

Dødstallene stiger fortsatt i Haiti, samtidig som 350 000 mennesker har måttet forlate hjemmene sine eller har behov for hjelp. Viktige deler av landets infrastruktur er ødelagt.

OVERLEVDE: En mor bærer sønnen på skuldrene i et landskap som har fått store ødeleggelser etter orkanen «Matthew». Avlinger og vannforsyninger er ødelagt. Nå fryktes det for hungerkatastrofe i deler av landet. Foto: Andres Martinez Casares Reuters

Ødeleggelsene har vært størst i den sørlige delen av landet, der tusenvis av hjem er ruinert, landsbyer og landområder er oversvømt og store deler av områder er avskåret fra resten av landet, skriver CNN.

De voldsomme konsekvensene av naturkatastrofen, har fått landets myndigheter til å utsette presidentvalget som skulle vært gjennomført på søndag.

Bare i byen Roche-a-Bateau omkom 50 mennesker, i følge NTB.

I områdets største by, Jeremie, fryktes det nå en hungerkatastrofe. I andre byer er det rapportert om at folk er på desperat leting etter rent vann.

Innenriksminister Francois Anick Joseph sier at det er et øyeblikkelig behov for matforsyninger, siden store avlinger er ødelagt. Det samme gjelder vannforsyningsanlegg, i følge nyhetsbyrået AP.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner i Haiti regner med at landet som er det fattigste på den vestlige halvkule, vil ha behov for ekstra bistand i lang tid fremover.

USA har stilt til disposisjon ni militærhelikoptre for å bidra med vann- og matforsyninger til de hardest rammede områdene.

Orkanen har rammet Haiti og deler av Den dominikanske republikk, i tillegg til Cuba og Bahamas.

Les også: Orkan herjer på Haiti: – Det er vann overalt

– Folk tar det på alvor

VG-journalist Anders K. Christiansen er på ferie med familien i Fort Lauderdale. Han forteller at de har evakuert til et hotell i Miami, fordi det ventes at orkanen ikke vil treffe like hardt der. Mange har forsøkt å få hotellrom på vestkysten av Florida, siden området er ventet å gå klar av stormen, men der var absolutt alt fullt.

– Vi fikk frist til klokken 12.00 med å komme oss vekk. Vi kjørte fra Fort Lauderdale til Miami klokken 09.00. Det var få biler på veiene. Nesten ingen trafikk. Sentrum av Miami er helt rolig uten folk i gatene. Det er stille før stormen, forteller han.

Christiansens inntrykk er at folk i Florida tar advarslene på høyeste alvor.

– Mange bensinstasjoner er tommefor bensin. Folk har hamstret vann. Butikker er tomme for varer. TV-kanalene sender døgnet rundt – kun om været, forteller han.

Selv er han ikke nervøs på vegne av seg, eller familien nå som de har kommet seg til Miami.

– Men det hadde nok vært litt mer følelser om vi hadde blitt værende i Fort Lauderdale, med rom på stranda og vindu rett ut mot havgapet. De satte opp plater foran alle vinduene allerede i går, sier Christiansen, som kan se uværet komme mens han snakker med VG, klokken 16, norsk tid.

Familien Bakken fra Kristiansand har valgt å forbli i Fort Lauderdale, på hotellet 10-15 minutters kjøring fra sjøen. Det har vært vanskelig å oppdrive hotell på den andre siden av kysten. Alle hotell i Tampa var fulle.

- Det øker på i vindstyrke og regn nå, og alle hotellene ved sjøen er barrikadert og evakuert, forteller Nils Olaf Bakken.

Familien på åtte fra Sørlandet holder seg vekk fra vinduer, og har fjernet alle møbler fra verandaen. Hvordan det går med bilen som står parkert under en palme, føles mer usikkert.

Bakgrunn: Frykt for at Matthew skal overgå Gilbert

TOMT: Folk i Daytona Beach har hamstret varer før orkanen Matthew når land i Florida. Foto: Leila Macor AFP

Kansellerte fly for SAS og Norwegian

Orkanen får også konsekvenser for feriereisende nordmenn. Både SAS og Norwegian kansellerer fly.

– Vi har tre flyvinger til Florida i dag som vi dessverre har måttet kansellere på grunn av orkanen. Det er unntakssituasjon der borte, så det er ikke mulig å opprettholde flygingene, sier kommunikasjonssjef Lasse fSandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

Sandaker-Nielsen opplyser at for Norwegians del er det flygingene Oslo-Orlando, København-Fort Lauderdale og Paris-Fort Lauderdale som er kansellert.

– Vi ser at det er en god del som allerede har booket om. I tillegg til full refusjon av billetten, kan den også endres. Vi ser også på muligheter til å sette opp ekstrasendinger for å hente passasjerene hjem, sier Sandaker-Nielsen.

DRAR BORT: Køene av biler med mennesker som evakuerer har vært lange i Florida det siste døgnet. Foto: Red Huber AP

Også SAS har kansellert flere transatlantiske flyginger torsdag. Blant annet er morgenflyet mellom København og Miami kansellert. Det samme er flyet fra Miami til Oslo.

– Det er i overkant av 400 passasjerer som berøres av dette, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til NTB.

SAS har et håp om å igjen kunne operere rutene fra Europa til Florida fredag, men Johansen sier de avventer værsituasjonen og eventuelle beskjeder om ødeleggelser på infrastrukturen i Miami.

Flyplassen i Fort Lauderdale er stengt. Det ventes at Orlando-flyplassen også kommer til å stenge. Mange hundre flyavganger og ankomster er innstilt i hele delstaten, og flytrafikken ser også ut til å bli rammet i kystområdene Georgia og Sør-Carolina.

I byen Charleston i Sør-Carolina oppfordrer ordfører John Tecklenburg absolutt alle til å forlate byen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder