Presidentens talsmann: – Fortalte Trump at vi ikke betaler for muren

PHOENIX (VG) Donald Trump sa at de ikke diskuterte hvem som skal betale, men nå sier presidentens talsmann at Trump fikk beskjed om at Mexico ikke kommer til å ta regningen for muren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er nyhetsbyrået Reuters som melder den nye utviklingen etter onsdagens uventede møte mellom Donald Trump (70) og Mexicos president Enrique Peña Nieto.

– Vi diskuterte muren, men ikke hvem som skal betale for den, svarte Trump på spørsmål fra en journalist etter det én times lange møtet i Mexico City.

Nå sier en talsmann for Mexicos president til Reuters at presidenten gjorde det klart for Trump at Mexico ikke vil betale for muren.

Trump understreket onsdag at han fremdeles vil bygge en mur eller en fysisk barrière på grensen mellom USA og Mexico – og at det er noe meksikanerne må respektere. Forretningsmannen har gjentatte ganger sagt at han skal tvinge meksikanerne å ta regningen for byggingen.

Bakgrunn: Trump flyr til Mexico for privat møte med presidenten

– Enorme følelser for meksikanere

Møtet kom som en overraskelse på mange, ettersom tonen mellom Trump og Mexico – og vice versa – til tider har vært svært hard. Gjennom valgkampen har Trump gjentatte ganger hamret løs på meksikanerne, mens Peña Nieto har sammenlignet forretningsmannen med Adolf Hitler og Benito Mussolini.

IKKE VELKOMMEN: Demonstranter samlet seg i Mexico City i forbindelse med Donald Trumps besøk. Foto: Alejandro Ayala AFP

I Mexico City var det imidlertid en ganske annen tone. Presidenten omtalte møtet som «åpent og konstruktivt», til tross for deres uenigheter. Han sa også at han forventet å beholde gode relasjoner til USA uansett hvem av Clinton eller Trump som blir president.

– Jeg har enorme følelser for meksikanere i USA. De er fantastiske mennesker, sa Trump og la til at han har mange meksikanere som jobber for ham. Han omtalte dem også som «spektakulært hardarbeidende mennesker».

Trump har den siste måneden slitt på meningsmålingene både nasjonalt og i vippestater.

For å ha en sjanse til å ta igjen Hillary Clinton (68) har hans kampanje nå satt igang en rekke tiltak for å tiltrekke seg flere velgere, særlig fra sentrum - i tillegg til fra minoriteter som latinamerikanere og afroamerikanere, som er lite begeistret for Trump.

Onsdagens møte i Mexico, som foregikk bak lukkede dører, blir sett på som et ledd i frieriet overfor latinamerikanere. Natt til torsdag norsk tid skal Trump holde en viktig tale om sin innvandringspolitikk i Phoenix i Arizona.

Det er knyttet spenning til denne talen etter spekulasjoner om en mulig mykgjøring i innvandringsspørsmål. VG er til stede under Trumps tale i Phoenix.

Lest denne? Republikanerne står i fare for å miste kontroll i Senatet

Kalte meksikanere voldtektsmenn

Retorikken Trump brukte i Mexico er ganske annerledes enn hvordan han har uttalt seg om meksikanere tidligere:

* 16. juni 2015: – Når Mexico sender folk hit, så sender de ikke sine beste (...) De sender folk som har masse problemer, og de bringer med seg disse problemene. De tar med seg narkotika. De tar med seg kriminalitet. De er voldtektsmenn. Og noen, antar jeg, er bra folk.

UVENTET MØTE: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump fløy onsdag til Mexico for å møte landets president Enrique Pena Nieto. Foto: Henry Romero Reuters

* 28. oktober 2015: – Vi skal bygge en mur. Vi skal ha en stor, feit og fin dør i muren der folk kan komme inn gjennom, men de skal komme inn på lovlig vis. Mexico skal betale for muren.

I tillegg har Trump også sagt at han vil deportere 11 millioner ulovlige innvandrere som allerede oppholder seg ulovlig i USA.

Etter møtet med Trump minnet Mexicos president om at det er ikke bare USA som har problemer med innvandring, og nevnte strømmen av ulovlige våpen og penger som fraktes over grensen til Mexico.

Møtt med protester

Besøket vekker stor oppsikt i Mexico, der mennesker gikk ut i hovedstadens gater med plakater hvor det blant annet sto: «Dra hjem» og «Bygg muren – rundt Donald Trump».

Samtidig samlet demonstranter seg utenfor Trump Tower på Manhattan hvor de blokkerte inngangen før de ble fjernet av politiet.

Vicente Fox, president i Mexico fra 2000 til 2006 for konservative PAN, er ikke imponert over at landets nåværende president, Enrique Peña Nieto, har invitert Donald Trump sør for grensen, melder Huffington Post.
– Han er ikke velkommen i Mexico (Trump, journ. anm). Vi liker ham ikke, sa Fox i et intervju med CNN, før han la til at Peña Nieto vil bli sett på som en «sviker» dersom han ikke står opp mot den republikanske presidentkandidaten.

Mexicos president sa onsdag at han også har invitert Hillary Clinton til Mexico, og at han håper at de får til et møte snart. Clinton har på sin side anklaget Trump for å gjøre Mexico-turen til et politisk stunt.

PROTEST: Disse satte seg ned og blokkerte inngangen til Trump Tower onsdag. Foto: Spencer Platt AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder