Omran (5) har blitt et symbol på de siviles skjebne i Aleppo

Det hjerteskjærende bildet av Omran (5) spres verden over. I sosiale medier fremstilles han som representant for Syria til verden.

Caroline Isabell Ørvik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bildet av Omran Daqneesh (5) sittende i en ambulanse etter et bombeangrep i Aleppo i Syria går verden rundt. Omran beskrives som Syria-krigens nye symbol, og er et av mange eksempler på grusomhetene som utspiller seg i Syria.

Den lille gutten, hans tre søsken og foreldre skal ha blitt gravd frem fra ruinene av deres ødelagte hjem etter angrepet, skriver CNN. Det skal ha tatt nesten én time å grave frem Omran, skriver kanalen. Søsknene hans er ett, seks og elleve år gamle.

Ifølge TIME var Omrans skader ikke alvorlige, og hele hans familie skal ha kommet fra angrepet med livet i behold.

I en video fra Aleppo Media Center kan man se gutten bli båret bort fra ruinene av en redningsmann. Han er dekket av støv, har blod i ansiktet og mangler sko.

SYMBOL: Bildet av Omran har på kort tid blitt et nytt symbol på situasjonen i Syria. Foto: MAHMOUD RSLAN AFP

Internasjonal oppmerksomhet

Guttens historie har vekket internasjonal oppmerksomhet, både i tradisjonelle og sosiale medier. Samtidig vet man at han kun er én av mange sivile som er rammet.

Mer enn 18.000 sivile har blitt drept i Aleppo-provinsen fra mars 2015 til og med 18. august 2016, skriver CNN.

New York Times har skrevet en lengre artikkel om hvordan Omran nå har blitt symbolet på lidelsene i Aleppo.

Kanskje var det hårklippen, hans t-skjorte med tegneserie-mønster eller hans forvirrede bevegelser i videoen – med gjenkjennelig mimikk for alle som har elsket et barn, skriver avisen.

Videoen av Omran som blir båret ut av ruinene, publisert av Aleppo Media Center, har blitt sett over 250.000 ganger på Youtube.

– Sannheten er at bildet du ser i dag gjentas hver dag i Aleppo, sier Mustafa al Sarouq, som filmet videoen, til CNN.

Les også: Russland åpner for to dagers våpenhvile i Aleppo

Spres i sosiale medier

Syrere har også spredd bilder der Omran er blitt plassert i ulike sammenhenger, som en representant for sitt land.

Et av bildene viser Omran plassert mellom USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin.

Raf Sanchez er midtøstenkorrespondent for The Telegraph, og har delt hyppige oppdateringer om Omran på Twitter. Et av bildene han har publisert viser Omran i den oransje kontorlignende stolen, der han tilsynelatende representerer Syria ved en pult.

Begge disse bildene har blitt hyppig spredd i sosiale medier, med en bønn om at verdenssamfunnet åpner øynene for brutaliteten som i stor grad rammer sivilbefolkningen.

Symbol på flyktningkrisen

I fjor høst ble bildene av den syriske gutten Alan Kurdi (3) (NB: sterke bilder), som druknet da familien forsøkte å ta seg fra Tyrkia til Hellas, et symbol på flyktningkrisen. Også hans bror og mor omkom da båten de satt i kantret.

– Jeg håper bildene av min døde sønn forandrer alt. La dette bli siste gangen, sa Alans far i et intervju med avisen Mirror.

I en illustrasjon publisert av CNN på twitter sammenlignes Alan (3) og Omrans (5) skjebner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder