FØR OG ETTER: Bildet til venstre er tatt av gården idet askeskyen kommer veltende. Bildet til høyre viser hvordan Vigfús' gård ser ut nå. Foto: Vigfús Andrésson

Island før og etter asken

(VG Nett) Bonden og læreren Vigfús Andrésson (63) tok bilder av vulkanskyen da den kom veltende mot gården hans. Kort tid etter var alt dekket av et grått teppe.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Asken har lammet flytrafikken i hele Europa, men på Island, hvor skyen kommer fra, er det en helt annen type unntakstilstand. Der holder folk seg innendørs, pakker hus inn i plast for å holde asken ute og venter. Venter på at vinden skal snu i deres favør.

- Vi er vant med mange ting her på Island, men på en måned har det vært to enkeltstående utbrudd. Jeg dro til det første utbruddet, som for øvrig var helt fantastisk å se på, men det siste utbruddet er noe helt annet. Nå er folk veldig urolige, sier Andrésson til VG Nett.

LES OGSÅ:Vulkanen sett fra luften: - Et bilde av fanden selv

Kullsort

63-åringen var hjemme på gården Berjanes da den enorme røykskyen kom veltende fra Eyjafjallajökull. Vindretningen førte vulkanasken rett mot gården han og kona Jonna Olsen bor med hester og sauer. Han og sønnen Vigfús Ægir (20) passet på å dokumentere de voldsomme naturkreftene som kom mot dem. Like etterpå lå hele gården dekket av et grått asketeppe.

- Det er aske over alt. Den er grå som betong og sement i fargen. I natt la det seg fire millimeter over alt, og det har kommet mye i dag også. Det er som om det snør aske.

TRENGER DU HAIK ELLER HAR DU EN LEDIG PLASS?Sjekk VG Netts haikesentral her

Mens han snakker med VG Nett på telefon, åpner Vigfús Andrésson ytterdøra og går ut på trappen for å beskrive hva han ser. Der møtes han av et kullsort mørke, selv om det bare er tidlig ettermiddag.

- Det har vært beksvart helt siden i morges. Jeg var ute en kort tur ved 09-tiden, og da var det litt lys, for solen klarte så vidt å skinne gjennom den tette askeluften. På grunn av solen ble luften helt gul. Men nå er det helt sort igjen.

- På trappen her ligger det et lag på mer en ti milimeter. Asken er fin, akkurat som sement, også i fargen. Jeg ser ikke bilen nå på grunn av mørket, men den står der ute helt dekket av aske, sier Andrésson, som tidligere har jobbet som lærer i Østfold.

VENTETID: Vigfús Andrésson og kona Jonna Olsen venter på at vinden skal snu og ta med seg asketeppet som ligger over gården deres. Foto: PRIVAT


LES OGSÅ:VG på Island: - Det føles som vi kjører rett inn i mørkets hjerte

Bekymret for dyrene

Bonden underviser nå på en barneskole ikke lagt unna gården, men vulkanherjingene har revet hovedveien mellom gården og skolen tvers av. Nå holder han seg innendørs bak lukkede dører og vinduer sammen med kona og sønnen.

- Vi går ikke utendørs uten at vi må. Det er farlig. Og går vi ut har vi på oss munnbind og vernebriller, sier han.

Likevel er det dyrenes ve og vel som bekymrer han aller mest.

- Det er et farlig stoff i asken som kan gjøre dyrene syke eller i verste fall ta livet av dem. Det er en urolig stemning her nå, og vi har ikke sett slutte. Sist gang det var utbrudd varte det i to år. Det er fryktelig å tenke på at det kan vare så lenge denne gangen også.

LES OGSÅ:Vulkanen spyr ut askesøyle på 30.000 fot

ASKESKY: Kort tid etter at dette bildet ble tatt ble hele gården til Vigfús lagt i grått. Foto: Vigfús Andrésson


Frykter Katla

Finanskrisen har rammet islendingenes økonomi svært hardt. På toppen av dette har en vulkan rammet dem og resten av Europa.

- Det er nok nå. Vi taper penger og dyrene dør kanskje. En av nabogårdene er helt ødelagt av leire.

- Er du redd?

- Jeg er litt redd, ja. Dette er veldig farlig, og det er fryktelig å tenke på Katla. Jeg tror den kommer opp om noen måneder. Det har alltid vært paralleller, først Eyjafjallajökull og så Katla. Den er kanskje ti ganger større, sier han.

Vulkanen Katla er er kjent som en av de farligste på Island. Den ligger nord for Vík í Mýrdal, øst for Eyjafjallajökull som nå spyr ut aske.

LES OGSÅ:Venter utbrudd fra islandsk kjempevulkan

Vulkan på overtid

Historisk sett har Katla hatt utbrudd med rundt 40 til 80 års mellomrom, men siden det siste utbruddet var i 1918 er den nå på overtid. De siste tre gangene Eyjafjallajökull har hatt utbrudd, har Katla hatt utbrudd like etterpå.

LES OGSÅ:Slik kommer du deg frem uten fly

Nå har Vigfús Andrésson hatt sauene inn i fjøset, mens hestene fortsatt går både inne og ute. De har sørget for at alle dyrene har mer en nok høy og ferskt vann. Selv sitter de inne og tvinner tomler.

- Vi bare venter og venter. Venter at det skal blåse fra vest slik at asken blåser østover. Da blir det bra igjen her på gården, og da kan vi endelig få se hva som har skjedd. Nå aner vi ikke hvor store ødeleggelser det er. Det er for mørkt til å se noe som helst.

LES OGSÅ:Er asken farlig eller ufarlig? De lærde strides

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder