TOK TIL GATENE: Demonstranter protesterer mot rettsformen til den høyrepopulistiske regjeringen foran høyesterett i Warszawa. Foto: Alik Keplicz AP

Polens president legger ned veto mot omstridt rettsreform

Etter at titusener har tatt til gatene i Polen mot lovforslaget som ble vedtatt i underhuset og overhuset, og skulle kaste landets høyesterettsdommere, har presidenten gitt etter for presset.

  • Emilie Solberg
  • Eirik Tufteland Kroken
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Dette er svært gode nyheter. Vi er veldig fornøyd, sier Ingjerd Thune, leder i Den norske dommerforening til VG.

Hun har den siste tiden fulgt nøye med på den anspente situasjonen i et av Europas største land.

– Forslaget ville innebære et grovt brudd på maktfordelingsprinsippet ved at dommerne ville blitt underlagt politisk kontroll. Det hadde svekket borgernes rettigheter dersom det hadde blitt vedtatt, sier hun.

Bakgrunn: Omstridt lov godkjent i Polens overhus

Kunne mistet stemmeretten

De siste dagene har titusener av opposisjonstilhengere demonstrert i protest mot reformen, som innebar at regjeringen i realiteten ville få kontroll over landets høyesterett.

President Andrzej Duda er selv jurist, og EU-kommisjonens president og Polens tidligere statsminister Donald Tusk har bedt ham gå i dialog om lovforslagene.

Hvis rettsreformen hadde blitt gjennomført, kunne Polen risikert å miste stemmeretten i Det europeiske råd fordi EUs medlemsland i henhold til EU-traktaten er forpliktet til å beskytte domstolenes uavhengighet.

Så du Erling Moes kronikk? Domstolbygging i Øst-Europa har aldri vært viktigere

– I strid med grunnloven

– EU-organene, Europarådet og Den europeiske og Den internasjonale dommerforeningen har engasjert seg sterkt i denne saken. Vi har ikke sett noe lignende i noe vestlig demokratisk land, sier Thune.

Lovforslagene fra regjeringen har blitt godkjent i både overhuset og underhuset i den polske nasjonalforsamlingen.

– Det er helt grunnleggende i et demokratisk samfunn at man fordeler makten mellom regjeringen, parlamentet og domstolene og at man fører kontroll av at det ikke fattes lover som er i strid med grunnloven. Slik jeg har forstått det er denne endringen i strid med den polske grunnloven.

Oppfordret til veto

Presidenten for Den europeiske dommerforeningen, José Igreja Matos, er en av flere som har sendt brev til den polske presidenten med oppfordring til å legge ned veto mot forslaget.

I brevet legger ikke lederen for foreningen som samler 44 nasjonale foreninger, deriblant den norske, noe imellom:

«Lovene er et klart og forferdelig brudd på prinsippene om fordeling av makt og uavhengigheten av domstolene ... Herr president, du har nå muligheten til å forsvare rettssikkerheten og våre etablerte europeiske standarder for rettsvesenet», står det i brevet.

Matos har også lagt ut brevet på sin twitterkonto:

Ville kastet høyesterett

Rettsreformen ville ført til at de nåværende høyesterettsdommerne skulle gått ut i tidlig pensjon og bli erstattet av midlertidige dommere utnevnt av øverste politiske ledelse.

– Slik det er nå er det et domstolsråd bestående av dommere og folkevalgte som utnevner dommere. Forslaget gikk ut på at det var justisministeren som skulle gjøre det, sier Thune.

Presidentens signatur var det eneste som gjensto for at den nye loven kunne blitt gjennomført.

Så du? Polen får sin første svarte parlamentariker

Beskylder PiS-lederen for å være diktator

Duda er selv nært knyttet til regjeringspartiet PiS og har helt siden regjeringen ble innsatt i 2015, støttet dens politiske linje, skriver NTB.

Sent lørdag samlet tusenvis av mennesker seg i Warszawa, Krakow og andre byer for å oppfordre presidenten til ikke å godkjenne lovforslaget.

Demonstranter har også møtt opp ved boligen til lederen av det regjerende populistiske partiet PIS, Jaroslaw Kaczynski, og beskyldt ham for å være en diktator.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder