HAR ANSVARET: Spesialetterforsker Robert Mueller er mannen som har ansvaret for Russland-etterforskningen. Foto: Saul Loeb AFP

Slik strammer Mueller grepet om Russland-etterforskningen

Med Donald Trump og svigersønnen under lupen har Russland-etterforskningen tatt et nytt vendepunkt. Samtidig har visepresidenten rustet opp med egen advokat.

  • Nora Evensmo Hvistendahl
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I mai oppnevnte det amerikanske justisdepartementet Robert Mueller som spesialetterforsker for å gå kontakten mellom Trump-administrasjonen og Russland etter i sømmene.

Eksperter kalte dette dårlig nytt for president Donald Trump.

Vet du dette? Derfor måtte FBI-direktøren gå

Denne uken kom nok et vendepunkt i saken da Washington Post skrev at Mueller nå også etterforsker om presidenten selv har forsøkt å påvirke eller hindre den omfattende Russland-etterforskningen.

Bakgrunnen skal være vitnemålet til tidligere FBI-sjef James Comey, som i Senatets etterretningskomité kom med en rekke alvorlige anklager mot presidenten.

Dette falt ikke i god jord hos Trump, som kaller det hele for en «falsk sammensvergelse» og «politisk heksejakt».

– Nå etterforskes jeg av mannen som ba meg sparke FBI-sjefen, fordi jeg sparket FBI-sjefen! Heksejakt, skriver Trump på Twitter.

Han angriper også selve etterforskningen:

– Etter syv måneder med etterforskning og komitéhøringer om min «hemmelige sammensvergelse med russerne», har ingen ennå vært i stand til å legge frem beviser. Trist!

Stor tidslinje: Få innsikt i Russland-kontroversene

Etterforsker Kushners forretningsforbindelser

Ifølge Washington Post er nå også finans- og forretningsforbindelsene til Trumps svigersønn under lupen.

Fra før etterforskes Jared Kushner for møter med Russlands ambassadør Sergey Kislyak og Sergey Gorkov, sjefen for Russlands statlige utviklingsbank.

Det forventes også at flere i Det hvite hus vil bli kontaktet av Muellers etterforskere.

Dette kan være årsaken til at Trumps visepresident Mike Pence nå har ansatt egen advokat, en drøy måned etter at Trump ansatte advokat Marc E. Kasowitz for å få bistand til å håndtere Russland-etterforskningen.

– Jeg kan bekrefte at visepresidenten har ansatt Richard Cullen til å hjelpe ham med å svare på forespørsler fra spesialetterforskeren, sier hans talsmann Jared Agen.

– Visepresidenten er kun opptatt av sine plikter og å fremme presidentens agenda, og ser fram til en rask konklusjon i denne saken, la han til.

Bilde vekker oppsikt: Her håndhilser Trump på mannen i sentrum for Russland-mistankene

– Det eneste Trump snakker om

Hva som faktisk har skjedd er det opptil Mueller og Senatets etterretningskomité å finne ut av, men det er liten tvil om at situasjonen nå tilspisser seg.

Ifølge Politico mener ansatte ved Det hvite hus at Trumps største trussel er han selv, og beskriver ham som besatt av Russland-saken.

– Du blir kanskje den første presidenten i historien som går ned fordi du ikke klarer å slutte å snakke upassende om en etterforskning, som hvis du var stille, ville renvasket deg, sa senator Lindey Graham forrige uke.

– Det er nesten det eneste han snakker om på telefonen, sier en rådgiver som har snakket med Trump.

Kan Trump bli stilt for riksrett? Ti spørsmål og svar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder