GRENSEVAKTER: En tyrkisk hærpatrulje langs grensen mot Syria, i Hatay-provinsen i november i fjor. Foto: Umit Bektas Reuters

Tyrkiske soldater banket flyktninger, avslørt av egen video

ISTANBUL (VG) De tyrkiske soldatene filmet seg selv mens de slo og sparket syriske flyktninger ved grensen. Nå er soldatene straffet, og flyktningene deportert.

  • Nilas Johnsen

Artikkelen er over to år gammel

Med over tre millioner syriske flyktninger boende i landet, har Tyrkia det siste året strammet hardt inn langs grensen, og kun tillatt at et mindre antall får krysse inn i Tyrkia.

Kontrollen ved grensen har endt i vold flere ganger, noe organisasjoner som Human Rights Watch har dokumentert. Og som i en lang rekke tilfeller verden rundt, der soldater har filmet egne overgrep, har en video av tyrkiske soldater som banker opp syriske flyktninger skapt sterke reaksjoner her.

Brutalt klipp: Du kan se videoen her, VG advarer om sterke bilder

På videoklippet blir flere unge syrere slått, sparket og pisket med en pinne, mens noen av dem blir truet mot å forsøke å komme til Tyrkia igjen, og en av syrerne beskyldes for å være en menneskesmugler.

I forrige uke dukket videoen opp i sosiale medier i Tyrkia, etter at en av soldatene selv hadde sendt den til en venn i Tyskland.

STYRKET KORNTOLL: De siste årene har Tyrkia bygget en mur mot den syriske grensen, som her nær byen Kilis, på et bilde fra 2. mars. Foto: Murad Sezer Reuters

Dette fikk den tyrkiske hæren til å reagere: De tre soldatene som vises på klippet er blitt pågrepet og blir etterforsket for saken. Hæren gjør det klart at slike hendelser vil bli straffet.

Samtidig opplyses det at de syriske mennene ble tatt med til en helsesjekk, og senere ble deportert tilbake til Syria.

En uttalelse om videoklippet fordømmer også den som har laget og sendt fra seg videoen, som skal ha «hatt som formål å skade Tyrkias omdømme», skriver den regjeringsvennlige avisen Daily Sabah.

Tidligere i vår ferdigstilte Tyrkia en grensemur mot Syria, påbegynt i fjor mens Tyrkia ga støtte til leirer inne i Syria, og jobbet hardt for å få på plass en flyktningsone langs grensen.

AFAD, det tyrkiske krise- og beredskapsdirektoratet som håndterer flyktningsituasjonen, hevder riktignok at grensen til Syria ikke er stengt for dem som har behov for å krysse den. Men i praksis er det et ørlite antall som har fått slik tillatelse de siste årene.

Les også: Tyrkia: – Vi har verdens beste flyktningleir

Denne sommeren er det blitt diskutert i Tyrkia at tusenvis av syrere fikk tillatelse til å krysse grensen for å dra til sitt hjemland for å feire eid-festen, som markerer slutt på fastemåneden ramadan, og siden fikk komme tilbake igjen til Tyrkia.

Les flyktningmorens fortelling: «Da barna blødde og gråt, og hun selv var så redd at hun ikke klarte å be om hjelp, innså Fatima at hun måtte rømme fra Aleppo»

Les også

Mer om

  1. Tyrkia

Flere artikler

  1. Skyter mot flyktninger ved stengt grense

  2. Tyrkia: – Vi har verdens beste flyktningleirer

  3. Amnesty: Tyrkia tvinger syrere tilbake til «sikker sone»

  4. Putin og Erdogan i telefonmøte - migranter ankommer grensen til Hellas

  5. «De syriske flyktningene vil vende hjem når tiden er moden for det, men først må krigshandlingene ta slutt.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder