Bruker tåregass og gummikuler mot venezuelanere på grensen

Krisen i Venezuela eskalerte lørdag da venezuelanske soldater avfyrte tåregassgranater mot innbyggere som fjerner veisperringer på en grenseovergang mot Colombia. Flere soldater og offiserer har skiftet side i konflikten. - De setter både sitt eget og familienes liv i fare, sier ekspert til VG.

Artikkelen er over ett år gammel

Sky News melder nå at to demonstranter skal ha dødd og 18 skal ha blitt skadet i sammenstøtene med nasjonalgarden ved grensebyen Santa Elena de Uairen som ligger ved grensen til Brasil. Sky News siterer en ansatt ved et sykehus i byen. Washington Post meldte at fire personer skal være omkommet.

Dermed har nødhjelpskonflikten ytterligere eskalert etter at opposisjonsleder Juan Guaidó i dag har forsøkt å få lastebiler med nødhjelp inn i landet på tross av at president Nicolás Maduro har nektet innreise.

Ifølge AP forsøker venezuelanere å redde nødhjelp ut av brennende lastebiler ved grensen mot Colombia. Ved denne grensen skal det ha blitt skutt med gummikuler og brukt tåregassgranater.

– De skjøt mot oss på kort hold, som om vi var kriminelle. Jeg klarte ikke unngå å bli truffet av gummikulene og de traff meg i ansiktet og i ryggen. Må må kjempe videre, sier butikkekspeditøren Vladimir Gomez (27) til Reuters.

Flere nyhetsbyråer har i dag meldt at fire venezuelanske soldater har forlatt postene ved grensen for å støtte opposisjonsleder Juan Guaidós forsøk på å frakte forsyninger inn i Venezuela.

GRENSEOVERGANG: Opposisjonsleder Juan Guaidó befinner seg i den colombianske byen Cucuta (rød ring) ved den venezuelanske grensen. Foto: Google Maps

Nå melder AP at en major i den venezuelanske hæren bryter med regjeringen til Nicolás Maduro og støtter at humanitær hjelp skal kunne komme inn i landet. Majoren heter Ejército Hugo Parra Martínez, ifølge AP.

– Jeg vil kjempe sammen med det venezuelanske folket i hver marsj, med hjertet i vårt fedreland, sa han gjennom en megafon foran demonstranter i den colombianske byen Cucuta på en video i sosiale medier.

Cucuta ligger rett ved den venezuelanske grensebyen Urena.

Lørdag kveld meldte Venezuelas president Nicolas Maduro at han bryter de diplomatiske forbindelsene med Colombia og vil utvise de ansatte ved deres ambassade i Caracas, skriver Sky News

OPPTØYER: Demonstranter i byen Urena har satt fyr på en buss, venezuelanske soldater har svart med å avfyre tåregassgranater. Foto: Rodrigo Abd / TT NYHETSBYRÅN

les også

Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido

Mens Venezuela blokkerer nødhjelp fra å komme inn i landet, advarer USAs president Donald Trump landets militære om at de risikerer alt ved å ikke bytte side.

les også

3,4 millioner har flyktet fra Venezuela

Den første lastebilen med nødhjelp til Venezuela fra Brasil er nå kommet til grenseovergangen Pacaraima, ifølge Guaidó.

– Vi annonserer offisielt at nå har den første lasten av nødhjelp kommet inn til vår grense mot Brasil, skriver Juan Guaidó på Twitter lørdag.

Grenseovergangen ble for et par dager siden stengt av Venezuelas president Nicolás Maduro, og lastebilen med mat og medisiner må nå vente i Brasil.

Lørdag kveld viste TV-bilder at fire nødhjelpsbiler forsøkte å bryte gjennom sperringene, melder AFP.

I COLOMBIA: – Vi annonserer offisielt at nå har den første lasten av nødhjelp kommet inn til vår grense mot Brasil, sa opposisjonsleder Juan Guaidó fra sin base i den colombianske byen Cucuta. Foto: Reuters

– Vil være et stort nederlag for Maduro

Ekspert på Latin-Amerika, Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Bergen forklarer at det er svært vanskelig å si hvordan denne saken vil utvikle seg utover lørdagen i Venezuela – som ligger fem timer bak norsk tid.

– Faren er at det blir voldelige konfrontasjoner på grensene, men håpet er at de militære flytter seg slik at nødhjelpen kommer gjennom, sier han.
Marsteintredet forklarer at det vil være et stort nederlag for president Maduro dersom nødhjelpen når inn.

– Hovedgrunnen til at han ikke vil ha nødhjelpen inn, er fordi at han mister oversikt over situasjonen i landet. Maduro har i en årrekke sagt at det ikke er noen krise i Venezuela, så det vil være et stort nederlag for revolusjonen han leder. Dessuten vil det svekke autoriteten hans, fordi han har sagt nei til å slippe den inn, sier han.

DEMONSTRANTER: Venezuelanske sikkerhetsstyrker mot demonstranter i byen Urena lørdag. Foto: Reuters

les også

Tidligere Maduro-alliert: – Han er redd


– Guaidó står i bresjen for å få nødhjelpen inn – er dette bare politikk?

– Nei. Behovet for nødhjelp er stort. Men det vi ser er en politisering av nødhjelpsarbeid – et arbeid som alltid har tjent på å være upolitisk. I hovedsak er mye av nødhjelpen knyttet til det som skjer i dag fra USA, men det er også hjelpeorganisasjoner i området som forsøker å hjelpe.

Soldater som skifter side, og heller hjelper Guaidó med å få nødhjelp inn i Venezuela setter mye på spill:

– Særlig soldater i lavere lag lider akkurat på samme måte som befolkningen for øvrig. Det er en viktig seier for Guaidó dersom flere av disse snur, men det kan ha kjempekonsekvenser for dem: De setter både sitt eget og familienes liv i fare ved å bytte side, flere av dem er truet, forklarer han.

Tåregass

Ifølge AP oppfordrer Guaidó venezuelanske innbyggere om å eskortere lastebilene med nødhjelp inn i landet. Det skal være snakk om 200 tonn med nødhjelp bestående av matvarer og medisinsk utstyr, hovedsakelig sendt dit fra USA.

Det har vært sammenstøt i grensebyen Urena, hvor innbyggere fjernet veisperringer og piggtråd som var utplassert på Francisco de Paula Santander-broen som skiller Venezuela og Colombia, ifølge straitstimes.com.

Nasjonalgarden reagerte med å skyte tåregasspatroner mot demonstrantene. Noen av dem var maskert ungdom som kastet stein mot soldatene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder