Trump og Kim-møtet: Håndtrykket verden ventet på

De fant hverandres hender i et fast håndtrykk for andre gang, Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USA-president Donald Trump i Hanoi i Vietnam onsdag.

De to lederne tok hverandre i hendene, smilte og lo til hverandre og omverdenen da de møttes i den vietnamesisk hovedstaden tidlig på kvelden onsdag lokal tid.

Trump sa at han tror samtalene mellom dem blir svært vellykkede.

– Begge parter er nok interessert i å få møtet til å fremstå som en seier, sier VGs utenrikskommentator Per Olav Ødegård i VGTVs sending om det internasjonale toppmøtet.

HÅNDTRYKKET: Onsdag kveld lokal tid trykket Donald Trump og Kim Jong-un hender foran USAs og Nord-Koreas nasjonalflagg i Hanoi i Vietnam. Foto: LEAH MILLIS / REUTERS

– Men det gjenstår lange og krevende forhandlinger før man kan håpe på en atomnedrustning, legger Ødegård til.

Møtet onsdag mellom Donald Trump og Kim Jung-un er det andre toppmøtet mellom de to lederne, etter at det første historiske toppmøtet ble holdt i Singapore i fjor.

Spiser middag

Både Trump og Kim ankom Vietnam tirsdag. Kim reiste fra Nord-Korea til den vietnamesiske grensa med tog, og deretter videre med bil.

Onsdag skal de to ha en forventet 20 minutter lang samtale uten rådgivere til stede, og deretter spise middag sammen på femstjernershotellet Metropole i Hanoi.

Det antas at torsdag blir den viktigste dagen i løpet av det to dager lange møtet. Det er ikke kommet noen nærmere informasjon om programmet torsdag.

les også

Derfor møtes Kim og Trump akkurat nå

– Min venn Kim

Bare noen timer før sitt andre toppmøte med Nord-Koreas leder sendte Trump ut følgende Twitter-melding:

– Potensialet er FANTASTISK, en stor mulighet, nesten uten like i historien, for min venn Kim Jong-un. Vi vil finne det ut veldig snart – veldig interessant!

MALERI: Et barn med et lekegevær fotografert like ved et maleri av Donald Trump og Kim Jung Un - utstilt på gata i Hanoi onsdag. Foto: ANN WANG / X06716

Presidenten oppfordrer Nord-Korea til å følge samme vei som Vietnam, hvor toppmøtet holdes.

Mens USA og kommunist-styrte Vietnam lå i krig på 1960- og 70-tallet, har landene i dag et godt forhold og tette handelsforbindelser.

Trump kom med det samme budskapet også under et møte onsdag med vietnamesiske ledere.

les også

Still krav til Kim

– Når du ser hva dere har oppnådd på kort tid, så kan Kim Jong-un på veldig, veldig kort tid gjøre Nord-Korea til en økonomisk stormakt, sa presidenten.

Pansret tog

Egentlig er det atomnedrustning som er avgjørende i forholdet til Nord-Korea. Men trolig vet USAs president at han har liten grunn til å tro på et substansielt gjennombrudd der.

Trump sikter i stedet mot det som kan høres ut som en spektakulær, diplomatisk bragd, men som i realiteten har lite konkret innhold: Nemlig en fredsavtale for Korea-halvøya.

les også

Politico: Michael Cohen vil kalle Donald Trump rasist, bedrager og juksemaker

Men også for Nord-Koreas diktatoriske leder Kim Jong-un er det viktig å vise seg frem som verdensleder. Bildene av ham på vei til toppmøtet i sitt pansrede tog, og fra at han besøker sitt lands ambassade i Hanoi omringet av en liten hær av dresskledde sikkerhetsvakter, er allerede blitt kjent i hjemlandet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder