Russland advarer: Militærmakt mot Syria kan få «alvorlige konsekvenser»

Donald Trump varsler at viktige beslutninger om Syria vil bli gjort i løpet av de neste dagene. Russland svarer at bruk av militærmakt kan få alvorlige konsekvenser. Trump igjen melder at de ansvarlige «vil betale»

Det er Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia som kommer med advarselen i FNs sikkerhetsråd mandag kveld, melder BBC.

Sikkerhetsrådet har samlet seg for å diskutere hendelsene i den syriske byen Douma i helgen, hvor sivile angivelig skal ha blitt angrepet med kjemiske våpen.

Tidligere samme dag svarte USAs president Donald Trump følgende på spørsmål om hvorvidt det er aktuelt å bruke militærmakt i kjølvannet av angrepet:

– Jeg holder alle muligheter åpne, svarte presidenten.

Natt til tirsdag melder CBS News at president Trump har sagt at de som er ansvarlige for det angivelige gassangrepet «vil betale en pris». På en pressekonferanse i Det hvite hus, der Trump også kommenterte FBI-ransakingen av hans advokat Michael Cohen, sier presidenten at angrepet «vil få en motreaksjon, og den vil bli kraftfull».

les også

Vitne forteller om antatt gassangrep: «Alle i huset var døde (...) Ansiktene var blå»

Han opplysete tidligere på dagen at de følger situasjonen veldig tett.

Vi har møter med vårt militære og andre. Vi vil treffe noen viktige beslutninger i løpet av de neste 24-48 timene, sier presidenten.

Også forsvarsminister James Mattis ble på en annen pressekonferanse tidligere samme dag spurt om han utelukker luftangrep mot Assad-regimet i Syria.

– Jeg utelukker ingenting akkurat nå, svarte han.

Mattis sa også at det første som må undersøkes er hvorvidt «kjemiske våpen fortsatt brukes i det hele tatt», når Russland skulle være en garantist for fjerning av kjemiske våpen.

– Vi vil ta opp dette spørsmålet når vi jobber sammen med våre allierte og partnere, sa Mattis.

EVAKUERING: Busser med opprørere tilhørende gruppen Jaish al-Islam og deres familier ble evakuert fra Øst-Ghouta mandag etter anklager om bruk av kjemiske våpen. Foto: Youssef Karwashan / AFP

les også

Dette bør du vite om krigen i Øst-Ghouta

Ifølge CNN avholdes det mandag et mindre gruppemøte i USAs nasjonale sikkerhetsråd, der Syria skal diskuteres. Slike møter holdes typisk for å diskutere presidentens muligheter, men Trump er ikke til stede på møtet, får kanalen opplyst.

Møtet finner sted samme dag som John Bolton har sin første offisielle dag på jobb som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Fordømmer angrepet

Det var søndag at sivile i byen Douma i Damaskus-forstaden Øst-Ghouta ble utsatt for det som av blant annet flere hjelpeorganisasjoner påstås å ha vært et angrep med kjemiske våpen.

Trump slo i sin pressekonferanse mandag fast at forbudte kjemiske våpen ble brukt.

les også

Reuters: Opprørere i Douma har inngått evakueringsavtale med Russland

– Jeg fordømmer det som var et avskyelig angrep på uskyldige syrere med forbudte kjemiske våpen, sier han.

Også EU mener mye tyder på at syriske regjeringsstyrker brukte slike våpen, ifølge NTB.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) sier den gransker saken.

Benekter anklagene

les også

Gassofferet Abed om våpen-påstander: – Det er løgn

Regjeringen i Syria nekter på sin side for å ha brukt giftgass i Douma, og får støtte fra sin nære allierte Russland. Den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, sa mandag at åstedet er blitt undersøkt av russiske militære eksperter.

– De fant ingen spor av klor eller andre kjemiske stoffer brukt mot sivile, hevdet Lavrov på en pressekonferanse i Moskva.

Lokale kilder i opprørskontrollerte Douma sier minst 40 mennesker ble drept i angrepet, men opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder