737 MAX: Et fly av typen 737 Max 9 på bakken ved Boeing-fabrikken i Renton i delstaten Washington i USA. Foto: JASON REDMOND / AFP

Trump: USA setter alle Max-flyene på bakken

– Vi vil iverksette en nødordre som setter alle 737 Max 8- og 9-flyene på bakken, sier Donald Trump onsdag kveld. Samtidig sier Boeing at de anbefaler hele verden å gi flyforbud til maskinene.

Artikkelen er over ett år gammel

– Amerikaneres sikkerhet, alles sikkerhet, er vårt viktigste hensyn. Ordren vil gjelde inntil videre, sier presidenten i et møte med amerikansk presse.

Han viser til ny informasjon og fysiske bevis man har funnet på krasjstedet for ulykken med en 737 Max 8 i Etiopia i helgen.

les også

Dette har passasjerene krav på

Donald Trump sier han har diskutert saken både med sin egen samferdselsminister, lederen av det amerikanske luftfartsverket (FAA) og Boeings toppsjef.

– De er alle enige i denne avgjørelsen, sier Trump, som også benyttet muligheten til å uttrykke sorg over de som mistet livet i Etiopia.

Se Trumps uttalelser her:

FAA skriver på sine nettsider at det er funnene på krasjstedet sammen med annen data de har samlet inn, inkludert satellittdata, som gjør at de nå har ombestemt seg, og mener det beste nå er suspendere flyene.

Avgjørelsen vil gjelde inntil videre mens etterforskningen pågår, inkludert undersøkelser av informasjon fra flyets «svarte bokser».

Alle fly som befinner seg i luften skal fortsette til sin destinasjon før de vil bli tatt ut av trafikk.

les også

Norwegian-passasjerer frustrerte over lite fly-informasjon

Mulig likhet mellom ulykker

USA føyer seg med dette inn i en lang rekke av land som har innført flyforbud for den amerikanske flyprodusenten Boeings nye fly.

Europa gjorde dette allerede i går. Tidligere onsdag fulgte Canada etter.

Flyene blir satt på bakken i kjølvannet av flyulykken i Etiopia, der alle om bord, inkludert norske Karoline Aadland, mistet livet. Det samme skjedde etter en ulykke med samme type fly i Indonesia i fjor.

Også Canada begrunnet sin beslutning med ny informasjonen fra satellitter som skal vise en mulig, men ikke bekreftet, likhet mellom de to ulykkene, ifølge Canadas transportminister Marc Garneau.

Nødordren fra FAA slår fast at likhetene «rettferdiggjør videre etterforskning av muligheten for en felles årsak til de to ulykkene som trenger å bli bedre forstått og adressert.»

I ordren heter det videre at etterforskningen av ulykken i Etiopia i går frembrakte ny informasjon fra flyvraket angående flyets dataoppsett like etter avgang, som sammen med med data fra satellittbasert sporing av flyets ferd indikerer noen likheter mellom ulykkene i Etiopia og Indonesia.

les også

Kolleger minnet Karoline: – Hun danset seg gjennom livet

Boeing: Gjør alt vi kan

Kort tid etter at Donald Trump offentliggjorde at USA setter sine fly på bakken kom meldingen om at Boeing anbefaler at dette gjøres med alle Max-8 fly over hele verden.

I en pressemelding sier selskapet likevel at de fremdeles føler seg sikre på at flyet er trygt.

les også

Slik driller Norwegian pilotene etter flyulykkene

– Vi støtter at man er føre var og ikke tar noen sjanser. Sammen med etterforskere gjør vi alt vi kan for å forstå årsaken til ulykkene, iverksette sikkerhetsforbedringer og hjelpe til å sørge for at dette ikkje skjer igjen, sier konsernsjef i Boeing Dennis Muilenburg.

Boeing-aksjen stupte to prosent umiddelbart etter kunngjøringen fra president Trump, som også påpekte at selskapet jobber på spreng for å finne en løsning.

10 Norwegian-avganger kansellert

Norwegian satte alle sine 18 737 Max 8-fly på bakken i går, allerede før det ble kjente at europeiske luftfartsmyndigheter stengte deres luftrom for flymaskinen.

Selskapet opplyste at dette vil ramme tusenvis av passasjerer de neste dagene. Norwegian hevder de har funnet alternative løsninger for de fleste, men enkelte passasjere er likevel frustrerte over mangel på informasjon.

For det norske markedet sin del ble 19 avganger kansellert i dag. I morgen kansellerer de 10 avganger, melder NRK.

I en video publisert på Twitter beklaget Bjørn Kjos onsdag til kundene som er rammet:

Tidligere onsdag sa Norwegian at de kommer til å sende regningen for ekstrautgiftene de nå får til flyprodusenten. Om de får disse pengene refundert gjenstår å se.

E24 skriver at beregninger DNB Markets har gjort viser at parkeringen av flyene kan koste Bjørn Kjos og co mellom fem og 15 millioner kroner daglig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder