FAMILIEN DREPT: En mann bærer jenta Buthaina Muhammad Mansour ut av ruinene av sitt eget hjem, etter en bombing i Sanaa i august. Angrepet drepte åtte av hennes familiemedlemmer. Foto: Khaled Abdullah Reuters

Etter at Jemen-krigen startet ble militæreksporten fra Norge til de krigende landene femdoblet

I 2016 solgte Norge krigsmateriell til landene som deltar i den svært brutale Jemen-krigen for 319 millioner kroner. I 2014, før krigen startet, var eksporten på kun 56 millioner.

 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over to år gammel

Det fattigste landet i Midtøsten, Jemen, er rammet av en brutal krig der sivilbefolkningen er i fanget i en eskalerende, dødelig og menneskeskapt katastrofe.

Bombing fra luften, bakkekrig og blokade har gjort at situasjonen i landet nå omtales som verdens verste humanitære katastrofe. Hvert tiende minutt dør ett barn i Jemen av sykdommer som kunne vært forhindret, ifølge FN.

Minst 8600 personer mistet livet i Jemen siden mars 2015, og ytterligere 2000 har dødd av sykdommen kolera.

Ny utvikling mandag: Jemens ekspresident, Ali Abdullah Saleh, drept av opprørere

MANGEL PÅ MAT: Åtte år gamle Imran Faraj, er ett av mange barn som lider av underernæring i Jemen. Bildet er tatt på sykehuset i havnebyen Hodeidah i juni. Foto: Abduljabbar Zeyad Reuters

Økning på 465 prosent

Ti land deltar, i større eller mindre grad, i den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen som i 2015 gikk til krig mot Houti-opprørerne i Jemen: Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Egypt, Jordan, Bahrain, Kuwait, Marokko, Qatar (forlot koalisjonen i 2017), Senegal og Sudan.

Regjeringens årlige eksportmelding, som dekker våpeneksport fra Norge, viser en kraftig økningen i eksport av våpen, ammunisjon og annet krigsmateriell til akkurat disse landene:

I 2014 var den totale eksporten av krigsmateriell til landene på 56 millioner kroner. I 2016 var den totale eksporten på 319 millioner kroner.

Det er over en femdobling - eller 465,9 prosent.

Solgte «bomber og granater» for 23 mill. i oktober

Et av de mest sentrale landene i koalisjonen er De forente arabiske emirater. VG har skrevet flere artikler om salg av ammunisjon til Emiratene, og tidligere i år tok en rekke partier på Stortinget til orde for å stoppe eksporten.

Les også: Norge selger igjen ammunisjon til koalisjon som beskyldes for krigsforbrytelser

Likevel: Tall fra SSB viser at Norge i oktober i år solgte materiale i en kategori som inneholder dødelige eksplosiver til Emiratene. Norge har ikke solgt materiale i denne kategorien siden januar 2016. Kategorien er definert som «bomber, granater, torpedoer, miner, raketter og lignende krigsmateriell, samt deler dertil»

Eksporten hadde en verdi på 23 millioner kroner, og gikk til landet som er beskyldt for grove krigsforbrytelser i Jemen.

DØDELIGE KAMPER: En kriger støttet av koalisjonen som Emiratene er endel av sitter på et lasteplan med et påmontert våpen i Taiz, sør i Jemen, i juni. Foto: Anees Mahyoub Reuters

En fersk rapport, publisert av amerikanske «Center for International Policy», har sett dypere på Emiratenes rolle i Jemen-krigen.

Rapporten hevder at Emiratene har skadet et omfattende antall sivile i Jemen, i både luft- og bakkeangrep - og i antatt tortur. Landet skal også ha hatt en rolle i blokaden av Jemen, som har hindret tilgang på mat og medisiner.

Les mer om anklagene: Rapport: Slik torturerer Emiratene i Jemen

Redd Barna: Ikke sett noe garanti

Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politisk avdeling i Redd Barna, reagerer kraftig på økningen i eksporten:

– I mangel på bedre ord, så er dette er uforståelig. At Norge i det hele tatt selger krigsmateriell til land som deltar i en av de mest brutale krigføringene i verden, strider mot all sunn fornuft, sier hun til VG.

Debatten om den omstridte våpeneksporten har pågått denne høsten. Knag Fylkesnes mener regjeringens forklaringer ikke er gode nok.

– Regjeringen sier de ikke har noen informasjon om at eksportvarene brukes i Jemen-krigen, men vi har ikke sett noen garanti for dette.

Hun legger til:

– Mens vi venter på Stortingets behandling av spørsmålet, dør 130 barn i Jemen hver dag, enten som resultat av direkte krigshandlinger eller på grunn av den humanitære katastrofen, sier hun.

VG-intervju: Her får saudiarabisk generalmajor se bilder av skadede barn i Jemen

RASJONERINGSKORT: I Jemen er økonomien ødelagt og det er enrm matmangel. På dette bildet fra april viser jemenitter frem rasjoneringskort for å få utdelt mat av nødhjelpsorganisasjoner. Foto: Hani Mohammed AP

Mener norsk industri settes foran sivile liv

Organisasjonen Changemaker har også involvert seg i saken.

– Det er helt hårreisende å se hvordan eksporten har økt. Det viser en alvorlig motsetning mellom Norges uttalte politikk om å fremme menneskerettigheter og norsk våpeneksport, sier leder Tuva Krogh Widskjold til VG.

– UD omtaler autoritære regimer som er med i krigen i Jemen som «fremvoksende og potensielle markeder». Dette bygger på en politikk der norske industrielle interesser settes foran hensynet til sivile liv. Å selge våpen til disse landene undergraver Norge sin utenrikspolitiske integritet, sier hun.

UD: Vil ikke si hva de har solgt

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Øverland Andersen, sier Norge har et «strengt og omfattende regelverk» og at det innhentes blant annet såkalt myndighetsbekreftet sluttbrukerdokumentasjon, samt vurderinger fra andre kilder.

– Departementet gir ikke lisens dersom det anses å være en uakseptabel risiko for bruk i strid med den internasjonale humanitærretten, nasjonale sikkerhetsformål eller dersom eksport på annen måte er uforenlig med våre internasjonale forpliktelser, sier Andersen.

UD ønsker ikke å si hvilke varer i kategorien, som inneholder bomber og eksplosiver, som er solgt til Emiratene:

– Målsetningen om størst mulig åpenhet om eksporten av forsvarsmateriell fra Norge må skje innenfor den taushetsplikten som eksportkontrolloven setter. Det er naturlig at verdien av utførsel av forsvarsmateriell varierer noe fra år til år, siden dette vil avhenge av når faktiske leveranser faktisk gjennomføres, sier han og legger til:

- Når det gjelder eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2017, vil dette legges frem i den årlige meldingen om eksport av forsvarsmateriell, som vil bli oversendt Stortinget på vanlig måte i 2018.

Les også

 1. Krigsprofittøren Norge

  Det heter seg at Norge har et strengt eksportregelverk for våpen og ammunisjon. Det har vi ikke.
 2. Den norske våpenkonsensusen

  Hvorfor er ikke norsk salg av våpen til krigsforbrytere en valgkampsak?
 3. Sterk motstand på Stortinget mot ammunisjonssalg til Emiratene

  Ingen partier på Stortinget, bortsett fra regjeringspartiene, støtter Norges gjenopptatte salg av ammunisjon til De…
 4. Norge selger igjen ammunisjon til koalisjon som beskyldes for krigsforbrytelser

  I fjor drepte den Saudi-ledede koalisjonen minst 683 barn i Jemen, ifølge en ny FN-rapport.
 5. Lekket FN-rapport: Saudi-ledet koalisjon ansvarlig for drap på nær 700 barn i Jemen

  Bomber sluppet av den saudiledede koalisjonen, drepte over halvparten av barna som mistet livet i krigen i fjor, ifølge…

Mer om

 1. Norge
 2. Jemen
 3. Krig

Flere artikler

 1. Norge stanser våpeneksporten til Emiratene på grunn av Jemen-krigen

 2. Ingen ytterligere stans i norsk våpeneksport

 3. Norge solgte våpen og ammunisjon for 4,7 milliarder i 2017

 4. Ny video avslører: Her kriger væpnet kjøretøy fra norskeid selskap i Jemen

 5. Norge fryser nye lisenser for eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia

Fra andre aviser

 1. Ingen norske våpen til krigsforbrytelser

  Bergens Tidende
 2. Norge stanser våpeneksporten til Emiratene

  Aftenposten
 3. Norsk våpensalg – grei business?

  Fædrelandsvennen
 4. Glede over eksportstans av militært materiell til Saudi-Arabia

  Aftenposten
 5. Verdens verste humanitære krise fyller fem år

  Aftenposten
 6. Opposisjonen raser mot eksport av våpen til Jemen-krigen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no