DELT BY: Både palestinerne og israelerne anser Jerusalem som sin hovedstad. Foto: Thomas Coex AFP

Trump kan anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad i dag: Derfor er saken betent

Denne uken skal Trump ta to kontroversielle valg i USAs Israel-politikk: Han vurderer både å flytte USAs ambassade til Jerusalem, og å anerkjenne byen som Israels hovedstad.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Under valgkampen lovet Donald Trump å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, og å flytte den amerikanske ambassaden dit dersom han ble president. Nå blir det snart avgjort om han skal innfri disse løftene.

Mandag skulle han bestemme seg for om han vil flytte ambassaden, men valget har blitt utsatt. Onsdag skal han bestemme om han skal anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad.

Trump tar sin beslutning onsdag kveld norsk tid. Det ventes at han kan gi sitt svar i begge sakene samtidig.

Ifølge The New York Times' kilder har Trump bestemt seg for å vedta å utsette ambassadeflyttingen, men samtidig anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Begge disse sakene er svært betente, og Trumps beslutning kan potensielt føre til store utfordringer for USA i Midtøsten framover.

Les også: Midtøsten: en guide til kaoset

Kraftige reaksjoner fra arabiske stater

Den arabiske liga, bestående av 22 stater, advarer om at å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad ikke vil bevare fred og stabilitet, men føre til ekstremisme og vold, ifølge Reuters. Irans øverste leder Ali Khamenei sier en mulig ambassadeflytting til Jerusalem fra Tel Aviv viser «inkompetanse og fiasko», ifølge SkyNews.

Palestinerne har reagert kraftig på nyhetene om at USA kan foreta disse store beslutningene i sin Jerusalem-politikk.

– En amerikansk anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad vil ødelegge fredsprosessen, sier talsmann Nabil Abu Rudeina ifølge nyhetsbyrået AFP.

Storbritannia har også meldt bekymring om Trumps Jerusalem-planer.

– Vi er bekymret over meldingene. Vi mener selvsagt at Jerusalem skal være en del av en endelig fredsløsning mellom israelerne og palestinerne. Spørsmålet om Jerusalem må komme etter en framforhandlet avtale, sier den britiske utenriksministeren Boris Johnson onsdag.

Søreide: Trump bryter med den internasjonale linjen.

Derfor er Jerusalem-saken betent

Både Israel og Palestina anser Jerusalem som sin hovedstad. Det vil dermed være svært symbolsk viktig om USA anerkjenner byen som Israels hovedstad.

Fikk du med deg? A-ha og Kygo kritiseres for konsert i Israel.

Byen har vært delt inn i Øst-Jerusalem som tidligere var under jordansk kontroll sammen med Vestbredden, og Vest-Jerusalem, som var under israelsk kontroll, men etter Seksdagerskrigen i 1967, tok Israel over Øst-Jerusalem. De erklærte et «komplett og samlet» Jerusalem som sin hovedstad i 1980.

Da den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) i 1988 erklærte en uavhengig palestinsk stat, frasa Jordan seg alle territoriale krav på Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Om USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, vil det bryte med den Israel-politikken USA har ført i flere tiår, skriver Reuters.

Grunnen er at dersom USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, kan det antyde at USA aksepterer at også Øst-Jerusalem tilhører Israel, og ikke Palestina, noe som ikke har fått gehør internasjonalt.

Obama: Kalte Israels bosettingspolitikk i Øst-Jerusalem farlig.

Én mulighet er, ifølge CNBC, at USA kan anerkjenne Vest-Jerusalem som Israels hovedstad, samtidig som de anerkjenner Øst-Jerusalem som Palestinas hovedstad. Dette skal være en foretrukket løsning i flere arabiske stater, men Trump-administrasjonen har tidligere uttalt at USA ikke vil binde seg til en tostatsløsning.

Flere medier: USA går bort fra tostatsløsning i Midtøsten

VIKTIGE VALG: USAs president Donald Trump tar to viktige valg om Jerusalem denne uken. Bildet viser ham sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu fra et møte i New York i september. Foto: Kevin Lamarque Reuters

Kan utsette ambasadeflytting

Den amerikanske kongressen vedtok i 1995 en lov, som slo fast at det skulle være amerikansk politikk å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Samtidig inneholder loven en klausul, som gjør at hver president kan utsette ambassadeflyttingen med seks måneder hver gang det skal vurderes.

Israel: Vil blokkere FN-«svarteliste» fra Vestbredden.

Da Trump først ble valgt, utsatte han flyttingen med seks måneder slik presidentene Clinton, Bush og Obama har gjort før ham. Nå er beslutningen oppe til vurdering igjen.

Ingen land i verden har etablert en ambassade i Jerusalem. I dag har USA, så vel som Norge, ambassade i Tel Aviv sammen med de fleste andre land. Flere har samtidig etablert konsulater i Jerusalem, blant annet USA.

FN anser Øst-Jerusalem som okkupert palestinsk territorium, og ønsker en todeling av byen. Posisjonen er at Jerusalem må være todelt, og bli hovedstad både for Israel og Palestina.

Israels statsminister: Kom med knallhard FN-kritikk

– Har sendt ut sikkerhetsvarsel

På et møte i Det hvite hus sist mandag, advarte forsvarsminister James Mattis og utenriksminister Rex tillerson mot å flytte ambassaden, og sa en slik beslutning ville sette amerikanske diplomater og tropper stasjonert i Midtøsten i fare, ifølge Time.

Tyrkias statsminister Binali Yildirim har også advart om at å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad vil kunne føre til flere religiøse konflikter i midtøsten, ifølge NTB.

Ifølge CNBC har det blitt utstedt en sikkerhetsadvarsel til amerikanske diplomater, som følge av den spente sikkerhetssituasjonen som kan oppstå i Midtøsten. Én av dem mener Trumps re-tvitring av muslim-kritiske videoer har bidratt til spenningen.

Fått med deg denne? Flere nordmenn på Israels «svarteliste».

REAGERER: Palestinas president Mahmoud Abbas har vært i samtaler med Den arabiske liga om å legge press på å stoppe beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder