Spill avler vold

LONDON (VG) Før har det bare vært en teori. Nå er det bevist, mener forskerne: Voldelige TV- og dataspill gjør barn og unge mer aggressive.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Noen minutter med daglig TV- og dataspill gjør større skade enn å se store mengder vold og drap på film eller fjernsyn, lyder en av konklusjonene.

To omfattende undersøkelser offentliggjøres i det amerikanske psykologforbundets tidsskrift Journal of Personality and Social Psychology. Begge påviser en sammenheng mellom voldelighet og dataspill.

En av undersøkelsene slår også fast at de guttene som gjør det dårligst på universitetsnivå, er de som spilte mest voldelige TV- og dataspill i oppveksten. Begge studiene er foretatt ved Iowa State University i USA.

Mer aggresjon

I den ene undersøkelsen ble 210 studenter bedt om å spille ett av to dataspill. I det ene, «Wolfenstein 3D», får spilleren poeng for å drepe nazisoldater på ulike måter. Det andre spillet, «Myst», er et ikke-voldelig adventure-spill.

Etter 15 minutter målte forskerne aggresjonsnivået hos deltagerne ved hjelp av psykologiske tester. De som hadde spilt «Wolfenstein 3D», hadde fått et mye høyere aggresjonsnivå. Den andre undersøkelsen målte aggresjonsnivået hos 227 studenter i alderen 18-25 år, og sammenholdt dette med dataspillvanene deres.

Destruktive tanker

Resultatet var slående, bokstavelig talt. Jo mer tid deltagerne hadde brukt på voldelige dataspill, jo større var sjansen for at de hadde vært innblandet i voldsepisoder i det virkelige livet.

Forskerne påviste også en sammenheng mellom skoleprestasjonene og bruken av dataspill som «Wolfenstein 3D», «Mortal Kombat» og «Doom».

- Aggressiv oppførsel og destruktive tanker er påtagelig høyere hos dem som spiller voldelige spill, skriver professor Karen Dill, en av forskerne bak undersøkelsen.

TV- og dataspillbransjen kommer trolig til å finlese resultatene av undersøkelsen. Deres mareritt er at foreldre til voldsutøvere eller voldsofre skal gå til rettssak og kreve erstatning fordi de mener barna deres har endret personlighet som følge av dataspillene.

I Storbritannia er allerede en slik sak under forberedelse, skriver avisen The Guardian. Der er en 15 år gammel gutt dømt for å ha slått sin beste kamerat helseløs. De to skal ha spilt opptil fire timer med voldelige dataspill hver kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder