KAOS: Det hersker kaos i gatene i Cancun etter at orkanen Wilma kom inn over Mexico. Foto: AP

1500 liter regn per m²

(VG Nett) Over 1500 liter regn per kvadratmeter har falt de siste 24 timene på den meksikanske øya Isla Mujeres på grunn av orkanen «Wilma».

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Den meksikanske værtjenesten meldte lørdag om de enorme vannmengdene etter at orkanen Wilma traff kysten av Yucatán-halvøya.

Senteret av orkanen traff øya Cozumel før den hamret inn over Mexicos fastland hvor over 30.000 turister har søkt tilflukt i hoteller og egne tilfluktssteder.

De sterke vindene har forårsaket store ødeleggelser blant annet på det populære turiststedet Playa del Carmen. Flere titall hus er ifølge nyhetsbyrået AP jevnet med jorden av kategori 3-orkanen.

Det verste er hastigheten på orkanen. Den beveger seg så sakte at den rekker å gjøre mye mer skade enn man er vant til med orkaner.

Samme som fire eller fem orkaner

- Dette er det samme som å få fire eller fem orkaner av denne størrelsen over oss én etter én, når man ser på den tiden vi har vært ofre for orkan-vindene, sa guvernør i Quintana Roo, Felix Gonzalez Cantu, lørdag.

Quintana Roo, som inkluderer byer som Cancun, har aldri opplevd lignende stormer. Vann og vind i enorme mengder og med enorm kraft gjør at vinduer blåser rett ut og bygninger rister.

Gonzalez sier orkanen har rammet hele regionens infrastruktur. Lyset er gått og telefonsystemet ligger nede, slik at Cancún nærmest ligner en spøkelsesby.

Tidligere i dag ble den samme byen truffet av en flodbølge på åtte meter.

- Jeg håpet jeg aldri skulle få oppleve dette, det er verre enn jeg noen gang kunne forestille meg. Jeg klarer ikke engang å beskrive det, fortalte kokken Guadalupe Santiago (27) som søkte tilflukt på et hotell.

Mot Florida

Orkanen med en vindstyrke på 195 kilometer i timen har ifølge USAs nasjonale orkansenter ringet seg rundt Cozumel og Cancun, begge populære turistmål.

Skadene er allerede omfattende i Cancun. Hvordan det er på øya Cozumel, er det verre å si noe om. Man vil ikke kunne komme over dit før tidligst sent lørdag, ifølge AP.

Orkanen er ventet å holde seg i det samme området hele lørdagen før den drar seg rundt Cuba og setter kursen mot Florida.

På øygruppa Florida Keys har myndighetene beordret full evakuering av turister og bedt lokalbefolkningen spikre planker og finerplater over vinduene på husene sine.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder