ENORME BØLGER: slår inn over Havana, Cuba. Norlige deler av landet er oversvømmet. Foto: EPA

Oversvømmer Cuba

(VG Nett) Orkanen «Wilma» er trolig ferdig med å herje over land, men fortsatt gjør ettervirkningene store skader.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Enorme bølger skyller fortsatt inn over Havana og Cubas nordlige del er rammet av store flommer som følge av orkanen Wilmas herjinger.

I går sa meteorologer at de store bølgene vil fortsette å skylle inn over landet utover tirsdagen.

De verst rammede områdene skal være Guanimar, Surgidero de Batabano, Vedado og Miramar, sør for Havana.

Over 700.000 mennesker har blitt evakuert på Cuba de siste dagene, ifølge AP.

Seks millioner uten strøm

Heller ikke i Mexico kan man legge orkanen bak seg. Over 30.000 turister skal fortsatt være strandet i landet, ifølge AP.

På sin vei over Mexico tok orkanen livet av åtte personer, i Florida tok den livet av seks. Men skadene orkanen har gjort har rammet millioner.

Over seks millioner har vært uten strøm i Florida etter orkanen.

Orkanen gjorde skader for milliarder av dollar da den herjet over Florida-kysten i over syv timer mandag. Ifølge Reuters kan kostnadene komme opp i rundt 60 milliarder kroner.

Nektet å evakuere

Det var fryktet at det ville gå liv tapt da orkanen nådde USA ettersom mange av innbyggerne nektet å la seg evakuere. Se det på VG TV HER!

Nå jobber myndigheter i de hardest rammede områdene med å hjelpe ofrene for orkanen. Is og vann er blant de viktigste tingene som blir distribuert ut til strømløse beboere i Miami-Dade, Broward og Palm Beach.

- Det vil gå dager og uker før vi er tilbake til normalen, sier ordfører i Miami-Dade, Carlos Alvarez.

Køer

Orkanen kom som en kategori 3-orkan og tok med seg skilt, trær og det meste av løse gjenstander. Alle de tre flyplassene sør i Florida ble stengt i uværet. Og fortsatt skaper dette store forsinkelser.

Rundt omkring i det herjede området står folk i køer. Ved et lager i Weston stod omtrent 100 personer i kø mandag kveld, ifølge AP. De trengte generatorer, propantanker og annet utstyr. Ti og ti ble sluppet inn for å unngå trøbbel.

Ti trær i hagen

- Ingen krangler, ingen slåss, ingen dytter, sa Garry Greenough, som har ti trær liggende i hagen etter orkanen. Det ene falt over huset hans og han møtte defor opp ved lageret i Weston for å låne en motorsag.

Beveger seg fort

Ved 12-tiden tirsdag befant «Wilma» seg rundt 500 kilometer øst for Cape Hatteras i North Carolina. Orkanen er fortsatt en kategori 3-orkan med vinder på 185 kilometer i timen. Ifølge meteorologene beveger den seg utrolig fort til å være en orkan. Det er ventet at den mister litt av futten over Atlanterhavet sent tirsdag eller tidlig onsdag.

Men fortsatt er sjansen der for at flere må slite med de kraftige vindene. Ifølge CNN kan den streife innom kysten av Canada, men uansett vil regn og vind prege områder i nærheten av orkanen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder