Glemte USAs nasjonalsang

Sissel Kyrkjebø dummet seg ut i USA

UTENRIKS

Foran tusenvis at amerikanske basketfans fikk Sissel Kyrkjebø jernteppe da hun skulle synge den amerikanske nasjonalsangen «The Star-Spangled Banner».

  • Katrine Lia
Publisert: Oppdatert: 14.03.04 13:39

Den pinlige episoden fant sted i ærverdige Staples Center i Los Angeles fredag kveld.

Nynnet og improviserte

Tusenvis av publikummere var samlet for å se semifinalen i amerikansk collegebasketball mellom topplaget Stanford University og Oregon University.

Kampen ble også direktesendt på FOX Sports Net.

Den norske sangfuglen skulle fremføre nasjonalsangen som en del av pauseunderholdningen.

Midtveis i sangen glemte hun rett og slett teksten. Ekstra pinlig ble det siden nasjonalsangen fremføres som ren sang, uten orkester.

Dermed ble Sissel nødt til å nynne og improvisere i vei, som best hun kunne.

- Jeg fikk fullstendig jernteppe, men begynnelsen og slutten var veldig god, sier Sissel selv til VG.

Fremførelsen var en smakebit på Sissels kommende USA-turné, men ble langt fra den positive debuten som Sissel og manager Arne Svare hadde håpet på.

Sissel har heldigvis ingen problemer med å le av hele episoden.

- Etterpå tenkte jeg bare «ooops», sier Sissel på klingende bergensk til VG.

Slaktes av kommentator

Å synge «The Star-Spangled Banner» under større sportsbegivenheter i USA er imidlertid en oppgave som ikke blir tiltrodd hvem som helst.

Whitney Houston, Cher og Beyoncé Knowles fra supergruppen Destiny's Child er blant syngedamene i elitedivisjonen som har fått æren av å fremføre den amerikanske nasjonalsangen.

I amerikanske aviser fikk Sissel i går hard medfart etter sin improviserte «nynneversjon».

Storavisen Los Angeles Times beskriver kampen og Sissels opptreden som «en av de fredagskveldene du rett og slett blir nødt til å glemme. Det begynte med en sanger som utførte en elendig jobb med teksten til nasjonalsangen». I avisen The Seattle Times er sportskommentator Bob Condotta svært misfornøyd med basketlagenes innsats på banen - men enda mer misfornøyd med Sissels innsats.

«Lagene fulgte kanskje i fotsporene til den norske sangerinnen Sissel, som fortjente å bli pepet ut av publikum etter at hun radbrekket «The Star-Spangled Banned», og rett og slett ble nødt til å nynne teksten, skriver avisens reporter. Sissel selv er imidlertid ikke redd for at fadeseopptredenen har ødelagt drømmen om å slå igjennom på det amerikanske platemarkedet.

- Ikke første gang

- Nei, det tror jeg ikke. Det er ikke første gang dette skjer i historien. I ettertid fikk jeg høre at hver fjerde amerikaner ikke kan nasjonalsangen, og jeg er jo ikke amerikaner engang, ler Sissel.

I går dro Kyrkjebø og manager Arne Svare videre fra opptredenen i Los Angeles til ny konsert i San Francisco.

Sissel hadde imidlertid ingen planer om å gjenta den nye nynneversjonen av nasjonalsangen da VG snakket med henne i går.

- Der skal jeg synge mine egne sanger. Jeg skal i hvert fall ikke synge nasjonalsangen, sier Sissel.