Menneskerettighetsdomstol tillater hijab-forbud

Tyrkias forbud mot hijab ved landets universiteter er ikke i strid med menneskerettighetene, avgjorde Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg torsdag.

 • Anonym

Artikkelen er over 14 år gammel

PROTEST: Kvinner verden over, her i New York, har demonstrert for retten til å bære hijab. Foto: EPA

«Å innføre begrensninger i retten til å bære hodeplagg kan anses som et tiltak for å nærme seg disse legitime målsettingene, spesielt fordi religiøse symboler er blitt viktigere i tyrkisk politikk de siste årene,» sier domstolen i sin begrunnelse.

Bakgrunnen for avgjørelsen er klage fra Leyla Sahin, som ble utvist fra medisinstudiet ved Universitetet i Istanbul i 1998 fordi hijaben hennes var i strid med skolens antrekksregler.

Sekulært styresett

Opprettholdelsen av forbudet blir sett på som en seier for det sekulære tyrkiske etablissementet, med presidenten, militærledelsen, domstolene og universitetsrektorene i front.

Tyrkiske myndigheter har lenge jobbet for å sekularisere det i all hovedsak muslimske samfunnet, spesielt med tanke på et mulig fremtidig EU-medlemskap.

Samtidig er avgjørelsen et tilbakeslag for det regjerende partiet Rettferdighet og utvikling, som har sine røtter i politisk islam, og som derfor ønsker å løsne statens grep om religiøse uttrykksformer.

- Beklagelig

Direktøren ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, professor Geir Ulfstein, mener avgjørelsen om å opprettholde forbudet er beklagelig, og frykter at situasjonen mellom Europa og islam kan bli enda mer tilspisset i fremtiden.

«Domstolen gir Tyrkia en unødig bred skjønnsmargin, og de andre medlemslandene et tilsvarende vidt spillerom i spørsmål som knytter seg til det å uttrykke sin religion,» sier Ulfstein i en pressemelding.

Ifølge Ulfstein legger domstolen med dette opp til at også forbudet mot hijab i den franske barneskolen vil bli godtatt. Avgjørelsen i saken om det tyrkiske hijab-forbudet er endelig, og kan ikke ankes.

Les også

 1. Ansatte får IKEA-hijab

  Mens A-møbler nektet en muslimsk kvinne å bære hodeplagg på jobb, har verdens største møbelkjede, IKEA, spesialdesignet…
 2. Dansk høyesterett sier ja til hijab-forbud

  Butikkjeden Dansk Supermarked har rett til å nekte sine ansatte å bruke religiøse hodeplagg.

Mer om

 1. Tyrkia

Flere artikler

 1. Barnehijaben bør ut av skolen

 2. Det finnes ikke imamer på sykehusene i Iran

 3. Tyrkia opphever forbudet mot tusenvis av bøker

 4. Ny massedemonstrasjon mot skaut i Tyrkia

 5. Carl I. Hagen vil forby hijab for ansatte i Oslo kommune

Fra andre aviser

 1. Menneskerettighetsdomstol tillater hijab-forbud

  Fædrelandsvennen
 2. Domstolens nei til skautet

  Aftenposten
 3. Uenighet om hijab

  Aftenposten
 4. Ja til hijabforbud

  Aftenposten
 5. Menneskerettigheter i Tyrkia

  Aftenposten
 6. - Dette er ikke frigjørende

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder