Valgbomben

WASHINGTON, D.C. (VG) «Oktober-overraskelser» er et stående uttrykk i amerikansk politikk. Det er betegnelsen på de nyhetsbombene som eksploderer i innspurten av en presidentvalgkamp, og som kan ha en innflytelse på utfallet.

  • Svein A. Røhne

Artikkelen er over 15 år gammel

Ingen hadde ventet seg at USAs svorne fiende, Osama bin Laden, skulle stå for årets største overraskelse.

Videoopptaket av terroristlederen som henvender seg direkte til de amerikanske velgerne, ble vist igjen, igjen og igjen på amerikansk TV i helgen. Og eksperter sto nærmest i kø for å gi sin vurdering. Hvem ville tjene på dette - president George W. Bush eller senator John Kerry?

De var forbausende like i sine kommentarer. Ja, John Kerry gikk kanskje enda sterkere ut enn presidenten. Det er nytteløst å forsøke å skremme USA og velgerne på denne måten. Jakten på Osama bin Laden og hans likesinnede vil fortsette med uforminsket styrke til de er fakket eller drept. Der står USA samlet, uansett om det nå raser en valgkamp hvor Osama bin Laden og krigen mot terror danner det politiske bakteppet.

De fleste av de såkalte ekspertkommentatorene var også forbausende like i sine vurderinger. Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å spå hvilken virkning dette vil ha på et valgoppgjør hvor begge de to hovedkandidatene fremdeles ligger så å si likt.

På den ene siden: John Kerry kan tjene på det. Videoen tjener som en påminnelse om at selve gudfaren for internasjonal terror fremdeles er på frifot, til tross for at verdens eneste supermakt bruker kolossale ressurser på å fange ham. Tidligere i valgkampen har Kerry kommet med krasse utfall mot president Bush fordi klønete opptreden og dårlig planlegging fra amerikansk side angivelig gjorde at Osama bin Laden unnslapp da han var omringet i Tora Tora-fjellene i Afghanistan.

På den andre siden: Videoen tjener som en kraftig påminnelse om at kampen mot internasjonal terror langt fra er over. USA trenger derfor mer enn noen gang en sterk leder, som ikke er i tvil om hva som er hovedoppgavene i tiden som kommer. Underforstått - velgerne har ikke råd til å skifte ut president Bush med en politisk vinglepetter som John Kerry.

De fremste eksperter hos etterretningsorganisasjonen CIA er selvsagt i full gang med å analysere videoopptaket. Så langt er det ingen som tviler på at opptaket er ekte. Det er uvisst hvor ferskt der er, og hvor opptaket ble gjort. Men amerikansk etterretning regner visst nok med at Osama bin Laden fremdeles skjuler seg i de uveisomme fjellområdene på grensen mellom Afghanistan og Pakistan.

Men én ting synes rimelig sikkert; Osama bin Laden har ikke behov for noen medierådgivere. Videoopptaket slo ned som en bombe i innspurten av valgkampen. Det store spørsmålet er bare hvilken virkning det får.

For fire år siden var det den føderale høysterett i Washington. D.C. som avgjorde presidentvalget. Blir det Osama bin Laden i år?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder