Slåss om alt før TV-debattene

NEW YORK (VG) Om 11 dager møtes George Bush og John Kerry i TV-debatt. Neste uke braker advokatene sammen for å diskutere det du ikke skal få se på TV.

 • Roy Freddy Andersen

Artikkelen er over 16 år gammel

KJEMPER OM PRESIDENT-TITTELEN: Denne posteren, utformet som en plakat før en stor boksekamp, er til salgs i Washington, og symboliserer kampen mellom de to presidentkandidatene. Foto: AFP

Kampen dreier seg om hva velgerne skal få høre, men like viktig: Hva kameraene ikke skal vise velgerne.

Når George W. Bush hilser på 12 centimeter høyere John Kerry, er det ikke sikkert velgerne får se det. Håndtrykket kan bli sensurert bort på forhånd.

- Se ut som en knott

- Bush-leiren vil gjøre alt de kan for at de to ikke skal presenteres sammen. Tenk på det inntrykket TV-bildene vil gi: Bush vil se ut som en knott sammen med Kerry, sier politikkprofessor Christopher Malone.

30. september er det etter planen klart for den første av to eller tre TV-sendte debatter - de eneste gangene de to møtes ansikt til ansikt i valgkampen.

Mellom 30 og 50 millioner amerikanere ventes å følge ordskiftet mellom de to mesterdebattantene.

MESTEREN: Den sittende presidenten, George W. Bush, leder solid på målingene og ønsker ikke å møte sin utfordrer mer enn nødvendig. Foto: REUTERS

- Hvis ikke Kerry slår Bush grundig i debattene, er det trolig kjørt. Og detaljene avgjør hvilket inntrykk folk sitter igjen med av de to, mener Malone.

VG fikk hjelp av politikkprofessoren ved PACE University i New York til å gå igjennom hva forhandlingsutvalgene til Bush og Kerry slåss om.

DEBATTFORM?

Skal debattene ha en eller flere utspørrere? Skal debattantene få en tilmålt tid og skal publikum få lov til å stille spørsmål?

Malone: - Et meget viktig spørsmål. Kerry ønsker garantert dialog og en levende samtale. Bush har de siste årene vist at han ikke behersker dette formatet så godt. Han har nesten aldri pressekonferanser lenger. Bush trives best med regisserte opptredener der han er forberedt på hva som kommer.

KAMERAPOSISJONER?

Skal TV-kameraene utelukkende fokusere på den som har ordet, eller skal TV også kunne følge reaksjonene til motstanderen? I 1992 fanget kameraene opp pappa George Bush da han tittet på klokken, noe som skapte det katastrofale inntrykket av at han kjedet seg.

Malone: - Bush-leiren ønsker å ha fokuset rettet på den som har ordet. Presidenten har en uvane med å himle med øynene når andre sier noe han er uenig i. Og jeg tror Bush ikke vil ha kameraer som viser de to i samme bilde. Dette er psykologi. Det hvite hus vil separere de to for å vise at Bush er president og i en annen divisjon enn Kerry.

UT PÅ SCENEN SAMMEN?

Skal de to komme sammen ut på scenen, eller hver for seg? Og skal TV-kameraene gå når de kommer inn? Når skal de håndhilse? George W. Bush er 1,82 meter høy - 12 centimeter lavere enn John Kerry.

UTFORDREREN: John Kerry er klar til kamp og ønsker så mange TV-debatter som mulig. Foto: AP

SITTE ELLER STÅ?

Skal de to stå, eller skal de sitte på stoler uten noe foran seg. Eller skal de sitte bak et bord? Og hvor stor avstand skal det være mellom dem?

Malone: - Kerry ønsker å stå nær Bush for å få fram høydeforskjellen. Bush vil ganske sikkert foretrekke å sitte bak et bord eller stå på en talerstol, langt unna Kerry. Bush er president og ønsker å være statsmannsaktig. Han vil markere avstand til Kerry.

SKAMMEL TIL BUSH?

Hvis de to velger å stå bak en talerstol, skal Bush få lov til å stå på en skammel for å virke høyere?

Malone: - Det er ingen tvil om at Bush ønsker skammel. Men da vil Bush-leiren insistere på at det ikke er noen TV-kameraer bak som avslører skammelen.

TO ELLER TRE DEBATTER?

Malone: - Det er ingen tvil om at Kerry ønsker så mange debatter som mulig, og at Bush ønsker få. Bush leder solid på målingene og har trolig mer å tape enn å vinne på mange TV-debatter nå.i USA

Les også

 1. Bush drar fra Kerry på ny meningsmåling

  President George W. Bush drar fra utfordreren John Kerry, ifølge en ny meningsmåling for New York Times.
 2. Norsk ekspert tror på Bush

  George W. Bush blir gjenvalgt som amerikansk president for fire nye år, tror USA-eksperten Geir Lundestad.
 3. Hårete Bush-støtte

  (VG Nett) Madison (6) lar ingen være i tvil om hvem som skal være president i USA de neste fire årene.
 4. I kø for å rocke mot Bush

  (VG Nett) Artistene står i kø for å rocke mot Bush. Nå skrives flere nye låter mot den sittende presidenten.
 5. Bush hamrer løs på Kerry nøler med TV-debatt

  Republikanernes valgkampmaskin fortsetter å hamre løs på den demokratiske presidentkandidaten John Kerry.

Mer om

 1. George W. Bush
 2. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Knekkes av kaos

 2. Sammenlignet Bush med mafiaboss

 3. Bitter kamp om hvem som vant

 4. Bush hamrer løs på Kerry nøler med TV-debatt

 5. Dette er TV-bildene som skadet Bush

Fra andre aviser

 1. Like forskjellig i stil som i innhold

  Bergens Tidende
 2. Harde angrep på John Kerry

  Aftenposten
 3. Bush-Kerry tre ganger på tv

  Bergens Tidende
 4. Dødt løp mellom Bush og Kerry

  Bergens Tidende
 5. Klart for TV-duell i natt

  Aftenposten
 6. Kerrys trumfkort

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no