Med Gud mot Osama

WASHINGTON D.C. (VG) Det minner om sluttspurten på en 100-meter i OL, hvor målfoto blir avgjørende. Ja, kanskje heller ikke det er nok.

Svein A. Røhne
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

President George W. Bush og konkurrenten John Kerry sprinter gjennom delstat etter delstat på jakt etter de siste, avgjørende stemmene i valget i morgen. Spekteret de spiller på, er vidt: i den ene enden Osama bin Laden, i den andre Gud. Begge er usikre på hvordan videoopptaket med Osama bin Laden, som i USA likestilles med djevelen selv, virker på velgerne, eller om det har noen virkning overhodet. Én ting er de to i alle fall enige om; jakten på terroristlederen skal fortsette med uforminsket styrke til han er fakket, eller kanskje aller helst drept.

Begge spiller også på lag med Gud. Religionen er langt viktigere i amerikansk politikk og samfunnsliv enn i mange europeiske land. Sammenlignet med særlig Bush, fremstår vår egen presteutdannede statsminister som den reneste fritenkeren. Bush gjør et stort nummer av at han er frelst, og det til gagns. Han holder jevnlige bønnemøter i Det hvite hus, og han finner svaret på livets avgjørende spørsmål i Bibelen. Dette lønte seg for fire år siden. Da viste undersøkelser at han fikk to tredeler av alle stemmer fra grupper som oppga at de gikk i kirken minst én gang i uken.

Og han satser selvsagt på at det skal betale seg igjen. Ifølge ferske meningsmålinger sier over 80 prosent av velgerne at religionen er viktig eller meget viktig for dem. Besøk bare en av de utallige kirkene i byer over hele USA en søndag. Eller slå på TV'en en søndag formiddag. Den ene svovelpredikanten etter den andre langer ut mot all ugudelighet i styringsverket, i skolene og i samfunnet for øvrig.

Senator Kerry har lært etter at han i begynnelsen av valgkampen nødig trakk inn gudstro og religion. Han betegner seg nå som en dypt religiøs katolikk. Men ettersom han forsøker å appellere til liberale velgere, gjør han et stort nummer av at han ikke er enig med den katolske kirken i ett og alt. Særlig gjelder dette i et så omstridt spørsmål som retten til abort. Her sier president Bush tvert nei, mens Kerry vil fortsette dagens praksis. - Jeg glad i min kirke, og jeg respekterer biskopene, sier Kerry, men jeg er ikke enig med dem som vil gjøre kirkens doktriner til landets lover.

Bush og Kerry står på hver sin side i verdikampen som nå raser for fullt i USA. Det gjelder forskning på stamceller, det gjelder ekteskap mellom homofile, og det gjelder abort - for å nevne noe. President Bush har for øvrig for lengst foreslått et grunnlovsforbud mot homseekteskap, noe Kerry går imot.

I den katolske kirken i USA går i alle fall et klart flertall av de ledende skriftlærde inn for linjen til president Bush: at ekteskapet er innstiftet av Gud og er en forening bare mellom mann og kvinne. Og slik bør det også fortsatt være.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder