LANG NATT: Angela Merkel forlater toppmøtet fredag morgen. Foto: ERIC VIDAL / REUTERS

Enighet på dramatisk EU-toppmøte

Etter mer enn tretten timer i politisk havsnød kom EUs ledere i havn med en avtale om hvordan strømmen av flyktninger og migranter i Middelhavet skal håndteres.

  • johan.falnes@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Forhandlingene varte til klokka 4.30 om natten. Men til slutt klarte de 28 stats- og regjeringssjefene i EU å få på plass en avtale som alle kunne slutte seg til.

les også

Derfor har EU flyktningkrise. Og den bør løses i natt.

– En lang og hard diskusjon, oppsummerte Østerrikes statsminister Sebastian Kurz på vei ut fra møtet.

Enigheten går ut på at EU-land i fellesskap skal ta hånd om flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet og settes i land på europeisk side.

Men det skal være fullstendig frivillig å delta i innsatsen. Det var et ufravikelig krav for enkelte medlemsland i øst. Italia blokkerte alle vedtak på toppmøtet til enigheten var på plass.

Kontrollsentre

Med den nye enigheten begynner EU å fylle konkret innhold i den ferske ideen om «ilandstigningsplattformer», et obskurt begrep som skapte stor forvirring i Brussel da det plutselig dukket opp i EUs tidlige tekstutkast i forrige uke.

Det EU har vært ute etter, er et helt nytt system for å ta hånd om flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet.

les også

Polakker vil heller droppe EU, enn å ta imot muslimske asylsøkere

I enigheten som nå er på plass, legges det opp til at dette systemet skal bli en felles EU-innsats.

Tanken er at EU skal opprette et nettverk av såkalte kontrollsentre i medlemsland langs middelhavskysten. Der skal det gjøres en første siling av flyktninger og migranter som settes i land. I etterkant vil en del av flyktningene og migrantene bli omfordelt til andre medlemsland for videre oppfølging.

Dropper obligatoriske kvoter

Det nye systemet skiller seg dermed fundamentalt fra ordningen med obligatoriske kvoter som EU vedtok som en midlertidig løsning for å avlaste hardt pressede Hellas og Italia under flyktningkrisen i 2015.

De obligatoriske kvotene feilet miserabelt. Flere land stemte imot da vedtaket ble gjort, og da ordningen kom i gang, møtte EU kraftig motvilje. Den vedvarte helt til kvoteprogrammet ble avsluttet i fjor, og fasit i dag er at bare 34.691 asylsøkere er blitt omfordelt. Det opprinnelige målet var å omfordele 160.000 asylsøkere.

les også

Macron støtter sanksjoner mot EU-land som avviser flyktninger

Polens statsminister Mateusz Morawiecki mener det nye kompromisset er «veldig godt». Polen er blant dem som har nektet å godta de obligatoriske kvotene.

Kvoteflyktninger

I enigheten fastslås det også at EU skal vurdere mulighetene for utvikling av et system for ilandstigning i Nord-Afrika.

Det EU håper på der, er et samarbeid med FN og nordafrikanske land om mottakssentre for flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet, men som føres tilbake til afrikansk side før de rekker å nå fram til europeisk havn.

EU lover å hente ut kvoteflyktninger fra disse leirene. Men også her skal deltakelse være fullt ut frivillig fra medlemslandenes side.

Dramatisk

Vedtaket ble gjort etter en dramatisk dag med forhandlinger i Brussel.

Italias nye populistregjering markerte seg sterkt på møtet og truet med å blokkere alle vedtak om ikke de øvrige EU-landene godtok italienernes krav.

Den beinharde tilnærmingen skal ha utløst gnisninger inne i møtelokalene. Men til slutt klarte stats- og regjeringssjefene likevel å bli enige.

Mer om

  1. EU
  2. Debatt

Flere artikler

  1. Roser EU for asyl-forliket

  2. Samarbeid om asylpolitikken

  3. Macron støtter sanksjoner mot EU-land som avviser flyktninger

  4. Flyktningkrisen avslører «skremmende holdninger»

  5. Norge må ta sin del av ansvaret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder