ÅSTEDET: Dette er det angivelige åstedet for drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24). Foto: ChoufTV

Kripos undersøker video etter Marokko-drapene – prøver å fjerne den fra nett

Kripos prøver å fjerne en video som angivelig viser drapet på en av de to jentene som ble drept i Atlas-fjellene i Marokko.

Det skriver Aftenposten.

Onsdag ble en video som viser grov vold mot minst en kvinne publisert på sosiale medier. Videoen er ikke verifisert, men både Kripos og dansk politi undersøker klippet, som knyttes til drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24).

les også

De fant Maren og Louisa drept: – Det var forferdelig

– Vi gjør de undersøkelser vi kan her i Norge. Vi er særlig opptatt av filmen. Vi jobber med dansk politi, og vi jobber for å få satt i gang ulike tiltak for å stanse spredning, og for å få vurdert filmen, sier kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Kripos til Aftenposten.

Samarbeider om etterforskning

Også i Danmark er det satt av store ressurser etter drapene.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, bekrefter blant annet sporet som peker på at de mistenkte drapsmennene har tilknytning til en terrororganisasjon, slik VG meldte tidligere onsdag kveld. Rasmussen uttrykker samtidig sterk medfølelse med ofrenes familier.

les også

Den norske ambassadøren i Marokko: – Dramatisk sak

På en pressekonferanse torsdag morgen sier Løkke Rasmussen at danske myndigheter samarbeider tett med marokkanske og norske myndigheter. Han sier også at politiet og ambassadøren deres i Marokko bistår de pårørende på dansk side.

Se Danmarks statsminister pressekonferanse om drapene:

– Kan tyde på terrorhandling

– Livene deres ble brutalt avsluttet altfor brått. Mine tanker går til kvinnenes familier. De har mistet det mest dyrebare i sine live. Dere har min dypeste medfølelse. Vi gjør alt vi kan for å oppklare hva som har skjedd med deres kjære, sier blant annet Rasmussen.

I uttalelsen står det også at mye tyder på at drapene kan være politisk motivert og dermed en terrorhandling.

– Det fyller meg med vrede og avsky, og jeg tar på det sterkeste avstand fra disse barbariske og bestialske handlingene.

Uttalelsen kommer kort tid etter at dansk etterretning bekrefter at marokkanske myndigheter etterforsker forbindelser til ekstremistgruppen IS.

– Dette viser at det stadig er mørke krefter som med vold vil kjempe mot oss og måten vi lever på. Det gjør meg sint, men også enda mer innstilt på at vi aldri må gi opp og gi etter for dem, sier Lars Løkke Rasmussen.

Dansk sikkerhetspoliti: Drapene kan knyttes til IS

Det danske Politiets sikkerhetstjeneste PET sa tidligere onsdag kveld at drapene kan relateres til terrorgruppen IS.

En video som knyttes til dobbeltdrapet i Marokko, undersøkes nå av politiet i Danmark, Norge og Marokko.

les også

Marokkansk påtalemyndighet: Dobbeltdrapet var en terrorhandling

PET sier i en uttalelse onsdag kveld at de kan bekrefte at det sirkulerer en video som angivelig viser drapet på en av de to kvinnene.

– Marokkanske myndigheter har opplyst at saken etterforskes som terror. Videoen og den foreløpige etterforskningen peker ifølge marokkanske myndigheter i retning av at drapene muligens kan relateres til terrororganisasjonen IS, heter det i uttalelsen.

Statlig marokkansk fjernsyn har tidligere meldt at myndighetene nå behandler drapene som en terrorhandling. Påtalemyndigheten i landet sier den ene pågrepne har forbindelser til en terrorgruppe, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder