KAN UTSETTE: Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier det fortsatt er tid for forhandlinger mellom EU og Storbritannia om en utmeldelsesavtale. Foto: AFP

Angela Merkel: Fortsatt tid til å forhandle

EUs forhandler sier risikoen for en hard brexit aldri har vært større enn nå og både Angela Merkel og Frankrikes Europa-minister sier at deadline kan utsettes.

  • Jørn E. Kaalstad

Artikkelen er over ett år gammel

les også

Ap-Støres beskjed til britene: – Ligg unna EØS

EU-forhandler Michel Barnier uttalte onsdag morgen at Det britiske parlamentets avgjørelse om å avvise statsminister Theresa Mays forslag til Brexit-avtale med EU er øker faren sterkt for at Storbritannia vil stupe ut av EU uten en avtale.

– Vi er bare ti uker unna den 31. mars og nå er risikoen for at det ikke blir noen avtale har aldri vært så høy, sa Barnier i et møte i Europa-parlamentet i Strasbourg idag, i følge nyhetsbyrået AFP.

les også

Krever ny folkeavstemning om brexit

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier det fortsatt er tid for forhandlinger mellom EU og Storbritannia om en utmeldelsesavtale.

Deadline kan bli utsatt

Merkel sier, i følge AP at hun er lei seg for at den fremforhandlede brexit-avtalen ble avvist i Parlamentet tirsdag. På et pressemøte i Berlin onsdag sa hun at “vi vil selvfølgelig gjøre alt for å finne en velordnet løsning. Men vi er også forberedt dersom det ikke blir en velordnet løsning.»

– Vi har fortsatt tid til å forhandle men nå må vi vente og se hva den britiske statsministeren foreslår, sier hun ifølge AP.

GIR BRITENE HÅP: Frankrikes Europa-minister Minister Nathalie Loiseau sier det er mulig å utsette Storbritannias brexit-dato. Foto: AFP

– Den europeiske union kan utsette den truende 29. mars-datoen dersom London skulle komme med et slikt ønske, sier Frankrikes Europa-minister Minister Nathalie Loiseau til Inter Radio i dag.

Både juridisk og teknisk er det mulig, mener Loiseau.

– Britene må i såfall be om en utsettelse og deretter må alle de 27 medlemslandene være enstemmige og si: «OK, dere valgte 29. mars som deadline. OK, vi går med på å utsette den», sier hun til Radio Inter, i følge AFP.

Risiko for stupbratt exit

EUs brexit-forhandler Michel Barnier sier de forbereder seg til en kaotisk hard brexit for Storbritannia etter at Mays brexit-forslag falt i Parlamentet i går og «frykter mer enn noen gang at det er risiko» for en stupbratt utgang for Storbritannia, ifølge AP.

I likhet med Angela Merkel, så synes Barnier det var synd at hans og statsminister Mays fremforhandlede avtale ble massivt avvist i Parlamentet. Men han presiserer at en fremtidig avtale vil innebære at den også må godtas av Parlamentet.

– Uansett hva som skjer, en ratifisering av utmeldelsesavtalen er nødvendig. Det er en forutsetning, sier han til AP.

– EU ikke blitt svakt

En fransk embedsmann advarer britene om at det er feil å tro at EU vil gjøre et unntak for brexit og gjøre innrømmelser som vil være i strid med EUs kjerneprinsipper som integriteten til det felles indre markedet.

– Dersom noen har trodd at et prinsippfast EU nå plutselig har blitt svakt og febrilt med tanke på den vår fundamentale prinsipper, så tar de feil, sier en anonym kilde i president Macrons regjering til Reuters.

- Ingen tror det, og jeg tror ikke Theresa May tror det, sier kilden.

Mer om

  1. Brexit
  2. EU
  3. Storbritannia

Flere artikler

  1. EU-forhandler: Kan bli Brexit-utsettelse

  2. EU-nei til nye brexit-forhandlinger

  3. EU-president Tusk om brexit-utsettelse: – Ikke kast bort denne tiden

  4. May håper på ny brexit-utsettelse: EU stiller tøffe krav

  5. Forvirring etter Mays utsettelse: – Kan være hun er desperat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder