PÅ VINGENE: En britisk RAF Typhoon (foran) overvåker det russiske krigsskipet «Pjotr Velikij» (midten) og hangarskipet «Admiral Kuznetsov» (bak) mens de passerte nær britisk territorialfarvann i januar 2017. Foto: Ministry of Defence

Russland sender gigantisk krigsskip til kamptrening i Barentshavet

Den atomdrevne slagkrysseren «Pjotr Velikij» skal drive kamptrening i nord den nærmeste tiden. Det kan være et russisk svar på NATOs gigantøvelse «Trident Juncture».

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det gigantiske skipet, som er 252 meter langt, seilte fra Severomorsk og til øvelsen lørdag, melder Nordflåten selv på det russiske forsvarets hjemmesider.

De forteller at «Pjotr Velikij», som betyr «Peter den store», skal øve sammen med luftvåpenet. Hvor i Barentshavet de skal øve, står det imidlertid ingenting om i meldingen.

«Pjotr Velikij» regnes som Nordflåtens flaggskip og kan ifølge Wikipedia utstyres med en rekke ulike våpen, som anti-skip-missiler, overflate-missiler, torpedoer og anti-ubåt-raketter.

les også

Norske soldater ved «frontlinjen»: Bryr seg ikke om storpolitikken

I meldingen fra Nordflåten heter det at «Pjotr Velikij» er på plass i Barentshavet for å drive «rutinemessig kamptrening».

Det heter at skipet i den første fasen av øvelsene skulle oppdage luftmål. Deretter skulle de jakte på en konvensjonell fiendtlig ubåt, samt trene på landing av helikoptre på dekk.

PRESIDENT: Vladimir Putin bivåner utskytingen av en rakett fra dekket på «Pjotr Velikij» under en militærøvelse i 2005. Foto: ITAR TASS / X01348

Det heter at «Pjotr Velikij» i nærmeste fremtid vil gjennomføre en øvelse mot trusler både til vanns og i luften. Det heter også at de skal «utføre kamptreningsøvelser med bruk av praktiske våpen».

les også

Slik ville en krig mellom Norge og Russland sett ut

Pluss content

Fartøyet ble bestilt på 1980-tallet og bar først navnet til den tidligere kommunistlederen Jurij Andropov, men ble så døpt om til «Pjotr Velikij» etter Sovjetstatens fall. Det ble sjøsatt i 1996 – etter ti års bygging. Det har vært i tjeneste siden 1998.

GIGANT: «Pjotr Velikij» fotografert utenfor Frankrike i 2008. Foto: GERARD JULIEN / AFP

Selv om skipet for det meste har vært hos Nordflåten, seilte det høsten 2016 til Middelhavet for å være en del av den russiske militære styrken i Syria-konflikten.

«Pjotr Velikij» har en hovedbestykning på 20 P-700 Granit – som på NATO-språket heter SS-N-19 Shipwreck. Denne roboten har en rekkevidde på hele 625 kilometer og kan enten ha et vanlig krigshode på 750 kilo eller en atomladning på 500 kilotonn.

les også

Russisk forsker håner NATO-øvelsen: Ville blitt massakrert hele gjengen

Nyheten om at «Pjotr Velikij» nå øver i Barentshavet kommer etter en tung uke for den russiske marinen. Tirsdag skjedde det nemlig en stor ulykke ved Verft 82 i Rosljakovo på Kolahalvøya. Det var en gigantisk flytedokk som sank i sjøen.

Det var hangarskipet «Admiral Kuznetsov» som lå til modernisering der. Det veltet en svær kran over fartøyet, men skadene skal ikke være så alvorlige, ifølge russiske mediene. Flytedokken derimot vil det ta lang tid å få hevet – om det overhodet er mulig. Nyhetsbyrået Interfax siterte fredag en anonym kilde på at det trolig er bedre å kjøpe en ny flytedokk.

les også

Markerer første verdenskrig: Erna Solberg møter Trump og Putin i Paris

Dette kan bety forsinkelser i moderniseringsprogrammet for Nordflåten. Arbeiderne lyktes med å taue hangarskipet vekk fra dokken før den gikk til bunns. Fire personer ble skadet og én er savnet etter ulykken.

Også «Admiral Kuznetsov», som er russernes eneste hangarskip, har deltatt i Syria-krigen. Både den og «Pjotr Velikij» blir brukt som symboler på Russlands militærmakt. Arbeidene på «Admiral Kuznetsov» skal etter planen være ferdige i 2021.

Ulykken har vakt stor oppmerksomhet i landet. Ifølge severpost.ru skjedde imidlertid noe tilsvarende i 2009.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder