ANKOM TROMSØ: Personen som ble lettere skadet i gyrokopter-styrten ble fraktet til UNN lørdag kveld. Ambulansehelikopteret landet på sykehuset ti på ni. Foto: TORE KRISTIANSEN/VG

Norsk mikrohelikopter styrtet i Finland - én omkom

Én har omkommet, og én er fraktet til sykehus i Tromsø etter at et gyrokopter styrtet i Finland. Årsaken til styrten er foreløpig ukjent.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Hovedredningssentralen (HRS) fikk melding om styrten like før klokken 18:00, skriver de i en pressemelding. Helikopteret styrtet i nærheten av Kilpisjärvi, som ligger like ved grensen til Troms fylke i Norge, i området hvor Norges, Sveriges og Finlands grenser møtes.

– En av de to som satt i gyrokopteret ringte en bekjent i Norge, som videre varslet oss, sier redningsleder Tore Hongset i HRS til VG.

FRAKTET TIL UNN: En person bekreftet omkommet og en person er lettere skadet etter at et gyrokopter styrtet nord i Finland lørdag. Den andre personen, en mann i 50-årene, ble lettere skadet og fraktet til sykehuset i Tromsø. Foto: TORE KRISTIANSEN/VG

Den overlevende personen er en mann i 50-årene, han har blitt fraktet med ambulansehelikopter til Tromsø, opplyser Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) til VG.

– Han ligger inne til observasjon med lettere skader, sier Jan Fredrik Frantzen, pressekontakt i UNN.

HRS skriver at de involverte nå er under helsevesenets kontroll, og at de selv har avsluttet oppdatering av saken.

– Det er snakk om to nordmenn som mest sannsynlig har vært på tur fra A til B i Norge og så kommet inn over grensen til Finland, hvor de da har styrtet, sier Øyvind Aadde, redningsleder i HRS Nord-Norge til NTB.

Havarikommisjonen undersøker

Det er mest sannsynlig den norske havarikommisjon for transport som skal undersøke ulykken i Finland.

– Det er litt spesielt fordi det dreier seg om en ulykke med et mikrohelikopter som egentlig ikke undersøkelsespliktig, sier vakthavende havariinspektør, Torbjørg Gåsland til VG.

Det er uklart når havarikommisjonen begynner arbeidet der gyrokopteret styrtet.

– Vi er fortsatt i en planleggende fase og vi samarbeider med den finske havarikommisjonen og Norges Luftsportsforbund (NLF), men vi kommer til å gjenommføre en forundersøkelse, sier Gåsland.

EN PERSON OMKOM: En person er bekreftet omkommet etter at et gyrokopter styrtet i Finland lørdag kveld. Her fra Kilpisjärvi i Finland. Foto: Gareth Hutton / NTB scanpix

Samarbeidet med Finland

HRS meldte om hendelsen på Twitter rundt klokken 19.30, lørdag kveld.

– Det eneste vi vet er at et norsk minifly eller Gyrokopter har falt ned i Finland, sa Øyvind Aadde i Hovedredningssentralen i Nord-Norge til VG.

De hadde først kontakt med én person om bord via mobiltelefon med en dårlig linje.

Redningsaksjonen ble koordinert i samarbeid med Finsk redningstjeneste, og to norske ambulansehelikoptre ble sendt til stedet.

Et gyrokopter er en blanding mellom et mikrofly og et helikopter.

Like før klokken 19 meldte HRS på Twitter at en luftambulanse er fremme i det aktuelle området, og gjorde søk. De opplyser også at været i området er bra, med høyt skydekke og ingen nedbør.

Overnattingsstedet Kilpisjärven Retkeilykeskus sier imidlertid til VG at det er dårlig vær i området, med lyn og torden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder