Over 1100 trolig døde i Laos: – De som ikke kunne løpe fort, døde

Bare 33 er foreløpig funnet døde, mens over 1 100 er savnet etter at en demning brast i Laos mandag. Nå forteller overlevende om marerittet som utspilte seg.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg fikk en melding på et stykke papir med et kart som ba 200 familier om å være forsiktige, men ikke om å evakuere, forteller overlevende.

Det var mandag kveld at kraftig monsunregn trolig bidro til kollapsen av Xepian-Xe Nam Noy-demningen i Sanamxay i Laos. Enorme vannmengder skal ha feid bort hus og landsbyer flere kilometer unna.

33 mennesker er nå funnet omkommet, og enkelte landsbyer ligger under opptil syv meter vann, melder NTB.

– Letingen er svært vanskelig, og mange områder kan ikke nås med bil eller båt. Vi har også begrenset med moderne utstyr vi kan bringe til området, sier en talskvinne for myndighetene i Attapeu-provinsen, ifølge nyhetsbyrået.

Demningen var en av flere i et omfattende vannkraftprosjekt under konstruksjon til en verdi av flere milliarder dollar.

OVERLEVENDE: Foreldre bærer barna mens de forlater hjemmet sitt i provinsen Attapeu i Laos. Foto: Reuters

– De som ikke kunne løpe fort døde

En av de overlevende er Pattumma Buamala som bodde nærme vannkraftverket i landsbyen Tha Hin Tai.

Til Channel News Asia forteller hun om den skjebnetunge dagen.

Rundt klokken 20.00 ble landsbyen hennes totalt ødelagt, da flere milliarder kubikkmeter vann flommet ut av demningen. Ifølge BBC skal syv landsbyer ha blitt oversvømt.

– Jeg hørte lyden av vann og begynte å løpe. Det hørtes ut som havet kom, forteller hun til det asiatiske TV-nettverket.

Ifølge den laotiske kvinnen, skal vannet ha steget rundt én meter i timen.

– Vannet oversvømmet huset mitt, og steg fra midjen til hodet mitt. De som ikke kunne løpe fort, døde, forteller 22-åringen.

LY: Overlevende som har søkt tilflukt i Paksong town, i provinsen Champasak. Foto: YE AUNG THU / AFP

Intervjuet med nyhetskanalen ble foretatt på en skole som nå er omgjort til et evakueringssenter for flere enn 1300 fordrevne landsbyboere.

Før Pattumma og familien kom dit, skal de ha sprunget for livet mot massive bølger. Hun forteller de løp, svømte og klamret seg til tregrener i flere timer imens kraftige vannstrømninger og gjørme ødela hus og druknet naboene deres.

Familien hennes klarte tilslutt å komme seg i land på et hustak. Her ble de værende til ni om morgenen dagen etter, forteller hun TV-nettverket.

– Da hadde mange mennesker dødd. Det gjørmete vannet dro dem vekk.

Channel News Asia skriver ofrene blant annet var barn som ikke kunne svømme og beboere som ble fanget inni hjemmene sine eller som ikke fikk flyktet i tide.

ØDELAGTE HJEM: Overlevende som har vendt tilbake til sitt ødelagte hjem i landsbyen Sanamxai. Foto: NHAC NGUYEN / AFP

Motstridende offisielle uttalelser

Det har denne uken vært forvirring omkring motstridende offisielle uttalelser knyttet til katastrofen.

Dagen etter ulykken meldte for eksempel FN at rundt 1 494 mennesker var blitt evakuert og registrert under midlertidig husly.

Samtidig kom nabolandet Kambodsja, som også mottok oversvømmelser på grunn av ulykken, med en uttalelse om at 1 280 familier var blitt evakuert.

Dagen i forveien hadde kambodiske statsmedier rapportert at de holdt på å evakuerte 25 000 mennesker.

SORG: En kvinne og to barn i den flomrammede landsbyen Sanamxai i provinsen Attapeu. Foto: NHAC NGUYEN / AFP

Innbyggere varslet tre-fire timer før

I Laos er det ikke pressefrihet, og utenlandske journalister må overholde strenge regler fra de kommunistiske styresmaktene. Før lørdag, var få detaljer blitt gitt av landets myndigheter.

Da mediene tidligere denne uken til slutt klarte å komme i kontakt med lokale overlevende og hjelpeorganisasjoner på stedet, ble det reist tvil av blant annet BBC og The New York Times om myndighetenes håndtering av ulykken og faktaene de offentliggjorde.

Blant annet skal en medisinsk tjenestemann BBC kom i kontakt med, ha opplyst at landsbyene kun ble varslet tre-fire timer før demningen sprakk opp – og at få trodde vannet ville stige så høyt som det gjorde.

Pattumma sier hun ble varslet dagen før.

– Det var en melding på et stykke papir med et kart som ba 200 familier om å være forsiktige, men ikke om å evakuere, forteller hun Channel News Asia lørdag.

Hun sier videre at advarselen fra styresmaktene var uklar, og som et resultat av dette begynte folk i landsbyen først å flykte etter at demningen allerede hadde kollapset mandag kveld.

RUINER: En mann frakter drikkevann til sitt oversvømte hjem fire dager etter demningen i Laos kollapset. Foto: NHAC NGUYEN / AFP

NTB skriver lørdag at Laos' energiminister Khammany Inthirath mener dårlig konstruksjon eller materialvalg kan ha bidratt til at demningen brøt sammen.

Et sørkoreansk firma involvert i konstruksjonen skal på sin side ha fortalt BBC at sprekker ble oppdaget allerede dagen før demningen sprakk. Koreanske firmaer har også bekreftet ovenfor The New York Times at de visste demningen tilstand var blitt forverret dagen før ulykken.

Et av de Sørkoreanske firmaene, SK Engineering & Construction, skal fredag ha sagt at de ikke ville kommentere ministerens uttalelse før årsakene til hendelsen har blitt avdekket av en formell undersøkelse.

Firmaet har imidlertid sagt at de ville ta ansvar hvis undersøkelsen fant at selskapet var skyldig.

SIKRER: Bevæpnede laotiske soldater sikrer en oversvømt landsby i Sanamxai torsdag. Foto: NHAC NGUYEN / AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder