SKYLDER PENSJONISTENE: I møte med eldre svenske velgere, lover Socialdemokraterna og Stefan Löfven økte pensjoner og skattelette. Fredag var han på valgkampturné i Mjölby og Norrköping. Foto: Alf Bjarne Johnsen

Löfvens siste håp: Frir til pensjonistene

MJÖLBY (VG) – Iblant skal man unne seg litt glamour. Men jeg har ikke råd, sier pensjonist Harriet Eklöf, og henvender seg til statsminister Stefan Löfven.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Gjennom flere år har svenske pensjonistene tapt kjøpekraft, og ifølge økonomen Tino Sanandaji har gapet mellom sluttlønn og pensjon økt kraftig.

Nå frir Socialdemokraterna, uten å rødme, til landets pensjonister.

Om lag hver fjerde velger i Sverige mottar alderspensjon.

Løfte: Øke pensjonene

Så når statsministeren er på eldresenter i Mjölby i Östergötland, lover han å gjøre livet lettere for de eldre:

– Vi skal øke pensjonene med om lag 600 kroner i måneden etter skatt, og senke skattene på pensjon frem mot 2020, svarer statsministeren.

– 2020? Det er for lenge til, svarer Harriet Eklöf, som er 83 år med yrkesbakgrunn fra det svenske Televerket.

FOR LITE: Harriet Eklöf (83) mener at svenske pensjonister må kunne unne seg noe ekstra av og til. Foto: Alf Bjarne Johnsen

les også

Sjokkmåling for Löfven: Kan bli tidenes verste valgresultat

Vrir fra innvandring

Socialdemokraterna forsøker nå å vri fokus fra innvandring, som hittil har dominert valgkampen totalt, og over til spørsmål om velferdsstaten.

Stefan Löfven er hardt utfordret av mistillit fra egne kjernevelgere.

Mye av mistilliten skyldes migrasjonsdebatten og at det kom 163.000 migranter til Sverige bare i 2015. Det har Sverigedemokraterna tjent mest på.

les også

Jimmie Åkesson: – Det er ikke plass til flere flyktninger i Sverige

Enighet

I møtet med de ansatte på Toyotas fabrikk i Mjölby forklarer Löfven at det nå er politisk enighet mellom blokkene å stramme inn reglene for innvandring, i påvente av at EU reparerer det europeiske asylsystemet og fordeler byrdene bedre.

Det er det mange som tviler på at EU klarer, blant andre den franske presidenten Emmanuel Macron.

Men statsministeren er ivrig på å bytte tema, og slår om til klassisk sosialdemokratisk retorikk:

– Kampen står om velferdssamfunnet og om tryggheten, sier han.

Når spørsmålet om han kan samarbeide med Sverigedemokraterna kommer, er han knallhard:

– Aldri i livet, sier han.

GRUNNFJELLET: Stefan Löfven og Socialdemokraterna satser på at de eldre velgerne fortsatt er tro mot partiet, her på valgbod i Norrköping. Foto: Alf Bjarne Johnsen

les også

Stefan Löfven mener Sverigedemokraterna har budsjetthull på 30 milliarder

Investerer i velferd

På VGs spørsmål om hvordan sosialdemokratene kan akseptere at ulikhetene vokser i Sverige, legger den svenske statsministeren alt ansvar på at de borgerlige partiene styrte i åtte år, før han ble statsminister i 2014:

– I åtte år var det skattelettelser som gjaldt, slik at de som trengte minst, fikk mest. Men nå investerer vi i velferd. Kvinner får mer nå, enn menn. Det utjevner også. I fjor ville vi skjerpe skattene for dem som har mest, men ble stemt med av de borgerlige, sammen med Sverigedemokraterna. Nå går vi til valg på at kapitaleierne og bankene skal betale fem milliarder kroner mer i skatt.

les også

Ulikhetsgapet som kan ramme Sverige

– Men er det tilstrekkelig til å utjevne de store ulikhetene?

– Vi trenger de pengene. Vi skal forbedre skolene, øke pensjonene, ansette flere politifolk og bygge opp forsvaret, sier Stefan Löfven til VG.

Marshall-plan

Terrorforsker Magnus Ranstorp på Försvarshøgskolan i Stockholm var blant de første som slo alarm først om at ekstrem islamisme var i ferd med å slå rot i Sverige, i den såkalte Rosengård-rapporten fra Malmö i 2009.

UROLIG: Terrorforsker Magnus Ranstorp advarer mot skyggesamfunn av migranter som utvises fra Sverige, men som blir i Sverige og blir en del av den svarte økonomien i landet. Foto: Jan Petter Lynau

Han sier at innvandringsdebatten har vært vanskelig for alle de etablerte partiene, men spesielt for Socialdemokraterna:

– De kan gjerne tro at migrasjonen er over, men det er feil. Gjennom familieinnvandring kan det komme ytterligere 300.000 mennesker de neste årene. Det må bygges skoler, og det må skapes arbeidsplasser. Vi trenger en Marshall-plan for svenske forsteder, sier Ranstorp til VG.

Han er fortsatt bekymret for at myndighetene ikke tar islamistisk ekstremisme i forstedene i en rekke byer, på alvor.

– Systemet for å få sendt ut de som ikke får opphold i Sverige, fungerer ikke. Det har laget skyggesamfunn med mennesker som går under jorden, sier Ranstorp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder