PROFILERT: Gary Cohn har vært presidentens øverste økonomiske rådgiver. Her på et bilde fra april i fjor. Foto: Carolyn Kaster / TT / NTB scanpix

Trump-rådgiver går av

Gary Cohn går av som presidentens øverste økonomiske rådgiver i kjølvannet av Donald Trumps omstridte tollforslag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg er takknemlig for at presidenten har gitt meg denne muligheten, og ønsker ham og administrasjonen stor suksess i fremtiden, sier Cohn i en uttalelse sent tirsdag kveld norsk tid.

les også

Hope Hicks trekker seg som Trumps kommunikasjonsdirektør

Han er med det den siste i rekken av høyprofilerte medarbeidere som forlater Trump-administrasjonen. Kilder sier til New York Times at det ikke er én årsak til at han nå trekker seg.

Det er imidlertid på det rene at avgjørelsen kommer etter en uenighet med president Trump, som forrige uke varslet økt toll på stål og aluminium.

TETTE BÅND: Her er president Donald Trump og rådgiver Gary Cohn på et toppmøte i Hamburg i Tyskland i fjor sommer. Foto: Michael Sohn / TT / NTB scanpix

Trumps planer om å innføre 25 prosent toll på import av stål og 10 prosent toll på aluminium har blitt møtt med massiv kritikk. Flere frykter at det proteksjonistiske tiltaket kan utløse handelskrig, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har kalt forslaget «alvorlig og bekymringsfullt».

les også

Kraftige reaksjoner på Trumps metalltoll: – Alvorlig og bekymringsfullt

Presidentens økonomiske rådgiver har ved flere anledninger uttrykt bekymring for at tollen kan skade amerikansk økonomi. I et siste forsøk på å hindre det omstridte forslaget innkalte han en rekke toppledere i amerikanske selskaper som er avhengige av stål og aluminium til et møte med Trump torsdag.

les også

Tjenestemann: Ingen land unntas fra Trumps toll

Det siste initiativet ble kjent kort tid etter at Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, tok avstand fra forslaget:

– Vi er ekstremt bekymret for konsekvensene av en handelskrig, og vi oppfordrer Det hvite hus til ikke å gå videre med denne planen.

Presidenten selv har en rekke ganger vært ute og forsvart det omstridte forslaget. Han mener metalltollen vil beskytte amerikansk industri mot «urimelig» konkurranse, og har blant annet tatt til orde for at en potensiell «handelskrig er bra, og lett å vinne».

Uenigheter til tross – presidenten roser sin tidligere rådgiver.

– Gary har gjort en fantastisk jobb med å fremme agendaen vår, bidratt til å levere historiske skattekutt og reformer, og frigjøre den amerikanske økonomien igjen. Han er et sjeldent talent, og jeg takker ham for sin dedikerte tjeneste til det amerikanske folk, sier Trump i en uttalelse sent tirsdag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder