TOPPMØTE: Da Nord-Koreas leder Kim Jong-un (t.h.),mandag møtte en høytstående delegasjon fra Sør-Korea, kom det til enighet om at Nord-Korea skal stoppe rakettutskytinger og komme i samtaler med Sør-Korea og USA. Foto: KCNA

Fredsforsker: Dette er Kims plan

De siste årene har Kim Jong-un bygd seg opp internt. Nå mener han det er tid for å debutere på den internasjonale arenaen. Slik forklarer Asia-forsker Stein Tønnesson den overraskende utviklingen på Koreahalvøya.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Kim Jong-uns betrodde søster inviterer Sør-Koreas president til Pyongyang

Tirsdag ble det kjent at Nord-Korea skal ha lovet å innstille alle atom- og rakett-tester hvis det innledes samtaler med USA. Ifølge sørkoreanske myndigheter skal nabolandet i nord ha gjort det klart at landet ikke ser noen grunn til å være i besittelse av kjernefysiske våpen dersom landet får nødvendige sikkerhetsgarantier.

VG+: Slik ville en krig mellom Nord-Korea og USA sett ut

– Nord-Korea er klar for å gjennomføre «fortrolige samtaler» med USA for å diskutere normalisering av forholdet mellom Pyongyang og Washington, og for å diskutere mulig atomnedrustning, opplyser Chung Eui-yong, som er nasjonal sikkerhetsrådgiver for Sør-Koreas president.

HÅNDTRYKKET: Det ble en klimaendring da den nordkoreanske lederens søster Kim Yo-jong, møtte Sør-Koreas president, Moon Jae-in, under mens vinter-OL pågikk. På vegne av sin bror, inviterte hun Moon på besøk til Nord-Korea. Foto: KCNA

– Har en plan

PRIO-forsker Stein Tønnesson mener Kim Jong-un har en plan med det han har foretatt seg den siste tiden. Den nordkoreanske lederen har rustet opp og gjort landet militært sterkere gjennom atomvåpenprogrammet.

les også

Hemmelig last fra Nord-Korea

– Nå innleder han fase 2, som innebærer samtaler med Sør-Korea og USA. Når det gjelder Sør-Korea, så handler det om gjenforening av de to koreanske statene, og med USA og det internasjonale samfunnet er det anerkjennelse og opphevelse av sanksjonene mot Nord-Korea det dreier seg om. Det er ingen tvil om at sanksjonene nå begynner å bite, sier Stein Tønnesson.

Kan bli torpedert

Asiaforskeren mener at den planlagte militærøvelsen som USA og Sør-Korea skal innlede i slutten av mars, i farvannet utenfor Koreahalvøya, kan torpedere et eventuelt toppmøte mellom lederne i henholdsvis Nord- og Sør-Korea.

– Uansett om Sør-Korea og USA skulle nedskalere denne øvelsen, vil det faktum at den finner sted virke som en provokasjon på Kim-regimet i Nord-Korea. Det ville være særdeles uheldig, sier forskeren, som for tiden oppholder seg i Myanmar.

les også

Nord-Korea ønsker dialog med USA – kan stanse atom- og rakett-testing

– Tøværet som ble innledet da Kim Jong-un sendte sin søster og en egen delegasjon, sammen med idrettsutøvere, til OL i Pyongyang, forsetter. Den høytstående delegasjonen som Sør-Koreas president Moon Jae-in denne uken sendte til Pyongyang, bekrefter at det finnes en vilje hos de politiske lederne på Koreahalvøya, til å finne fram til løsninger, sier Stein Tønnesson.

les også

VG i Nord-Korea: – Vi har atomvåpen for å forsvare vårt land og folk mot USA

ØVELSE: Dersom Sør-Korea og USA gjennomfører de planlagte militærøvelsen i slutten av mars, kan tøværet mellom de koreanske statene brått ta slutt. Bildet er tatt 7. februar i Paju, på grensen til Nord-Korea. Foto: NTB Scanpix

Vil normalisere

Han legger ikke skjul på at sanksjonene også er med på presse regimet i nord, og at det å fortsette tøværet er et ledd i forsøket på å underminere det internasjonale samfunnets sanksjonspolitikk. Samtidig som det er viktig for Pyongyang å få normalisert forholdet til Kina, og få det økonomiske samarbeidet med Sør-Korea opp og stå.

les også

Nord-Korea inn i en ny fase

– Kim Jong-un har ikke lagt fram alle kravene han stiller for å kunne gå med på å eventuelt nedruste militært. Det er et faktum at Nord-Korea fortsetter å produsere atombomber.

les også

Reuters: Kim-familien søkte om visum i vestlige land med falske pass

– Den siste utviklingen setter USAs president Donald Trump i en vanskelig situasjon. Provosere han nå, så vil det ikke bare være ødeleggende, men også direkte latterlig. Derfor tror jeg ikke han gjør det, men lar utenriksminister Tillerson og sikkerhetsrådgiver McMaster snakke med Kim Jong-un og ledelsen i Nord-Korea, sier Asia-forsker Stein Tønnesson.

Trump: Kan være falskt håp

Få timer etter kunngjøringen fra Sør-Korea tvitret USAs president Donald Trump følgende budskap:

– Mulig fremgang gjøres i samtalene med Nord-Korea. For første gang på mange år er det blitt gjort en ordentlig innsats fra alle parter. Verden følger med og venter! Det kan være falskt håp, men USA er klar til å stå løpet ut, uansett hvilken vei det bærer!

NUPI-forsker Sverre Lodgaard mener utspillet fra Nord-Korea setter USAs strategi på en hard prøve.

– Strategien er å presse Nord-Korea i kne med sanksjoner og militære trusler. I sin tale om rikets tilstand nevnte ikke president Donald Trump diplomati en eneste gang, sier Lodgaard til NTB.

HISTORISK: Sør-Koreas president Kim Dae-jung (t.v.) og Nord-Koreas leder Kim Jong-il, skrev historie da de i juni 2000 ble de første lederne i de to koreanske statene møttes ansikt til ansikt. En stakket stund lyktes Kim Dae-jung med sin solskinnspolitikk. Foto: KOREA POOL

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder