VIL ERSTATTE PUTIN: Opposisjonslederen Alexei Navalny har blitt sett på som Vladimir Putins ene reelle utfordrer. På et nominasjonsmøtet i Sølvskogen julaften ble han feiret med konfetti, etter å ha samlet inn nok signaturer til å stille - men det kan være han ikke får lov. Foto: Pavel Golovkin AP

Akkurat nå: Putin-kritiker blir nektet å stille som presidentkandidat

Russlands sentrale valgkommisjonen bestemte mandag ettermiddag at Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj (41) ikke får lov til å stille som kandidat til presidentvalget i 2018.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Grunnen til at han ikke godkjennes, er ifølge valgkommisjonen at han ikke har sonet en dom.

– Ingen har en pistol mot hodene deres. Gjør for en gang skyld i livet noe riktig, sa Navalnyj til valgkommisjonens medlemmer.

– Hvis dere hindrer meg i å stille til valget, så vil mange mennesker boikotte valget, og ingen vil anerkjenne prosessen eller resultatet.

Valgkommisjonens leder Ella Pamfilova og hennes medlemmer var imidlertid klare på Navalnyj ikke kan stille som presidentkandidat.

Aleksej Navalnyj er en jurist, blogger og korrupsjonsjeger, som trolig ville ha vært opposisjonens fremste kandidat ved valget.

Bli oppdatert: Dette er Aleksej Navalnyj

Søndag samlet rundt 800 Navalnyj-støttespillerne seg for å stille seg bak hans kandidatur, ifølge AFP. De fikk ikke leid lokaler noe sted, og endte derfor opp i Sølvskogen i utkanten av Moskva, der de satte opp et telt blant de snødekte trærne.

Printer-problemer

Prosessen med å sende inn de nødvendige papirene til Russlands valgmyndighet ble forsinket, fordi gruppens printer sluttet å fungere i den kalde skogen, skriver Time. Mens Navalnyjs støttespillere jobbet med å fikse printeren, samlet hundrevis av mennesker seg på Den røde plass i Moskva for å demonstrere til støtte for nominasjonen.

HYLLET: Tilhengerne hadde kommet til Sølvskogen utenfor Moskva for å støtte Aleksej Navalnyj julaften. Foto: Maxim Shemetov Reuters

Det var ikke bare i Moskva Navalnyj-støttespillerne samlet seg. I 19 andre byer møtte det opp russere som ville stille seg bak ham som kandidat til presidentvalget i 2018. Mer enn 15.000 mennesker stilte seg bak Navalnyj, Ifølge The Guardian.

Putin-kritikeren i august: 50 prosent sjanse for at jeg blir drept

I Russland krever valgmyndigheten at man først samler inn 500 signaturer for å stille som kandidat i presidentvalget, og deretter én million signaturer for å få plass på stemmeseddelen.

– Et valg uten oss er ikke et valg, sa Navalnyj i en tale til sine støttespillere da han hadde meldt inn sitt kandidatur like etter klokken 17. søndag, ifølge avisen.

På Twitter takket han senere alle som hadde vært involvert i nominasjonsprosessen søndag:

– Jeg har blitt en offisiell kandidat nominert av aktivistgrupper av stemmeberettigede. Tusen takk til alle som har tatt del i denne kampanjen fra alle deler av vårt land. Dere er fantastiske.

Se dokumentaren: På innsiden av den russiske motstandsbevegelsen:

Kreml vil ikke la ham stille

Nå som Navalnyj har samlet og sendt inn de 500 signaturene som kreves for å stille, skulle han begynne å samle den millionen med signaturer man trenger for å havne på stemmeseddelen. Slik ble det altså ikke etter som valgkommisjonen mandag nektet ham i å stille.

Har blitt fengslet flere ganger: Sluppet fri fra fengsel – igjen.

41-åringen er dømt i en svindel-sak. Navalnyj har selv beskrevet straffesaken som politisk motivert. I de 18 årene Putin har sittet med makten, har han vært en av hans tøffeste kritikere, og han blir av mange sett på som Putins eneste reelle utfordrer.

Dette satte en brems for opposisjonslederen i 2014:

De andre opposisjonskandidatene som det er kjent at vil få lov til å stille er kommunistlederen Pavel Grudinin og ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij. Partiene får sjeldent mange stemmer.

TV-personligheten Ksenija Sobtsjak, kjent som «Russlands Paris Hilton», stiller også. Navalnyj mener at hun ikke er en reell kandidat, at det er Kremls verk at hun stiller. Hennes far, Anatolij Sobtsjak, var Putins mentor da han jobbet hos borgermesteren i St. Petersburg.

Kreml: Vi blir utsatt for utenlands innblanding i valget

Kreml liker ikke kritikken som Russland har fått for valgprosessen.

– Vi blir utsatt for utenlandsk innblanding i presidentvalget, hevder lederen for den sentrale valgkommisjonen, Ella Pamfilova, på tv-kanalen NTV, gjengitt av nyhetsbyrået Tass.

Hun mener flere forsøker å uriktig fremstille det som om Russland ikke har ærlige valg.

– Valgkommisjonen ble nedsatt i april 2016. Dette har skjedd fra første dag. Det begynner med noen replikker, så begynner snøballen å rulle, og det kommer masse søppel som har som mål å fremstille at det ikke er ærlige valg, mener Pamfilova, som også hevder at Russland har problemer med de internasjonale valgobservatørene.

Les også: Putin kan sitte i 24 år.

– Bare begynnelsen

Meningsmålinger viser at Putin er så godt som garantert valgseieren, og godt over 80 prosent av russerne oppgir at de er fornøyde med presidenten, ifølge AP. Som ved valget til nasjonalforsamlingen i 2016, er det vidt kjent at Putin og hans parti er de som sitter på ressursene til å beholde makten.

Les mer om valget i 2016: Kjemper mot Putin: – Et valg uten valg

For Vladimir Putin er ikke det største spørsmålet om han blir gjenvalgt, men om russerne gidder å bry seg om presidentvalget og møte opp, skriver NTB.

Til radiokanalen Radio Liberty sa Navalnyj-støttespiller Vladimir Milov at Navalnyjs presidentkampanje ikke vil ta slutt om han blokkeres fra å stille. Han sier Navalnyj vil kjempe mot dette i retten, og fortsette kampen frem til valgdagen den 18. mars 2018.

– Det blir bare begynnelsen, sa han.

Se Putins Årlige pressekonferanse: Norske eksperter har mistet troen på Putin.

DEMONSTRERER: Det var ikke bare nomiasjonsmøtet i teltet i Sølvskogen Navalnyjs støttespillere hadde samlet seg. I til sammen 20 byer holdt støttespillere opp valgkort for å demonstrere mot at Kreml ikke har villet la ham stille til valg. Dette bildet er tatt i St. Petersburg. Foto: Anton Vaganov Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder