I HARDT VÆR: Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Macron snur etter protester: Dropper økt drivstoffavgift

Frankrikes president Emmanuel Macron har etter store protester de siste ukene besluttet å droppe den planlagte økningen i drivstoffavgift i 2019.

  • edvard.stenersen@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det opplyser kilder ved presidentens kontor.

En medarbeider sier at statsminister Édouard Philippe har informert medlemmer av den franske nasjonalforsamlingen om at «skatten nå er droppet» i 2019-budsjettet og at regjeringen er klar for dialog.

Bakgrunn: Demonstranter i Paris møtt med tåregass, sjokkgranater og vannkanoner

Utsettelse

Avgjørelsen kommer kun timer etter at statsministeren forsvarte regjeringens politikk da han i nasjonalforsamlingen kun skisserte en seks måneders utsettelse.

les også

Macron innkaller til hastemøte etter Frankrikes verste gateuro på flere år

Han hadde dog lovet at økningen kun ville bli iverksatt om det ble enighet om hvordan den kunne gjennomføres på rettferdig vis. En slik enighet skulle oppnås i dialog med ned folkevalgte, fagforeninger og vanlige borgere.

Debatt-innlegg: Dialog er en begynnelse, men Frankrike trenger et kompromiss

De siste ukene har franske demonstranter stått bak både fredelige protester og opptøyer. Fire mennesker har mistet livet, flere hundre er skadet, og i helgen ble rundt 400 pågrepet i Paris.

Se de dramatiske bildene her:

Folkelig støtte

En meningsmåling tirsdag viste at hele 71 prosent av befolkningen i landet støtter «de gule vestene» og deres kamp mot økte drivstoffavgifter.

les også

Falske nyheter skal bekjempes med nye lover i Frankrike

To fagforeninger for lastebilsjåfører planlegger en sympatistreik som skal begynne søndag. Franske bønder varsler streiker neste uke – men har ikke sluttet seg til «de gule vestene».

les også

Dieselopprør vs. klimakamp

Den tidligere finansmannen Macron ble møtt med mishagsytringer da han tirsdag besøkte en utbrent offentlig bygning i byen Puy-en-Velay. En ny meningsmåling viser at bare 23 prosent av befolkningen er fornøyd med den franske presidenten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder