STÅR FAST VED BREXIT: Torsdag ettermiddag holdt statsminister Theresa May en pressekonferanse om den kaotiske situasjonen som har oppstått etter at utkastet til brexitavtalen ble offentliggjort onsdag. Foto: MATT DUNHAM / POOL

Mulig mistillitsforslag mot Theresa May: Dette er brexit-scenarioene

Kilder oppgir til Sky News at det konservative partiet nå har har mottatt 20 av de 48 underskriftene som trengs for å fremme mistillitsforslag mot statsminister Theresa May. Her er de mulige brexit-scenarioene.

 • Sofie Fraser
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over ett år gammel

Storbritannias statsminister Theresa May er under hardt press fra både Parlamentet og sitt eget parti.

Ifølge Sky News skal parlamentsmedlemmene fått beskjed om å rydde i timeplanen, og et mistillitsforslag mot partileder Theresa May kan være på trappene.

Det konservative partiet skal ha mottatt 20 av de 48 brevene som trengs for å fremme mistillitsforslaget.

les også

Utenriksministeren om brexitavtalen: – En ryddig Brexit er viktig for Norge

Etter at brexit-utkastet ble offentliggjort onsdag kveld har syv politikere trukket seg i protest, deriblant brexitminister Dominic Raab. May varslet under en pressekonferanse torsdag at hun har tenkt til å fortsette som planlagt, på tross av sterke protester mot avtalen.

les også

Dette betyr brexit-avtalen for Norge

Her er seks muligheter for hva som kan skje med May og brexitavtalen.

Angriper Brexit-avtalen: «EØS er blitt en fotnote på linje med Ukraina og Tyrkia»

1. Mays parti stemmer for mistillit

Hvis de konservative medlemmene av parlamentet ikke lenger mener Theresa May er skikket som statsminister, kan de komme med mistillitsforslag.

Kilder til Sky News melder fredag formiddag at de 48 nødvendige underskriftene allerede skal være samlet inn. Det betyr at et votum om mistillit kan skje allerede i løpet av dagen, eller tidlig neste uke.

les også

Briter raser mot May: – Jeg gir henne maks 48 timer

– Det er veldig usikkert hva som vil skje dersom May må gå av. Det kan bli nyvalg, ny folkeavstemning eller valg av ny leder som vil gå videre i samme spor, sier Kristian Steinnes professor i moderne europeisk historie ved Institutt for historiske studier ved NTNU.

Hvis May vinner, kan hun ikke utfordres igjen de neste 12 månedene. Hvis hun taper, vil det bli en ny kamp om hvem som skal bli Storbritannias statsminister.

les også

Boris Johnson vil stemme mot brexitavtale

Miljøvernminister Michael Gove og tidligere utenriksminister Boris Johnson, begge hardnakkede brexit-tilhengere, har tidligere vært nevnt som aktuelle kandidater.

KONTROVERSIELL UTMELDING: Britiske EU-tilhengere demonstrerer utenfor parlamentet i Westminster etter at Storbritannia og EU kom til enighet om skilsmisseavtalen onsdag. Foto: BEN STANSALL / AFP

2. Parlamentet blokkerer avtalen

Dersom de 27 resterende EU-medlemmene signerer utkastet under EU-toppmøtet den 25. november, må regjeringen likevel ha parlamentsmedlemmene på sin side når de stemmer over utkastet i begynnelsen av desember.

les også

Theresa May om den omdiskuterte brexit-avtalen: – Vi vil forlate EU

Det vil bli en tøff oppgave for May å få utkastet godkjent i parlamentet, da flere partier har varslet at de vil stemme mot avtalen.

– Det mest sentrale er hva som vil skje i parlamentet – om denne avtalen går igjennom. Det er tvilsomt, og signalene tyder på at det ikke vil skje, sier professor Steinnes.

Dersom May taper avstemningen har hun 21 dager på seg til å lage en ny plan. Dersom hun vinner sitter hun trygt for nå, skriver den britiske avisen The Guardian.

3. May trekker tilbake den nåværende avtalen

Statsministeren kan bestemme seg for at hun ikke vil få godkjenning for utkastet i parlamentet og heller reforhandle med EU.

Dersom May bestemmer seg for å trekke tilbake utkastet vil det være en stor ydmykelse for regjering, og kunne skape konkurranse om lederstillingen.

– Det vil absolutt være et nederlag for May. Det er hun som har jobbet frem denne avtalen. EU vil heller ikke være fornøyd med dette, de har sagt de ikke ønsker å forhandle på nytt, sier Kristian Steinnes.

4. EU utvider artikkel 50

Theresa May kan be det europeiske rådet om å utvide artikkel 50. Dette vil gi henne mer til å forhandle frem en avtale som kan aksepteres av parlamentet. Per dags dato skal Storbritannia trekke seg ut av EU 29. mars neste år.

En slik forespørsel vil ikke nødvendigvis bli innvilget.

– Det å utvide artikkel 50 er en mulighet, men det krever enstemmighet i EU. Det er ikke umulig at det skjer, Storbritannia er svært viktig for EU, sier Steinnes.

HARDLINER: Jacob Rees-Mogg, en av de ledende forkjemperne for en hard brexitløsning, er blant dem som allerede formelt har erklært mistillit til May som partileder. Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

5. Nyvalg i parlamentet

Hvis May ikke får den nødvendige støtten til utkastet til en brexit-avtale, som nå foreligger, kan hun utlyse nyvalg, som allerede kan bli i januar, ifølge The Guardian. Dette krever imidlertid to tredjedels flertall i parlamentet.

les også

D-dag for Therese May – beskyldes for «forræderi»

Dette anses som et usannsynlig scenario. May fikk seg allerede et skudd for baugen etter at hun utlyste nyvalg i 2017, hvor de konservative tapte majoriteten.

Alternativt kan et nyvalg utlyses med enkelt flertall i parlamentet, dersom det ikke lenger har tillit til Mays regjering. Det vil i så fall innebære at syv konservative må gå imot sin egen regjering.

6. Ny folkeavstemning

Et siste scenario går ut på at May finner det umulig å komme frem til et utkast til en avtale som får gjennomslag i parlamentet, og dermed vil gå til folket.

les også

Hundretusener demonstrerte for ny brexit-avstemning

Det er imidlertid usikkert om mange nok medlemmer av parlamentet ville ha støttet en ny folkeavstemning, og May har tidligere utelukket dette alternativet.

Mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. EU
 4. Theresa May
 5. EØS
 6. Folkeavstemning
 7. Boris Johnson

Flere artikler

 1. Kaller inn til ekstraordinært brexit-toppmøte i EU

 2. Theresa May om den omdiskuterte brexit-avtalen: – Vi vil forlate EU

 3. Forvirring etter Mays utsettelse: – Kan være hun er desperat

 4. Theresa May får støtte fra gammel rival

 5. Theresa May klar for ny uke med brexitstrid

Fra andre aviser

 1. Mayday fra Downing Street 10

  Bergens Tidende
 2. Den britiske regjeringen støtter utkastet til brexit-avtale

  Aftenposten
 3. Kan være ute av Downing Street allerede i kveld. Slik blir dramaet – time for time.

  Aftenposten
 4. Ethvert nederlag i parlamentet er flaut for en statsminister. Theresa Mays havari overgår alt.

  Aftenposten
 5. Skjebnedag for May og britene

  Bergens Tidende
 6. «En super avtale»: Johnson har ankommet feiring i Brussel. Men lykkerusen kan bli kortvarig.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder