CNN saksøker Trump

Nyhetskanalen CNN saksøker president Donald Trump og flere av hans rådgivere etter at Det hvite hus har stengt ute reporter Jim Acosta.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I søksmålet heter det at Acostas og CNNs rettigheter i tråd med det første og femte grunnlovstillegg er brutt. Her er blant annet reglene for presse- og ytringsfrihet nedfelt.

Kanalen krever at Acosta igjen får tilgang til Det hvite hus.

CNN-reporteren ble onsdag forrige uke skjelt ut av Trump, før han ble fratatt akkrediteringen til Det hvite hus, og beskyldt av pressesekretær Sarah Sanders for å ha tatt på en ung kvinne.

«Mens søksmålet handler om CNN og Acosta, er dette noe som kunne skjedd med hvem som helst. Hvis vi ikke tar til motmæle, vil handlingene til Det hvite hus har en dempende effekt på enhver journalist som dekker våre folkevalgte», heter det i en uttalelse fra CNN.

USAs president Donald Trump kaller journalisten for en «frekk og fæl person»:

Fredag sendte nyhetskanalen et formelt brev til Det hvite hus, hvor de truet med søksmål dersom Acosta ikke umiddelbart fikk tilbake tilgangen. Acosta har vært CNNs korrespondent til Det hvite hus i fem år.

les også

Journalist utestengt fra Det hvite hus

Mediehuset hevder i en uttalelse at inndragelsen av akkrediteringen er «gjengjeldelse for hans utfordrende spørsmål under en pressekonferanse onsdag 7. november. I en forklaring lyver pressesekretær Sarah Sanders. Hun oppgir falske anklager og refererte til en hendelse som aldri fant sted. Dette er en avgjørelse uten presedens som er en trussel mot demokratiet, og landet fortjener bedre. Jim Acosta har vår fulle støtte.»

TOK MIKROFONEN: Den omstridte episoden skjedde da en praktikant i Det hvite hus forsøkte å ta mikrofonen fra CNNs reporter Jim Acosta under en pressekonferanse 7. november. Foto: JONATHAN ERNST / NTB SCANPIX

– Ikke en smart person

Natt til torsdag 8. november gikk også presseforeningen i Det hvite hus ut mot inndragelsen av akkreditering:

«The White House Correspondents’ Association protesterer på det sterkeste mot Trump-administrasjonens avgjørelse om bruke Secret Service’ sikkerhetsklarering som et verktøy for å straffe en reporter som de har et vanskelig forhold til», sier foreningen i en uttalelse.

les også

Michelle Obama om tiden med Trump som president: Jeg har ligget våken om natten, rasende over ting som har skjedd

Da han møtte pressen på plenen foran Det hvite hus på fredag, fortsatte Trump å anklage Acosta.

«Jeg synes Acosta er en svært uprofesjonell mann. Han gjør dette med alle. Han blir betalt for å oppføre seg sånn. Enten det er meg eller Ronald Reagan eller hvem som helst, ville han gjort det samme», sa den amerikanske presidenten.

Trump hintet om at flere kunne lide samme skjebne som CNN-reporteren.

«Jeg tror ikke han er en smart person, men han snakker med høy stemme. Jeg har ikke bestemt meg, ennå, men dette kan også skje med andre. Når du er i Det hvite hus, så er dette et hellig sted for meg. Dette er et veldig spesielt sted. Du må behandle Det hvite hus med respekt. Du må behandle presidenten med respekt», sa Trump.

I PARIS: Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron i det franske presidentpalasset 10. november. Foto: THIBAULT CAMUS / TT NYHETSBYRÅN

Ble med til Paris

CNN og Acosta saksøker seks personer: Donald Trump, stabsjef John Kelly, pressesekretær Sarah Sanders, nestsjef for presidentens kommunikasjonsstab Bill Shine, Secret Service-sjef Randolph Alles og Secret Service-agenten som fratok Acostas adgangskort til Det hvite hus. Agenten er ikke navngitt i søksmålet, men omtales som «John Doe».

Acosta hadde et såkalt «hard pass», som gir journalister fri tilgang til Det hvite hus.

Acosta var i Paris i helgen, for å dekke presidentens besøk i forbindelse med markeringen av at det er hundre år siden Første verdenskrig ble avsluttet. I Frankrike ble han nektet å delta på Trumps arrangementer. Acosta hadde fått akkreditering av franske myndigheter, men Secret Service nektet ham adgang til arrangementene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder