TRAGEDIE: I går møttes Theresa May og EUs Jean-Claude Juncker, for å forberede dagens møte mellom EU 27 gjenværende statsledere. Foto: YVES HERMAN / X00380

EU har godkjent Brexit

I dag godkjente statslederne i EU Brexit-avtalen. I Storbritannia arbeides det derimot for en mulig ’norsk’ avtale som plan B.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Britene får ingen EØS-invitasjon fra Erna Solberg

– Dette er den eneste mulige avtalen, sa EU-president Juncker på en pressekonferanse etter dagens EU-møte.

Ved ti-tiden søndag morgen godkjente EUs statsledere Brexit-avtalen. Nå venter alle på hva Storbritannias parlament vil gjøre når de skal stemme over avtalen i desember.

Under pressekonferansen ble Juncker spurt om hva som vil skje dersom det britiske parlamentet stemmer ned avtalen.

– Dette er den eneste mulige avtalen. En trist avtale, men den eneste, gjentok han flere ganger.

– De som vil avvise avtalen, vil bli skuffet bare sekunder senere, sa han.

EU-SJEFER: Michel Barnier, EUs Brexit-forhandler, på vei inn til søndagens pressekonferanse, sammen med EU-lederne Jan-Claude Juncker og Donald Tusk. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

’Norsk’ avtale som Plan B

Nå som har godkjent avtalen, er det Storbritannias tur. Planen er at Parlamentet skal stemme over avtalen i desember. Om de kommer til å godkjenne den, er ennå ganske i det blå.

Avtalen er blitt sterkt kritisert av politikere fra begge sider i Storbritannia, men Theresa May har vært tydelig på at dette er den eneste veien fremover.

– Jeg tror fullt og helt at dette er i Storbritannias interesse, sa hun på en pressekonferanse 14. november.

JA OG NEI: Britisk politikk har vært i kaos etter at landet i juni 2016 stemte ja til melde seg ut av EU. Her demonstrerer tilhengere og motstandere av avtalen foran det britiske parlamentet. Foto: Hannah Mckay / X03696

Ifølge Telegraph arbeider britiske statsråder i hemmelighet med diplomater fra EU om en «plan B», med flere elementer liknende Norges avtale med EU, dersom det britiske parlamentet stemmer ned avtalen.

Flere av EUs statsledere påpekte imidlertid på vei inn til møtet at Storbritannia ikke kan vente seg en bedre avtale enn dagens .

Dette er en god avtale for både Storbritannia og EU. Vi er venner av det britiske parlamentet. Det er viktig at de forsvarer avtalen, sa Finlands statsminister Juha Sipilä.

les også

Skjebneuke for Theresa May: – Står i en forferdelig posisjon

Økonomisk oppgjør

Avtalen setter vilkårene for hvordan EU og Storbritannia skal forhandle i overgangsperioden, før Storbritannia går formelt ut av unionen.

Storbritannia forlater EU ved midnatt norsk tid den 29. mars neste år.

Etter det starter en overgangsperiode som skal vare i 21 måneder til den 31. desember 2020.

En del av avtalen er et økonomisk oppgjør, hvor Storbritannia skal betale sin andel av alle budsjettforpliktelser de har vært med på å vedta for EU. Summen er antatt å være på mellom 40 og 45 milliarder euro.

IRSK TVIL: – Det har vært en vanskelig avtale å forhandle fram, men jeg tror den nå vil bli godkjent av de 27 medlemsstatene, sa Irlands statsminister Leo Varadkar da han ankom Brussel i dag tidlig. Foto: Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN

les også

Mulig mistillitsforslag mot Theresa May: Dette er brexit-scenarioene

– Tragedie

– Å se et land som Storbritannia forlate EU er ikke noe å feire. Det er en tragedie, sa EU-president Juncker da han ankom møtet i dag tidlig.

– Det beste for EU, Irland og Storbritannia hadde vært om de hadde forblitt i EU, men vi respekterer deres ønske. Derfor har vi forhandlet med dem i to år, sa Irlands statsminister Leo Varadkar på den rød løperen.

Det er nettopp Irland og grensen som går tvers gjennom øya som er et av de vanskeligste spørsmålene i hele Brexit.

les også

Britene og EU lukker den irske grensen

Irsk grensetvist

Et av de vanskeligste spørsmålene er grensen mellom Irland – som er et EU-medlem, og Nord-Irland – som er en del av Storbritannia.

Både Irland og Nord-Irland har erklært at de ikke vil godkjenne grensesperringer på tvers av øya.

Dette er det ennå ikke funnet en løsning på, og avtalen som EU i dag godkjente, sier at irskegrensen skal løses med en frihandelsavtale. Klarer de ikke bli enige om en slik avtale, må hele Storbritannia forbli i en tollunion med unionen som de forsøker å forlate.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder