SKAL VÆRE ARRESTERT: Opprørslederen Laurent Nkunda. Foto: AFP

- Opprørsleder Nkunda arrestert

(VG Nett) General Laurent Nkunda skal være arrestert i Rwanda, hevder militæret.

Inger-Marit Sæby
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Leder for CNDP-geriljaen Laurent Nkunda skal ha blitt arrestert av kongolesiske og rwandiske soldater.

- Opprørslederen ble arrestert etter at han forsøkte å hindre en militæroperasjon i regi av Kongo og Rwanda, sier en talsmann for militæret til BBC.

Les også:- General Nkunda fjernet fra makten.

Med støtte fra nabolandet Rwanda har kongolesiske styrker de siste dagene gått inn i Øst-Kongo, et område Nkundas opprørshær tidligere kontrollerte.

Indre stridigheter

For to uker siden hevdet offiserer fra CNDP (National Congress for the Defence of the People) at de hadde fjernet general Nkunda fra makten på grunn av «dårlig ledelse». Dette ble derimot tilbakevist av en talsmann for opprørslederen.

Les også:Våpenhvile med opprørere i Øst-Kongo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENORME LIDELSER: Borgerkrigen i Kongo påfører sivilbefolkningen i landet enorme lidelser. Disse barna oppholder seg i en flyktningeleir i Kibati, ca. fem kilometer nord for provinshovedstaden Goma. Foto: AFP

Geriljagruppen CNDP startet sin storoffensiv i august 2008 i østlige-Kongo, noe som førte til at over 250.000 mennesker måtte flykte fra sin hjem. I tillegg økte redselen for at konflikten kunne utarte seg til en regional krig.

General Nkunda og hans gruppe sier de kjemper for å beskytte Tutsi-folket mot rwandiske hutuopprørere, som er anklaget for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda i 1994.

Les også:- Over 400 drept i «julemassakren» i Kongo.

Soldatene i CNDP har av Menneskerettighetsgrupper blitt anklaget for å ha utført en rekke drap, voldtekter og tortur mot sivile.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder