EKSPORTVARE: Den norske beveren. Elleve bevere fra Norge skal settes ut på vestkysten av Skottland. Foto: Lars Erik Skrefsrud, VG

EKSPORTVARE: Den norske beveren. Elleve bevere fra Norge skal settes ut på vestkysten av Skottland. Foto: Lars Erik Skrefsrud, VG

Norske bevere inntar Skottland

Elleve norske bevere har inntatt Skottland, etter ett halvt år langt opphold i karantene på Heathrow-flyplassen utenfor London.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Seks andre norske bevere døde under karanteneoppholdet og fikk derfor aldri oppleve friheten på britisk jord.

De norske beverne som nå starter en ny tilværelse på vestkysten av Skottland, er både historiske og omstridte, skriver avisen The Daily Telegraph.

Det er første gang på 400 år at det settes ut bevere i Storbritannia, og enkelte - først og fremst fluefiskerne - mener at de norske gjestene vil ødelegge bestanden av laks og ørret.

Flere britiske kjendiser har sluttet seg til protestene og hevder at beverne med sine byggverk vil sperre av opptil 80 prosent av gyteområdene for villaks i Skottland.

- Natt-rotter

Mange grunneiere er heller ikke blide og frykter for skogen når beverne kvesser tennene og setter i gang med trefellingen.

En av grunneierne går så langt som til å karakterisere de norske gjestene som «destruktive natt-rotter».

Miljøeksperter hevder derimot at beverne vil bidra til et mer mangfoldig dyreliv, ved at de med sine dammer sørger for at strømmen blir mindre stri og at flomfaren dermed reduseres.

Overvåkes nøye

Gjeninnførselen av bever i Skottland er i første omgang et prøveprosjekt og skal evalueres nøye om fem år. Da anslår ekspertene at de norske gjestene vil ha formert seg og telle rundt 40.

Hver og én av de elleve norske beverne er utstyrt med peilesender og vil bli nøye fulgt på sin vandring. Dersom de drar for langt av gårde, vil de ble fanget og returnert til området der de ble satt ut.

Den europeiske beveren ble langt på vei utryddet på 1600-tallet, men er siden 1920 introdusert med hell i over 20 land i Europa.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder