DRAR HJEM: Statsminister Jens Stoltenberg og president Michelle Bachelet holdt felles pressekonferanse i presidentpalasset La Mondea i Santiago. Fruen til statsministeren, Ingrid Schulerud, til venstre. Foto: Scanpix Foto: Scanpix

Stoltenberg fornøyd etter Latin-Amerika-tur

Statsminister Jens Stoltenberg er svært fornøyd etter Latin-Amerika-turneen, som han mener representerer et gjennombrudd i arbeidet med å redusere klimagassutslipp.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- De tiltakene vi har blitt enige med Brasil om, representerer et gjennombrudd i arbeidet med å redusere utslipp av klimagasser, sier en travel Stoltenberg til NTB på telefon fra Santiago i Chile.

Fredag avsluttet statsministeren sitt seks dager lange besøk i Brasil og Chile. Han forteller at han er svært fornøyd med å ha kommet til enighet med Brasil om tiltak for å redusere avskogingen i Amazonas, gjennom avtalen om å bevilge 1 milliard amerikanske dollar over fem år til Amazonasfondet.

5 millioner tonn klimagasser

Stoltenberg peker på at klimagassreduksjonene det er snakk om, tilsvarer halvparten av Norges totale utslipp - nærmere 5 millioner tonn.

- Og det kan bli mer. De raskeste og billigste reduksjonene skjer gjennom vern av regnskog, og det er derfor dette er så viktig, sier statsministeren.

Gjennom Amazonasfondet har Norge og Brasil blitt enige om et system der reduksjonene i avskogingen kan måles.

- Poenget er å gjøre det mer lønnsomt når treet står, enn det er å selge det, sier Stoltenberg, som presiserer at pengene først vil bli utbetalt når det er dokumentert at avskogingen er redusert.

For å sikre åpenhet i fondets virksomhet, er blant annet løpende satellittfotografering for å dokumentere tilstanden i Amazonas en forutsetning.

Positivt for norsk næringsliv

- Dette er også viktig for norske økonomiske interesser, fordi vi har bidratt til å styrke norske bedrifters muligheter i Chile og i Brasil, spesielt i petroleumsvirksomheten. Brasil og Chile er to land som står oss nært, de tenker som oss med hensyn til mange spørsmål på dette området, sier Stoltenberg, og fremhever at Brasil har gjort noen av de største oljefunnene de senere årene.

Den siste uka har statsministeren vært på reise i Brasil og Chile, en tur som fredag ble avsluttet med en offisiell lunsj med Chiles president Michelle Bachelet i hennes residens La Moneda i Chiles hovedstad.

- Det har gjort stort inntrykk å møte Chiles president, spesielt med tanke på at hennes far ble drept av Pinochet, og at hun nå er demokratisk valgt president, sier Stoltenberg.

Til sammen 15 milliarder

Viktige temaer under Stoltenbergs statsbesøk i Brasil og Chile, har vært klima, miljø, energi og næringslivssamarbeid. Også miljøvernminister Erik Solheim (SV) deltok på deler av reisen, som blant annet omfattet elvesafari i regnskogen, møte med urfolk, markedsføring av norsk klippfisk og samtaler om norsk-brasiliansk samarbeid innenfor petroleumsvirksomheten.

Pengene som er bevilget til Amazonas, er en del av de midlene som inngikk i klimaforliket på Stortinget til vern av regnskog. Stortinget bevilget 15 milliarder kroner over fem år. Bak forliket sto regjeringspartiene, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Fremskrittspartiet var ikke med på forliket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder