FÅR STØTTE: Partifeller vinker til Aung San Suu Kyis hus (med rødt tak). Nå venter rettssak for fredsprisvinneren, etter at en amerikaner svømte over innsjøen før han banket på hos henne. Foto: AFP

Fredsprisvinner fengslet

- etter uanmeldt besøk i husarrest

(VG Nett/NTB) Over denne innsjøen svømte en amerikaner to kilometer for å banke på døra der fredsprisvinner Aung San Suu Kyi sitter i husarrest. Nå er hun ført til det beryktede Insein-fengselet.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Som følge av besøket ble den burmesiske opposisjonslederen hentet av burmesiske sikkerhetsstyrker i sitt hjem i Rangoon torsdag, i sitt hjem i Rangoon der hun har bodd i 13 av 19 år i husarrest.

Ifølge et øyenvitne ble fredsprisvinnerens bil eksortert fram til Insein-fengselet av en lang rekke politibiler, skriver BBC. Nå ventes det at hun vil bli stilt for retten i løpet av kort tid, siktet for brudd på rikets sikkerhet. Rettssaken skal starte 18. mai.

Insein-fengselet er regnet som et av de verste i Burma.

Også datteren fengslet

Nyan Win i Suu Kyis parti Den nasjonale ligaen for demokrati (NLD) forteller at to andre kvinner, en av dem opposisjonslederens datter, også er blitt overført til fengselet.

- Alle tre blir trukket for retten på grunn av amerikaneren som snek seg inn i huset hennes, sier Nyan Win.

LES OGSÅ:Krever løslatelse

Datteren og en hushjelp er de eneste som har fått lov til å bo sammen med Suu Kyi de siste årene. Aung San Suu Kyi har et strengt vakthold rundt huset, og hun får ikke ta imot andre besøk enn hennes lege.

Amerikaner pågrepet

Det var i forrige uke at amerikaneren John Yettaw avla fredsprisvinneren et besøk - som skal ha vært uanmeldt.

Han svømte hele to kilometer over en innsjø for å komme til Suu Kyis bolig, før han banket på. Han skal ha vært for sliten til å returnere samme kveld og tilbrakte derfor natten i huset til Suu Kyi. Ifølge BBC var han der i to dager.

På tilbakeveien ble han pågrepet av politiet. Yettaw sitter nå fengslet i Burma, og USAs generalkonsul fikk ikke besøke ham før onsdag.

Likte ikke besøket

FIKK BESØK; BLE FENGSLET: Aung San Suu Kyi. Foto: EPA


Ifølge advokaten hennes skal ikke Suu Kyi ha blitt spesielt glad for amerikanerens besøk.

- Suu Kyi tryglet ham om å dra tilbake, men han sa at han var sliten. Han sov natten over i første etasje, sier advokaten Kyi Win til Democratic Voice of Burma.

Han legger til at Suu Kyis helse er bedre. Den 63 år gamle fredsprisvinneren ble i forrige uke behandlet for lavt blodtrykk og dehydrering.

Suu Kyis husarrest utløper egentlig 27. mai, men ettersom amerikanerens besøk er et brudd på burmesisk lov vil den trolig bli forlenget.

LES OGSÅ:Skuffet over forlengelse

Enkelte har sågar hevdet at Yettaw har vært en del av en plan for lettere å kunne forlenge husarresten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder