KAMP: Barack Obama må være innstilt på en tøff kamp for å vinne de amerikanske velgernes hjerter. Foto: AP

Obama og McCain endrer valgkartet i USA

I motsetning til valgene i 2000 og 2004, som ble avgjort med syltynn margin i noen få av USAs vippestater, må Barack Obama og John McCain innstille seg på kamp om mange flere stater i år.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

De siste to valgene kunne vippet den ene eller den andre veien om noen få tusen stemmer i en håndfull stater hadde gått motsatt vei. Samtidig tok demokrater og republikanere støtten i en lang rekke andre stater for gitt.

Les også:Obama hyller «tapper» Clinton

I forlengelsen av de siste valgene blir det stadig sagt at det er Ohio, Pennsylvania og Florida som er de avgjørende vippestatene. Ingen demokrat kan bli president uten å vinne minst to av dem.

Irrelevant

Gamle beregninger blir imidlertid irrelevante når årets to kandidater i langt større grad enn tidligere appellerer over partigrensene, og når en av dem er afroamerikaner. I tillegg er endringer i amerikansk demografi en faktor.

Les også:Klimaforhandlere venter på Obama

- Jeg tror ikke kartet blir seende ut som før denne gangen, sier William Frey ved Brookings Institution. Han mener så mange som 14 stater kan bli vippestater ved valget i november.

I 2000 ble George W. Bush president etter at han ble tilkjent seieren i Florida med noen få hundre stemmer, mens John Kerry tapte fordi han med noen få stemmers margin gikk glipp av Ohio.

Les også:Clinton: - Han har levd den amerikanske drømmen

Ved første blikk kan Obama bli valgt om han vinner de samme statene som Kerry vant, pluss en til på størrelse med Ohio.

Rustbeltet i fokus

Men hva om han taper i Pennsylvania, en såkalt rustbeltestat med mye nedlagt industri og eldre hvite industriarbeidere, eller i individualistiske New Hampshire, som har latt seg fascinere av McCain? Kerry vant begge sist.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STØ KURS: John McCain har stø kurs mot Det hvite hus, men det blir en tøff valgkamp. Foto: AFP

Med andre ord er det ikke sikkert den konvensjonelle visdommen om de tre vippestatene er så relevant, og kanskje er de ikke vippestater i det hele tatt.

Både i Pennsylvania og Ohio, med en lignende demografisk profil, tapte Obama for Hillary Clinton, og det er nettopp blant hvite arbeiderklassevelgere Obama har størst problemer.

Flere andre industristater i nord som tradisjonelt har vært demokratiske, kan også gå tapt. I alle fall har McCain siktet seg inn på både Minnesota og Michigan.

Men da må Obama vinne andre steder i stedet, og både på grunn av den demografiske utviklingen og hans appell til andre grupper, er det en rekke andre stater som seiler opp som mulige nye vippestater.

Nye vippestater

PRESIDENT?: Presidentkandidat John McCain blir USAs eldste president dersom han går av med seieren i høst. Foto: AP

Det gjelder særlig sørstater som Virginia, Louisiana og North Carolina, og stater i vest, som New Mexico, Nevada og Colorado.

Allerede den første dagen han var sikret nominasjonen innledet han den virkelige valgkampen nettopp i Virginia, som ingen demokrat har vunnet på over 40 år, og langt fra liberale bastioner som California og New York som han må regne som sikre om han skal vinne.

Virginia har store innslag av nettopp de velgerne som Obama appellerer til: som gammel sørstat en stor svart befolkning, og dessuten mange velutdannede unge og liberale i de raskt voksende forstedene til hovedstaden Washington.

North Carolina er en annen sørstat med en stor andel svarte, og et stort og ungt miljø rundt noen av USAs beste universiteter, som demokratene mener de har mulighet for å erobre med Obama.

I statene i vest er det annen, men lignende utvikling som gjør seg gjeldende. Der får den spansktalende befolkningen stadig mer makt og flere stemmer, og der er det også stadig flere unge velutdannede velgere i moderne teknologisk industri.

SEIRET: Hillary Clinton har kastet inn håndkleet og her feirer Barack Obama seieren som Demokratenes presidentkandidat sammen med kona Michelle. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder