ANGREPET: Serena Hotel, der blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre bor, skal ha blitt utsatt for bombeangrep og skudd. Foto: Serena Hotel

Første angrep så nært norsk minister: - Hotellet er et yndet terrormål

(VG Nett) Hotel Serena er et yndet terrormål, sier Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken, som betviler at angrepet var spesielt rettet mot Norge.

Artikkelen er over 12 år gammel

En norsk journalist og en UD-ansatt er skadet etter at Taliban angrep utenriksminister Jonas Gahr Støres hotell i Kabul.

- Har det tidligere vært angrep mot norske ministere på Afghanistan-besøk?

- Nei, det har det ikke vært. Dette tyder på å være det første angrepet mot en norsk delegasjon i Afghanistan, sier Afghanistan-ekspert Henning Høgseth ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til VG Nett.

VGTV:To nordmenn skadet i Taliban-angrep

Klokken 20.00 i kveld svarer Afghanistan-eksperten fra NUPI om situasjonen i Afghanistan.Send inn dine spørsmål her!

- Vi kan ennå ikke si om dette angrepet var direkte rettet mot utenriksministeren, men jeg kan ikke erindre at man har hatt noe anslag så nært noen norske personer på ministernivå noensinne, bekrefter Høgseth, som tidligere har vært i Beredskapstroppen og deltatt i det norske politibidraget i Afghanistan.

LES OGSÅ:Dagbladet-journalist skutt og skadet

EKSPERT: Kristian Berg Harpviken sier Hotell Serena i Kabul er et yndet terrormål, men betviler at angrepet var rettet spesielt mot den norske delegasjonen. Foto: Nils Bjåland

Mange utlenlandske gjester

Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken ved PRIO mener det er for tidlig å si at dette er et politisk motivert attentat rettet spesielt mot Norge.

- Vi vet at Serena-hotellet ofte huser utlendinger og militære og sivile ledere fra USA. Hotellet er et yndet terrormål uansett, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ:- Økende bruk av selvmordsangrep i Afghanistan

Harpviken tror ikke dette angrepet vil få dramatiske konsekvenser for det norske engasjementet i Afghanistan.

- Selvmordsangrep er nesten blitt dagligdags i Afghanistan. I fjor var det 140 selvmordsaksjoner, og 125 i 2006. Men dersom det viser seg at nordmenn er alvorlig skadet, vil dette helt sikkert virke inn på den norske debatten, mener Afghanistan-eksperten.

Foto: VG Nett/Bulls

Kollega bestyrtet over angrep mot Støre

- Dette er særdeles alvorlig, sier lederen for Stortingets utenrikskomité Olav Akselsen om angrepet mot utenriksminister Jonas Gahr Støres hotell i Kabul.

- Det er med bestyrtelse vi mottar denne meldingen, sier Akselsen (Ap) til NTB.

- Det bekrefter det vi har visst, nemlig at Afghanistan er et ustabilt og farlig land. Vi får bare håpe at dette ikke er så alvorlig som en kan frykte, sier Akselsen kort tid etter at angrepet fant sted.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder