Vill jubel for Obama etter historisk valgseier

Om to måneder er Obama verdens mektigste mann

CHICAGO/OSLO (VG Nett) Tårene renner og folk jubler hemningsløst her i Grant Park. Barack Obama har vunnet presidentvalget og USAs velgere har skrevet historie.

  • Geir Terje Ruud
  • Kathrine Hammerstad

Artikkelen er over 11 år gammel

Forfedrene kom ikke med slaveskip til USA, han har røtter fra en arbeiderfamilie i Kansas og en landsby i Kenya. Nå har Barack Obama trosset mange hindre for å gå til topps i et ekstremt spennende og langdrygt valg. 20. januar overtar han sjefsjobben i verdens mektigste nasjon.

Det ble klart omtrent på slaget klokken 0500 onsdag morgen. Da kom resultatene fra flere store stater, deriblant California, Illonios og Florida, som ga Obama et skred av valgmenn. Til slutt viste opptellingen 297 valgmenn mot McCains 139, og utklassingen var et faktum.

Da George Bush vant fire år tidligere, var det med 286 valgmenn. Grensen for å vinne valget er 270. Utklassingen fortsatte - en drøy halvtime senere viste valgmann-regnskapet 333 mot 155.

Omtrent samtidig offentliggjorde McCain at han hadde ringt Obama og gratulert ham med seieren.

Stemningen her i Chicago er elektrisk nå som Barack Obama er utpekt som valgvinner. Folk danser, kysser og klemmer hverandre. Det er fotballkamp, rockekonsert og hallelujamøte samtidig.

Les også:Norsk ekspert: - Valget i realiteten avgjort

Grafikk:Få resultatene stat for stat

- Solid støtte

Obama har ledet i meningsmålinger gjennom de siste ukene, men det har vært ventet at det skulle bli jevnere enn det ser ut til før de siste statene er talt opp. Nå blir han president med solid støtte i det amerikanske folk.

Valget begynte med oppskriftsmessige seiere til Obama og McCain i blant annet henholdsvis Vermont og Kentucky. Først da meldingen om at Obama hadde klart å holde på Pennsylvania, begynte man å se konturene av en vinner. McCain-leiren hadde på forhånd uttalt at denne trolig var den eneste av statene John Kerry vant i 2004 de kunne vinne.

SAMLESIDE:Alt om USA-valget

Da resultatet fra Ohio kom en drøy time senere, var slaget i realiteten tapt. Ingen Republikanske presidenter har noensinne tapt denne staten, og da Obama også tok Virginia, som ikke har blitt vunnet av Demokrater siden 1964, var ydmykelsen total.

Aldri tidligere har en afroamerikaner klart å vinne over partifellene i nominasjonsvalget, og dermed har naturligvis heller ingen noensinne deltatt i et presidentvalg.

OVERSIKT:Dette skiller kandidatene

BILDESERIE:Valgdagen slik fotografene har sett den

Bruker store ord

TV-kommentatorene bruker store ord på å beskrive det historiske øyeblikket som USA nå opplever. Når Barack Obama går på talestolen for å holde seierstalen, vil det markere starten på et helt nytt kapittel i USAs historie.

Det som kanskje er sterkest er at det sjelden har vært tilsvarende mobilisering på valgdagen og det har aldri tidligere vært en kandidat som har mottatt økonomisk støtte fra mer enn tre millioner mennesker til å drive valgkamp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder