LIKE FØR: Barack Obama og John McCain avbildet under to av helgens valgkampmøter. 4. november vil en av dem bli valgt til USAs nye president. Mye tyder på at Barack Obama vil bli den heldige. Foto: AFP

Spår utklassing i valget

PHOENIX (VG Nett) Når kandidatene går inn i den siste drøye uka med knallhard valgkamp, er det med en overveldende ledelse til Barack Obama, skal vi tro de siste målingene.

 • Geir Terje Ruud

Artikkelen er over 11 år gammel

Barack Obama har så mye penger å pøse inn i valgkampens siste ti dager at han nesten kan teppebombe alle TV- og radiostasjoner med reklame, mens John McCain ikke er i nærheten av å kunne nå like mange med sitt uredigerte budskap.

LES OGSÅ:Obama i ledelsen på målinger

Flere kommentatorer snakker nå om at det kan bli en utklassing i antall valgmenn til Obama. Formelt foregår presidentvalget ved at det sendes valgmenn fra hver enkelt stat, og den kandidaten som får flest stemmer, får alle valgmennene i en stat. Det er nødvendig med 270 valgmenn for å bli president.

FAKTA OM VALGET:Slik velger amerikanerne sin president

Realclearpolitcs mener Obama har 306 sikre og at McCain har 157, mens 75 er usikre.

McCain vil slå tilbake

MØTER PRESSEN: Journalister som reiser rundt med McCain-kampanjen følger nøye med mens presidentkandidaten svarer for seg i programmet «Meet the Press» søndag morgen. Foto: AFP

McCain slipper fortsatt til på TV. I "Meet the press" på NBC søndag morgen sa han at han er sikker på at han skal slå tilbake mot Obama-leiren i valgkampens siste uke.

ANDERS GIÆVER BLOGGER FRA USA:«The Real McCain» - les bloggen her!

- Det blir jevnt. Vi har allerede spist inn mye av forspranget i vippestatene, sa McCain som vet han må vinne blant annet Ohio for å bli president.

LES OGSÅ:Økonomien overskygger rasespørsmål i Ohio

Ikke siden Abraham Lincoln i 1860 har en republikaner blitt president uten å vinne Ohio. I de 11 siste valgene har Ohio valgt riktig side i valgene.

I et gjennomsnitt av meningsmålinger leder Obama med seks prosent på McCain der. Det er så mye at nettstedet realclearpolitics.com ikke lenger ser på Ohio som en vippestat. Seks av Ohios aviser har en annen måling som gir tre prosent ledelse til Obama, mot seks prosent ledelse til McCain for en måned siden.

LES OGSÅ:Republikanerne krangler om Sarah Palin

TV-tale kan avgjøre

SKAL SNAKKE TIL NASJONEN: Barack Obama har kjøpt en halvtime uavbrutt TV-tid for å tale direkte til velgerne før valget. Her taler presidentkandidaten under et valgmøte på University of New Mexico i Albuquerque lørdag. Foto: AP

Det mest avgjørende øyeblikket i finaleuken kan komme onsdag, når Barack Obama har kjøpt 30 minutters reklametid på en rekke TV-stasjoner. For rundt en million dollar per TV-stasjon kan han holde en statsmannsaktig tale til nasjonen - uten avbrytelser. Bare uavhengige Ross Perot har tidligere gjort noe lignende.

Men allerede før han kan tale til nasjonen er det mye som tyder på at Barack Obama står minst like sterkt i dag, tross to dager på sykebesøk hos bestemor.

LES OGSÅ:Farvel til bestemor

I reklamekampanjer som kjører i helgen spør Barack Obama velgerne: «Vil vi ha det bedre om fire år enn vi har det nå?»

De fleste er sikre på at de har det verre, spesielt økonomisk, nn for fire og åtte år siden. I samme reklame-spot, der McCain ikke nevnes med et ord, snakker Obama om nødvendigheten av å samle USA og få enighet over partigrensene i viktige spørsmål.

Dette må du vite om forkskjellene på presidentkandidatene!

Leder også blant hvite menn

En fersk Newsweek-meningsmåling er ekstremt klar, og tyder på at velgerne ikke tror på John McCains uttalelser om at Barack Obama vil øke skattene for den jevne amerikaner, eller at de ikke bryr seg.

LES OGSÅ:«Rørleggeren Joe» er hverken rørlegger eller Joe

Før Barack Obama gikk på scenen for å holde det første valgkamparrangementet i Reno, Nevada, lørdag, kunne han lese at han leder med 53 mot 40 prosent over John McCain blant velgere som har bestemt seg. Selv blant velgergruppen der Obama står svakest, hvite menn, leder han med 46 mot 44 prosent, skal vi tro denne målingen.

Stort sett alle meningsmålinger går Obamas vei med solid margin. Bare en AP-måling tidligere denne uken kunne tyde på et jevnere løp.

LES OGSÅ:McCain spiser inn forspranget

McCain trenger comeback

HENGER ETTER: John McCain taper mot Obama i meningsmålingene. Foto: AP

Ifølge nyhetsbyrået AP er John McCain smertelig klar over tendensen og leter desperat etter noe som kan gi ham et comeback i valgkampen.

Det vil ike være ulikt McCain. Han var nede i meningsmålingene og stort sett blakk i fjor sommer, før han med voldsom iver og innsats klarte å gjenvinne velgernes tillit og knuse favoritten Rudy Giuliani og de andre utfordrerne i det republikanske partiet.

LES OGSÅ:Obama og McCain duellerer i vest

Kandidatene prioriterer nå de jevneste statene, der slaget kommer til å bli avgjort tirsdag 4. november.

Det er mange stater som ser åpne ut, ifølge målingene:

North Carolina har en prosent ledelse til Obama ifølge en fersk måling, men har nylig også hatt målinger med ledelse til McCain.

Indiana, som i de ti siste valgene har stemt republikansk, har en snau ledelse til Obama. Florida er to prosent i favør av Obama. Missouri har Obama i ledelsen. Nevada ser ut til å foretrekke Obama. Nord-Dakota har McCain i fire presents ledelse. Montana har tre present i favor McCain.

Hvis disse statene ender slik det ser ut på målingene nå, vil fordeling av valgmenn bli solid i Obamas favør. I disse syv vippestatene fordeles det 69 valgmenn fra de statene Barack Obama leder og 6 i de to statene John McCain leder.

Virginia velger Obama

VINNER VIRGINIA: Barack Obama, her sammen med Virginias guvernør Rick Boucher og senator Jim Webb, ser ut til å vinne Virginia med god margin. Foto: AFP

Virginia, som har stemt republikansk hvert valg siden 1968, var lenge sett på som en vippestat, men ser nå ut som en sikker Obama-stat.

Selv om George W. Bush vant klart mot John Kerry for fire år siden, var ikke forskjellen større enn at Kerry hadde blitt president om han hadde vunnet Nevada, New Mexico og Colorado. Derfor satser Barack Obama mye på å vinne disse statene i årets valg - i tillegg til de sikre statene som "alltid" stemmer demokratisk.

SPESIAL:Les alt om USA-valget her!

Les også

 1. McCain-leiren: - Sarah Palin er en diva

  (VG Nett) Ti dager før valget er det full krangel innad i den republikanske leiren.
 2. Republikanerne krangler om Sarah Palin

  Det har brutt ut en bitter krangel mellom rådgiverne til John McCain og Sarah Palin om Alaska-guvernørens rolle i…
 3. Obama og Mccain duellerer i vest

  Barack Obama kaster seg inn i valgkampen igjen etter et avbrekk for å besøke sin syke bestemor.
 4. Palin vitnet på nytt i går

  (VG Nett) Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin jobber for å få den ubehagelige personalsaken ut av verden…
 5. John McCain: - Mannen som ikke gir seg

  Senator John McCain kom for alvor inn i folks bevissthet da han i 2000 tapte kampen om å bli republikanernes…
 6. Palin: De som bomber abortklinikker er ikke terrorister

  Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin, som beskylder Barack Obama for å ha terrorister som venner, vil ikke…
 7. Løy om Obama-angrep

  PHOENIX (VG Nett) Hun hevdet hun ble angrepet av en Obama-tilhenger som risset en B inn i hennes kinn.
 8. Obama i ledelsen på målinger

  En fersk meningsmåling gir Barack Obama en ledelse på 9 prosentpoeng på rivalen John McCain.

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Så nært er Obama Det hvite hus

 2. Obama og Mccain duellerer i vest

 3. Obama leder på alle meningsmålinger

 4. Obama satser TV-millioner på valgseier

 5. Ferske målinger: Obama kupper vippestatene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder