Nå er han president!

Barack Obama tatt imot med enormt jubelbrus

OSLO/WASHINGTON D.C. (VG Nett) Barack Obama har sverget troskap til landet, og er dermed den første afroamerkikanske presidenten i amerikansk historie.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Obama avla sin ed klokken 18.05, norsk tid. Han ble likevel formelt den 44. amerikanske president fem minutter tidligere, ettersom presidentskiftet ifølge tradisjonen skjer nøyaktig klokken 12.00 amerikansk tid, selv om man innen da ikke har rukket å avlegge eden. Jubelen var helt enorm, samtidig som en salutt ble avfyrt, og man kunne høre taktfaste Obama-rop!

Folk gråt under talen

Etter at Obama avla sin ed holdt han sin innsettelsestale. Og som så mange ganger før viste han at han har gode taleevner. Han sa blant annet at USA igjen var klare til å lede verden.

- Vi vil ikke gi opp idealene. USA er en venn av alle nasjoner og alle mennesker som søker fred og verdighet.

LES HELE TALEN HER (ENGELSK VERSJON)!

CNN sine eksperter mener Obama i sin tale viste at han tar tydelig avstand fra den politikken som har blitt ført fra USA de siste årene. Han fikk jevnlig stor applaus, mens innimellom var det helt stille ved The Mall i Washington der flere millioner er samlet. På TV-bildene kunne man se folk gråte.

LES MER OM TALEN: - Far hadde ikke fått servering på en lokal restaurant for 60 år siden

Etterpå forlot Barack Obama seremonien sammen med George W. Bush. Sistnevnte ble plukket opp av et helikopter, og bokstavelig talt fløyet inn i pensjonisttilværelsen. Obama skal selv spise lunsj sammen med ledere i Kongressen, før han deltar i en parade klokken 20.00.

VGTV LIVE FRA WASHINGTON D.C.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JUBEL: Det var stor jubel blant den enorme folkemengden som hadde møtt frem i Washington da Barack Obama ble USAs første afroamerikanske president. Foto: AP

Millioner av mennesker

Barack Obama entret podiet på the Capitol til et enormt jubelbrus fra millioner av mennesker. Også hans kone og hans to døtre fikk en varm velkomst. Avtroppende president George W. Bush ble derimot tatt imot med det som kan karakteriserest som høflig applaus.

Under selve seremonien holdt Pastor Rick Warren tale, og Soul-dronningen Aretha Franklin sang«My Country Tis of Thee». I tillegg spilte fiolinist Itzhak Perlman og celloist Yo-Yo Ma.

Få direktemeldinger og ekspertkommentarer på VG Netts liveblogg NÅ!(Se også nederst i denne artikkelen)

Folk har kommet fra hele USA, og flere andre steder i verden for å overvære begivenheten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SVERGER TROSKAP: Visepresident Joe Biden avlegger sin ed på en bibel holdt av konen Jill. Foto: AFP

Klokken 14.00 åpnet The Mall, et tre kilometer langt strekk fra Capitolhøyden til Lincoln-monumentet i sentrum av et iskaldt Washington D.C. Det er ventet at mellom to og fire millioner mennesker samler seg i området mellom Capitol og Det hvite hus i løpet av ettermiddagen for å overvære innsettelsen av president Barack Obama.

De fleste av disse følger seremonien på avstand via store TV-skjermer. Selve podiet er reservert for en rekke VIP-gjester. Blant disse er både kjendiser og en ulike viktige personer, som de tre tidligere presidentene som fremdeles er i live.

Kaldt

De fleste VG Nett møter i sentrum av Washington i formiddag er godt kledd. Men det er likevel ikke til å unngå at kulden biter i storbyen. Medisinsk personell er plassert over hele paradeløypen til Barack Obama. Det er ingen tvil om at amerikanerne tar kulden på alvor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KALDT: Menneskene som skal følge innsettelsen av Barack Obama har kledd seg godt i det kaldet, men pene, været i Washington D.C. Foto: EPA

- Det er så kaldt at selv de man ikke tror har så mye historisk kunnskap inne, snakker om da president William Henry Harrison talte i snøstorm i to timer - og døde av lungebetennelse en uke senere, ifølge VG Netts reporter. Mads A. Andersen i Washington.

Anders Giæver blogger fra innsettelsen: - Jeg er bare ti meter unna podiet

Høydepunktene

Høydepunktene er mange, og dette er de viktigste (i norske cirka tider):
* Kl 16 tok George Bush imot Barack Obama ved Det hvite hus.
* Kl 16.30 ankom Bush og Obama the Capitol.
* Kl 17 startet den offisielle seremonien.
* Kl 18 ble Barack Obama tatt i ed og talte deretter til folket.
* Kl 20 starter paraden langs Pennsylvania Avenue til Det hvite hus. Den skal vare til klokken 23.

HAR DU EN LYKKEØNSKNING TIL DEN NYE PRESIDENTEN? DEL DEM MED OSS OG LESERNE HER!

TIL KIRKEN: Michelle og Barack Obama på vei til gudstjeneste. Dette var det første glimtet offentligheten fikk av Obama i dag. Foto: AP

Allerede ved 04-tiden amerikansk tid (22-tiden mandag kveld norsk tid, journ.anm.) var de første, ivrige tilskuerne på plass i området ved The Mall for å kapre en god plass langs den 2,7 kilometer lange ruten. Både fastboende og tilreisende amerikanere forteller om noe som «ligger i luften».

Les også:Baracket sammen til Obama-fest.

- Håp i luften

- Jeg har aldri tidligere følt en slik energi i luften. Folk er lettere på foten, mer oppreiste enn tidligere og hjelper hverandre. Dette føles ut som håp. Dette kjennes ut som delt lykke, forteller Nancy Wigal (45) til CNN.

Les også:Slik følger du innsettelsen av Obama live på VG Nett.

Langs hele området er det satt opp digre storskjermer som viser innsettelsesseremonien direkte fra Capitol.

Obama selv deltok i en gudstjeneste fra klokken 15 norsk tid, før han, kona og visepresident-ekteparet ankom Det hvite hus for kaffe og en sammtale med George W. Bush. Selve innvielsesseremonien er nå i gang på forsiden av U.S Capitol, og selve edsavleggelsen skjedde like etter klokken 18.

Les også:Slik blir president Obamas ambisiøse uke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOLKEMASSE: Allerede halv to norsk tid hadde flere tusen mennesker samlet seg på National Mall, området mellom Lincoln-monumentet og US Capitol. Foto: AP Foto: Foto:

Liveblogg på VG Nett

VG Netts politiske reporter Mads A. Andersen er på plass i Washington D.C. og følger «Obamania» og innsettelsen av Barack Obama tett. I timene før, under og etter innsettelsen twitrer han titt og stadig, meldingene kan du lese her: www.twitter.com/vgnettmads.

LES OGSÅ: - Han er ingen Gud

Under selve innsettelsen vil meldingene fra vår journalist automatisk komme inn i vår liveblogg, og utover ettermiddagen vil USA-ekspertene Jan Arild Snoen og Alf Tomas Tønnessen stå til disposisjon og svare på spørsmål om hva vi kan forvente av USAs nye president.

AVTROPPENDE: George W. Bush og Dick Cheney sin tid i Det hvite hus er nå over. Sistnevnte satt i rullestol under dagens seremoni etter at han skadet ryggen i et uhell i hjemmet. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder