SLITEN: Nidal Hejazi, Espen Goffeng og Randi Kjøs ble møtt av ambassadesektretær Eirik Nestås Mathisen på flyplassen i Istanbul. Foto: Helge Mikalsen

- Jeg så slåssing, skyting og døde kropper rundt meg

ISTANBUL (VG Nett) De tre nordmennene forteller nå sin versjon av de dramatiske minuttene da nødhjelpskonvoien ble bordet av israelske soldater.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Vi er i ganske god form, men vi er slitne. Det har vært en lang tur, og vi har vært i fangenskap, sier Nidal Hejazi på vegne av de tre nordmennene.

Sammen med Randi Kjøs og Espen Goffeng var han med nødhjelpskonvoien som ble bordet av israelske marinesoldater natt til mandag. Goffeng forteller om noen svært hektiske og dramatiske minutter.

- Det var ekstremt og intenst. Jeg så slåssing, skyting og døde kropper rundt meg, sier han til VG Nett.

Les også:Vil sende norsk båt til Gaza

- Satt bundet i flere timer

Randi Kjøs forteller at hun var under dekk da båten ble bordet. Hun sier at hun hørte skudd.

- Vi ble bundet. Jeg satt sånn i fire timer. Noen av mennene måtte sitte bundet hele dagen i stekende sol på det øverste dekket, uten noe å spise og med helikopter durende over båten, sier hun.

Videre forteller hun at det nærmest ble opprettet fengsler om bord i båtene.

- Folk ble sperret inne på lugarer, og områder på dekk fungerte som fengsler, sier hun.

Les også:USA: Israel har rett til å borde Gaza-skip

Nå skal nordmennene få seg et par timer søvn på et hotell i Istanbul. Torsdag morgen reiser de med første fly hjem til Norge.

Nidal Hejazi hadde planer om å delta i begravelsen til en av de døde aktivistene, men siden begravelsen først blir på fredag, reiser også han hjem torsdag.

Det vil bli en pressekonferanse på Gardermoen etter at de kommer hjem til Norge. Flyet lander etter planen klokken 11.15.

Saken fortsetter under bildet

MØTT AV FOLKEMASSE: Nidal Hejazi (med tyrkisk flagg) måtte ut og møte folket etter at aktivistene natt til torsdag landet i Istanbul. Foto: Helge Mikalsen

Gledesscener

Buss etter buss med aktivister ble fraktet bort til den røde løperen som ventet aktivistene da de landet flyplassen i Istanbul like etter klokken 1.30 natt til torsdag. Der ble de møtt med klemmer fra pårørende og politikere. Det var gledesscener og velkomstscener.

Det ble rullet ut en 150 meter lang rød løper hvor aktivistene blir tatt imot. Noen viste v-tegnet, mens andre var rullet inn i flagg.

En lang kolonne med 10-12 ambulanser fordelte seg på to av flyene. Det er usikkert om ambulansene skulle hente skadede eller slitne mennesker.

Inne på det avsperrede VIP-området krydde det av utenlandske diplomater og tyrkiske politikere.

Tusenvis av mennesker hadde møtt opp på flyplassen hylle aktivistene. Pårørende gråt, noen var forbannet.

- Vi gråter for våre døde, men også av glede over at aktivistene kommer hjem, sa to unge kvinner til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet

PÅ TYRKISK JORD: Randi Kjøs (i svart skjorte) smiilte etter at hun hadde landet i Istanbul natt til torsdag. Foto: Helge Mikalsen

Les også:Nordmennene på vei til Istanbul

Endeløs venting

Det har vært en lang dag for nordmennene Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi. Etter at de slapp ut av fengselet onsdag formiddag, ble det endeløs venting i sikkerhetskontrollen og om bord i flyet.

I ISTANBUL: VGs Jon Magnus er på plass på flyplassen i Istanbul. Foto: Espen Braata

VG Nett har sett passasjerlistene til flyene. Kjøs ble sluppet om bord på det første flyet klokken 11.33, Goffeng ble sjekket inn klokka 13.12 på det andre flyet, mens Hejazi kom seg gjennom sikkerhetskontrollen og inn i det siste flyet ved 19.50-tiden. Flyene lettet fra Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv cirka klokken 23.45.

Den svenske utenriksministeren Carl Bildt var også på plass på flyplassen. Han tok plass på den røde løperen for å ta imot aktivistene sammen med blant andre flere tyrkiske statsråder.

Les også:Israel nekter å gi etter for press fra verdenssamfunnet

Venter store demonstrasjoner

Et hundretalls journalister fra hele verden var samlet på flyplassen. Et håndfull ambassadører og generalkonsulater var også på plass. Blant dem ambassadesekretær Eirik Nestås Mathisen i UD.

- Det er ikke veldig mange vanlige tyrkere her på flyplassen, mest pårørende. Jeg har fått meldinger om at det er flere tusen samlet på Taksim-plassen i sentrum av byen. Det er også ventet at det blir store demonstrasjoner i morgen, sa han tidligere.

I løpet av natten tok stadig flere seg ut til flyplassen. Palestinere i hopetall veivet med flagg og demonstrerte. De ville også ha sin del av medieoppmerksomheten.

Les også:Nytt Gaza-skip på vei: - Vi er engstelige, men bestemt på å fullføre

GLAD: Nidal Hejazi og de andre aktivistene ble mottatt som helter på flyplassen i Istanbul. Foto: Helge Mikalsen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder